Hlavní obsah

Jaká přírodní afrodiziaka skutečně fungují

Novinky, ema

Muži a ženy se už od pradávna obracejí na přírodní doplňky, pokud si chtějí zpestřit svůj sexuální život. Je mnoho potravin, které jsou známé pro své afrodiziakální účinky a slibují, že „zažehnou“ sexuální vášeň. Také slibují zvýšení touhy i výkonnosti. Málo se ale mluví o účinnosti a bezpečnosti těchto přírodních aktivátorů libida.

Foto: Profimedia.cz

Existuje několik potravin, kterým se přičítají afrodiziakální účinky. Vědci toto tvrzení u některých ale vyvracejí.

Článek

V nedávné studii publikované v časopise Sexual Medicine Reviews výzkumníci přezkoumali několik přírodních afrodiziak a analyzovali jejich účinnost. Cílem bylo určit, která z nich mají nejnižší zdravotní rizika a zároveň pomohou zvýšit sexuální apetit.

Podle Food and Drug Administration (FDA) je afrodiziakum definováno jako „jakýkoliv produkt, který slibuje vzbuzení nebo zvýšení sexuální touhy či sexuálního výkonu“.

Průzkumníci se rozhodli podrobit testu potraviny, o kterých se traduje, že jsou afrodiziakální. Proto zkoumali všechny potraviny, se kterými se běžně spojuje slovo sex či afrodiziakum.

Čokoláda není spouštěčem vášně

Čokoláda je za přírodní afrodiziakum považována již dlouho. Jenomže výzkumem se přišlo na to, že se jí tyto vybájené vlastnosti vlastně vůbec netýkají.

Obsahuje sice složky, které jsou spojeny se zvyšováním serotoninu v mozku, u kterého se předpokládá, že hraje roli při zvyšování sexuálního apetitu, nicméně studie, které porovnávaly milovníky a odpůrce čokolády, ukázaly, že v jejich sexuálním životě a apetitu se „závislost“ na čokoládě nijak neodráží.

Proto vědci došli k závěru, že čokoláda, pokud se na ni díváme jako na afrodiziakum, je vlastně jen mýtus, píše medicaldaily.com.

Ginkgo biloba s otazníkem

Ginkgo biloba je hojně využíván především v čínské medicíně, a to k léčbě depresí a sexuálních dysfunkcí. Nicméně vědci ve výše zmíněné studii žádný důkaz pro toto tvrzení nenašli.

Některé menší výzkumy ale ukázaly výrazné zlepšení sexuálního výkonu jak u mužů, tak u žen. Odpověď na otázku, jestli má ginkgo biloba skutečně vliv na sexuální touhu, tedy vězí někde mezi.

Pozor na některé druhy medu

Obsah vitamínu B v medu napovídá, že stimuluje produkci testosteronu, což, zjednodušeně řečeno, vyvolává vzrušení. Nicméně ani zde není k nalezení komplexní studie, která by ukázala, že má med skutečně afrodiziakální účinky.

Odborníci se zaměřili také na med z Turecka, který prodejci inzerují jako sexuální stimulant. Obávají se ale, že tento typ tekutého sladidla obsahuje vysoce koncentrovaný rostlinný toxin, látku zvanou Grayanotoxin, která může být nebezpečná pro jedince se srdečními problémy. Negativně ovlivňuje činnost srdce.

Zázračná prastará maca

Maca je prastará bylina původem z peruánských And. Jedná se o kořenovou zeleninu, která je spojována s plodností a sexuálním vzrušením. Vědci z několika studií zjistili, že má maca pozitivní vliv na sexuální touhu.

Zlepšuje sexuální funkce u zdravých žen a pomáhá mužům v případech erektilní dysfunkce. Je považována za bezpečnou bylinu, je velmi dobře snášena a má jen velmi málo vedlejších účinků.

Pokrm milenců v průzkumu pohořel

Ústřice jsou notoricky známé jako afrodiziakální pokrm všech milenců. Obsahují totiž zinek, který je nezbytný pro tvorbu serotoninu. Nicméně vědci zjistili, že nejsou k dispozici žádné kontrolované studie, které by mohly potvrdit, zda mají doopravdy tak vynikající vliv na sexuální funkce a touhy.

Ženšen na erekci

Ženšen pomáhá s erektilní dysfunkcí, potvrdilo sedm komplexních studií, které jej porovnávaly s placebem. Závěrem stojí, že nejenže je vhodným řešením, navíc je v této problematice vysoce účinný a efektivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám