Hlavní obsah

Jak správně pochválit svého partnera

Novinky, das

Muži potřebují jednou za čas slyšet, jak moc dobří a šikovní jsou a jak by náš ženský svět bez nich byl pustinou. Nicméně není chvála jako chvála. A podle Lenky Černé, odbornice na vztahy ze serveru Můjvztah.cz je nutné dbát hned na několik zásad, aby se muž při chválení cítil skutečně dobře.

Foto: Profimedia.cz

Spokojený vztah se neobejde bez vzájemného naslouchání a chválení.

Článek

1. Muže chvalte ve správnou chvíli

Buďte citlivá a "plánovanou" chválu nestřílejte od boku. Měla by mezi vámi nastat příjemná situace, třeba moment, kdy mluví o své práci nebo o tom, co udělal a dokázal. Nechvalte vašeho muže z ničeho nic, vaše chvála musí být v kontextu vašeho rozhovoru. Co určitě nedělejte - nechvalte muže v moment, kdy jste na sebe naštvaní, on je nevrlý anebo prostě nepanuje dobrá nálada.

2. Naučte se rozvíjet rozhovor o jeho zájmech

Řekněte mi, s kým se cítíte při rozhovoru příjemně? S člověkem, který mluví jen o sobě anebo s někým, kdo vás poslouchá a vyptává se? Naučte se kouzelné slovíčko "Proč", díky kterému se vám změní vztahový život. Když vaše drahá polovička o něčem přemýšlí nahlas nebo o něčem vypráví, rozvíjejte jeho řeč tímhle slůvkem. Není lepší pochvala než povzbuzování v řeči.

3. Dejte mu najevo, že je to právě on, kdo je pro vás nejlepší

Většina mužů má tendenci ochraňovat vlastní "smečku", což je pro nás ženy příjemné, na druhou stranu k tomu muž potřebuje cítit, že je pro smečku důležitý. A ten pocit důležitosti a prvenství byste mu měla dávat občas najevo vy. Chvála se musí dávkovat, to je všude stejné. Dejte tedy občas najevo vašemu muži, že je pro vás jedinečný a důležitý. Že je to ten jediný chlap, kterého chcete a jste ráda, že vás takhle dobře ochraňuje.

4. Nedělejte z něj malého "joudu"

Muži jsou prostě muži a nejsou to žádní "mamánci". Jakákoliv chvála, která zavání chválením maminky, nebude rozhodně úspěšná. Nebuďte tedy při chvále dětinská, a když už chválíte, ponechejte mu jeho mužnost. Vzbuzujte v něm dojem, že je úspěšný, nikoliv že je šikovňoučký a chytroučký.

5. Zachovejte si u chválení svoji hodnotu

Podle mě se můžete s druhým ve vztahu skvěle podporovat a slovo má obrovskou moc. Když druhému ve správný moment poděkujeme, dáme najevo, jak je pro nás důležitý, krásně to upevňuje náš vztah a nabíjí konto důvěry. Na druhou stranu, chválit můžete pouze upřímně, a pokud jste před rozchodem nebo procházíte manželskou krizí, chvála působí až tragikomicky, nemyslíte? Musíte tedy sama cítit, kdy je klima na chválu a zda chválu nepoužíváte jen k tomu, abyste něco získala nebo jej přetáhla na vaši stranu. Vaše chvála by měla mít zdravý motiv a rozhodně by neměla být cestou k dosažení určitého cíle.

Reklama

Související témata:

Související články

Co muže na ženách nejvíce odpuzuje

Ženy touží být na prvních milostných schůzkách krásné a dokonalé, přičemž ne vždy se jim to daří. Alespoň v očích některých mužů. Připravili jsme pro vás...

Manželé jako nejlepší kamarádi

Poznali se ve čtrnácti letech v prvním ročníku gymnázia. Stali se velkými kamarády. Měli společné zájmy, společné přátele, podobný náhled na život. Po vysoké...

Výběr článků

Načítám