Hlavní obsah

K premenstruačním syndromům patří i psychické problémy

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každá žena v reprodukčním věku má vlastní zkušenosti minimálně s jedním příznakem premenstruačního syndromu. Odhalení příčiny a stanovení správné diagnózy paradoxně záleží na její informovanosti a na jejích schopnostech popsat obtíže. Ke zlepšení situace mohou hodně pomoci dostatečné informace, důvěra v lékaře a odvaha se mu svěřit.

Článek

"Poruchy menstruačního cyklu trápí téměř každou ženu. V České republice je jich přibližně 2,5 miliónu. Potíže se objevují s první menstruací, to je okolo 12. roku věku, a ustupují s menopauzou, asi v padesáti letech. Potíží může být řada, ať již to jsou poruchy rytmu, intenzity a délky krvácení, přídatná krvácení a v neposlední řadě premenstruační syndrom," vysvětlila MUDr. Dagmar Makalová, gynekoložka z Prahy.

Psychické problémy

Premenstruační syndrom (PMS) je závislý na hormonálním cyklu. Doprovázejí ho obtíže fyzické, jako jsou například napětí prsů, otoky končetin, pocity nadýmání břicha, bolesti hlavy a zhoršení pleti. K tomu můžeme klidně připočítat i problémy psychické. Mezi ně patří pocity deprese, úzkosti, změny nálad, podrážděnost, pokles zájmu o každodenní činnost, zhoršení koncentrace, únava a poruchy spánku.

Aby toho nebylo málo, často se přidávají i změny chuti k jídlu. Žena se neovládá a sní vše, na co přijde. Některé dokážou klidně sníst obsah celé lednice. Ať již jsou potíže méně, nebo více závažné, vyskytují se pouze 6 až 8 dní před začátkem menstruace. S jejím nástupem mizí.

Někdy dieta nestačí

Mezi doporučované postupy patří omezení stresu, dietní opatření (omezení soli, cukru, kávy), změna životních návyků (pohyb, změna jídelníčku - hlavně množství a složení stravy) a také léky.

Lékař může ke zmírnění PMS předepsat:
Vitamín B6, který prospívá nervové soustavě
Léky na odvodnění (diuretika), protože hormon estrogen zadržuje vodu v těle. Léčba diuretiky ale nepatří díky nežádoucím účinkům k běžné terapii
Fytoestrogeny - potravní doplňky, které sice neléčí příčinu, ale pomáhají snížit škodlivý vliv estrogenů a jsou volně prodejné
Hormonální antikoncepci

"Při léčbě hormonální se volí jednofázový přípravek se stálou hladinou hormonů, složení jednoho v něm obsaženého hormonu je podobné progesteronu. U těžších případů se vyloučí změny vyvolané týdenní pauzou v jejich užívání tím, že se preparát užívá stále. To znamená, že pacientka ho bere např. 3 až 6 měsíců bez sedmidenní pauzy," řekla Makalová.

"Klinické zkušenosti i výsledky studie z roku 2004 dokládají, že při léčbě těchto poruch nejvíce pomáhá moderní hormonální antikoncepční přípravek, který obsahuje drospirenon. Napodobuje totiž účinek přirozeného progesteronu v organismu," dodala Makalová.

Není nutné každý měsíc trpět a překonávat potíže spojené s PMS, když existuje účinná pomoc. Je třeba být aktivní, nenechat se odradit třeba tím, že ošetřující lékař o této možnosti ještě neslyšel. Důležité je také umět co nejvýstižněji popsat svoje potíže. Většinou se dá najít účinná a vhodná léčba bez vedlejších nežádoucích účinků. Pokud má žena velké obtíže, pomůže většina jednofázových antikoncepčních preparátů, ale preparát s drospirenonem je v tomto směru nejlepší. Příznivé účinky se obvykle objevují již za jeden až dva cykly.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trpíte premenstruačním syndromem?

Anketa

Trpíte premenstruačním syndromem?
Ano
94,2 %
Ne
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1364 čtenářů.

Co má udělat gynekolog:

- vyptat se na anamnézu (předchorobí) pacientky,

- rozlišit, zda pacientka netrpí nějakým psychiatrickým onemocněním, nebo je zhoršení pouze ve druhé polovině cyklu (před menstruací),

- vybrat nejúčinnější a nejvhodnější léčbu bez vedlejších účinků,

- vědět, že pokud po šesti měsících od zahájení léčby nenastane výrazné zlepšení, pak se může jednat i o některé další onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Třetina žen by se úplně vzdala menstruace

Mnohé ženy by si přály menstruovat maximálně jednou za čtvrt roku. Třetina by se pak menstruace zřekla úplně. Důvodem jsou především tělesné a psychické obtíže...

Výběr článků

Načítám