Hlavní obsah

Kadeřníci jsou náchylní ke kožním chorobám

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Kadeřníci jsou v práci vystavováni dalece většímu nebezpečí, než by se vůbec mohli domnívat. Zjistili to britští odborníci, kteří upozorňují, že každodenní kontakt s chemikáliemi může způsobit vážné zdravotní komplikace, zejména těžké kožní záněty.

Foto: archiv SO Banská Bystrica

V popředí Miroslav Dvorský, Štefan Kocán, Evez Abdulla a Louise Hudson - hvězdy opery Macbeth.

Článek

"Alergická reakce kůže, způsobená barvami na vlasy a jinými chemickými látkami, se u kadeřníků v poslední době vyskytuje v neuvěřitelné míře," uvedla Sandra Caldwellová z Organizace pro zdraví a bezpečnost (HSE) a dodala, že většina kadeříků si vysoké pracovní riziko ani neuvědomuje nebo nepřipouští.

Rizikové obory budou prozkoumány

V projektu, v němž chce HSE varovat před všemi nebezpečími spojenými s používáním chemikálií v zaměstnání, se experti zaměří na zdravotní rizika nejen kadeřníků, ale i pracovníků v tetovacích studiích, květináře, maséry a také provozovatele zastřešených drah pro závody na motokárách.

Všichni tito lidé se totiž při výkonu své práce pravidelně dostávají do kontaktu s nebezpečnými látkami, které alergie vyvolávají. "Ve všech obdobných oborech hrozí lidem onemocnění kůže. Návštěvníci našich internetových stránek jednoduše zadají do systému název vlasového nebo jakéhokoliv jiného přípravku, s nímž pracují, a budou tak moci ihned zjistit, jak moc riskují, když ho používají," dodala Caldwellová.

Dále podotkla, že by si lidé měli začít uvědomovat, že barvy na vlasy a čistící látky patří mezi nejrizikovější skupiny zdraví škodlivých chemikálií. Pokud je však člověk dobře obeznámen se všemi možnými následky, je pak jednoduché ochránit před chemikáliemi sebe i ostatní zaměstnance a kolegy.

Reklama

Související témata:

Související články

Alergik potřebuje dobré informace

Dnes je alergie skoro běžnou chorobou, a tak její lehčí fáze mnohdy ani nepovažujeme za onemocnění a chápeme je jen jako nutnou daň, kterou platíme za stav...

Výběr článků

Načítám