Hlavní obsah

Kalifornský soud zakázal další homosexuální svazky

SAN FRANCISCO

Nejvyšší kalifornský soud ve čtvrtek nařídil úřadům v San Francisku, aby přestaly ihned oddávat homosexuální páry. Soud tímto předběžným opatřením reagoval na podnět kalifornského ministra spravedlnosti Billa Lockyera a na obdobný podnět církevního sdružení.

Foto: Roman Hrůza

Muzikanti z kapely MIMOSFÉRY

Článek

Nejvyšší soud se dožaduje, aby městský úřad uvedl v platnost kalifornský zákon, který uznává pouze manželství mezi mužem a ženou. Od poloviny letošního února bylo San Francisku, kolébce protiamerických snah, oddáno 3 700 párů stejného pohlaví, které se do města sjížděly z celých USA. 

Demokratický starosta Gavin Newson své rozhodnutí obhajoval a tvrdil, že kalifornský zákon je diskriminuje homosexuály a je proti ústavě, která zajišťuje stejná práva všem obyvatelům.

Soud nařídil radnici zastavit sňatky "bez ohledu na osobní názory na ústavnost takových kroků" a držet se kalifornského zákona, který sňatky umožňuje jen mezi osobami různého pohlaví. Proto má radnice také "okamžitě ukončit vydávání oddacích listů pro svazky, s nimiž zákon nepočítá".

Pauza, nikoliv stop

Jde pouze o předběžné opatření a radnice bude mít možnost obhajovat své stanovisko před soudem, který se bude konat v květnu nebo červnu. Podle první reakce homosexuálního sdružení Lambda proto soud svým opatřením "stiskl pouze tlačítko pauza, nikoli tlačítko stop". Platnost dosud uzavřených sňatků totiž Nejvyšší soud zatím nijak nezpochybnil.

Postoj prezidenta George Bushe je vzhledem k předvolebnímu období spíše umírněný. "Svazek mezi mužem a ženou je nejtrvalejší lidskou institucí, uznávanou a podporovanou ve všech kulturách a náboženských vírách, prohlásil Bush.

Konzervativní kruhy jsou opatřením potěšeni. "Jsem velmi uspokojen tím, že Nejvyšší soud ukončil nelegální praktiky starosty Newsona," uvedl Mathew Staver, advokát křesťanského uskupení Liberty Counsel. "Nařízení je nyní po celém San Francisku. Právo je prosazeno. Jedině svazek mezi mužem a ženou může být považován za manželský."

Rozhodnutí Nejvyššího soudu se shoduje s přáním kalifornského republikánského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera, který se v minulosti snažil o prosazení zákona.

Schyluje se k dlouhé bitvě

Iniciativa San Franciska zahájila vlnu podobných kroků v Oregonu Massachusetts a Novém Mexiku. Jiná města a státy to naopak odmítly, mezi nimi New York, ve všech částech USA ale o problematice vznikly vášnivé diskuse.

Podle statistického průzkumu veřejného mínění většina Američanů homosexuálním manželstvím nakloněna není.

Zajímavá situace se vyvinula v Massachusetts, kde odpůrci homosexuálních sňatků již dvakrát neuspěli se snahou takové obřady jednoznačně zakázat. Podle pozorovatelů se zde z procedurálních důvodů schyluje ke dlouhé bitvě, kde rozhodnutí může trvat až do roku 2006.

Reklama

Související články

San Francisco povolilo homosexuálům sňatky

Navzdory zákonům uzavřelo ve čtvrtek prvních několik desítek homosexuálních párů ve Spojených státech regulérní manželské svazky. Průlomové rozhodnutí Gavina...

Výběr článků

Načítám