Hlavní obsah

Jaroslav Zvěřina: Sperma jako antidepresivum

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to neobvyklý skandál. Souvisel s Americkou lékařskou společností a letošním svátkem svatého Valentýna. Šéf této úctyhodné organizace, jistý Dr. Lazar Greenfield, veřejně prohlásil: „Studentky, které mají se svými partnery nechráněný pohlavní styk, trpí významně méně depresemi než ty, jejichž partneři používají při souloži kondom.“

Foto: Profimedia.cz

Testosteron dovede ovlivňovat náladu ženy.

Článek

Citoval přitom závěry starší práce amerických autorů zveřejněné v odborném časopisu Archives of Sexual Behavior v roce 2002. A dovolil si zažertovat, že muži mají tím pádem pro své protějšky vynikající dárek ke svatému Valentýnu. Zdá se, že dokonce lepší, než je třeba obvyklá tabulka čokolády. Některé kolegyně úctyhodného pana předsedy tento žert nepředstavitelně rozlítil. Žádaly jeho okamžitou rezignaci. A doktor Greenfield na svou funkci opravdu rezignoval.

Jak je to ale doopravdy s antidepresivním účinkem ejakulátu? Zmíněná práce skutečně naznačovala, co doktor Greenfield citoval. Autoři tehdy vyšetřili téměř tři stovky studentek a konstatovali, že ty z nich, které měly pravidelně nechráněné pohlavní styky, vykazovaly nižší skóre v testech deprese, méně často u nich docházelo k sebevražedným pokusům, ale také dosahovaly lepších výsledků v různých psychologických testech.

Testosteron i v malých dávkách dokáže zvýšit sexuální vzrušivost ženy nebo její sexuální zájem.

Čím to? Podle autorů uvedené studie lze spolehlivě vyloučit, že by spermatická tekutina vpravená do pochvy mohla působit přímo na psychiku ženy. V ejakulátu však najdeme nejrůznější složky, tedy působky. Jejich množství je ovšem nepatrné. V této souvislosti se nejvíce hovoří o mužském pohlavním hormonu, testosteronu.

Ten dovede ovlivňovat náladu ženy. Její mozek je na jeho účinky mnohem citlivější než mozek muže. I v malých dávkách dokáže zvýšit třeba sexuální vzrušivost ženy nebo její sexuální zájem. S výronem semene se ho však dostane do pochvy tak malé množství, že se vliv na psychiku ženy stává pouhou teorií, nebo spíš chimérou.

Hormonální antikoncepce

Jak tedy vysvětlit zjištěná fakta? Víme, že nechráněné pohlavní styky mají mladé ženy zejména tehdy, když usilují o početí, nebo když užívají hormonální antikoncepci. První možnost můžeme u mladých studentek téměř vyloučit. Ta druhá je naopak velmi pravděpodobná.

Autoři uvedli, že v jejich souboru užívalo hormonální antikoncepci nejméně 70 % žen. Její uživatelky obvykle netrápí premenstruační napětí ani pokles nálady před měsíčky, které trvají několik dní. Odpadá u nich i stres vyvolávaný obavami z neplánovaného početí.

Zdá se proto, že kvalita partnerských vztahů je u nich lepší než u kolegyň, jejichž partneři používají kondom nebo přerušovaný pohlavní styk. Tato vysvětlení jsou ze sexuologického hlediska pravděpodobnější než spekulace o testosteronu a vlivu ejakulátu na psychiku žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám