Hlavní obsah

Jak správně pochválit svého partnera

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži potřebují jednou za čas slyšet, jak moc dobří a šikovní jsou a jak by náš ženský svět bez nich byl pustinou. Nicméně není chvála jako chvála. A podle Lenky Černé, odbornice na vztahy ze serveru Můjvztah.cz je nutné dbát hned na několik zásad, aby se muž při chválení cítil skutečně dobře.

Foto: Profimedia.cz

Spokojený vztah se neobejde bez vzájemného naslouchání a chválení.

Článek

1. Muže chvalte ve správnou chvíli

Buďte citlivá a "plánovanou" chválu nestřílejte od boku. Měla by mezi vámi nastat příjemná situace, třeba moment, kdy mluví o své práci nebo o tom, co udělal a dokázal. Nechvalte vašeho muže z ničeho nic, vaše chvála musí být v kontextu vašeho rozhovoru. Co určitě nedělejte - nechvalte muže v moment, kdy jste na sebe naštvaní, on je nevrlý anebo prostě nepanuje dobrá nálada.

2. Naučte se rozvíjet rozhovor o jeho zájmech

Řekněte mi, s kým se cítíte při rozhovoru příjemně? S člověkem, který mluví jen o sobě anebo s někým, kdo vás poslouchá a vyptává se? Naučte se kouzelné slovíčko "Proč", díky kterému se vám změní vztahový život. Když vaše drahá polovička o něčem přemýšlí nahlas nebo o něčem vypráví, rozvíjejte jeho řeč tímhle slůvkem. Není lepší pochvala než povzbuzování v řeči.

3. Dejte mu najevo, že je to právě on, kdo je pro vás nejlepší

Většina mužů má tendenci ochraňovat vlastní "smečku", což je pro nás ženy příjemné, na druhou stranu k tomu muž potřebuje cítit, že je pro smečku důležitý. A ten pocit důležitosti a prvenství byste mu měla dávat občas najevo vy. Chvála se musí dávkovat, to je všude stejné. Dejte tedy občas najevo vašemu muži, že je pro vás jedinečný a důležitý. Že je to ten jediný chlap, kterého chcete a jste ráda, že vás takhle dobře ochraňuje.

4. Nedělejte z něj malého "joudu"

Muži jsou prostě muži a nejsou to žádní "mamánci". Jakákoliv chvála, která zavání chválením maminky, nebude rozhodně úspěšná. Nebuďte tedy při chvále dětinská, a když už chválíte, ponechejte mu jeho mužnost. Vzbuzujte v něm dojem, že je úspěšný, nikoliv že je šikovňoučký a chytroučký.

5. Zachovejte si u chválení svoji hodnotu

Podle mě se můžete s druhým ve vztahu skvěle podporovat a slovo má obrovskou moc. Když druhému ve správný moment poděkujeme, dáme najevo, jak je pro nás důležitý, krásně to upevňuje náš vztah a nabíjí konto důvěry. Na druhou stranu, chválit můžete pouze upřímně, a pokud jste před rozchodem nebo procházíte manželskou krizí, chvála působí až tragikomicky, nemyslíte? Musíte tedy sama cítit, kdy je klima na chválu a zda chválu nepoužíváte jen k tomu, abyste něco získala nebo jej přetáhla na vaši stranu. Vaše chvála by měla mít zdravý motiv a rozhodně by neměla být cestou k dosažení určitého cíle.

Reklama

Související témata:

Související články

Co muže na ženách nejvíce odpuzuje

Ženy touží být na prvních milostných schůzkách krásné a dokonalé, přičemž ne vždy se jim to daří. Alespoň v očích některých mužů. Připravili jsme pro vás...

Manželé jako nejlepší kamarádi

Poznali se ve čtrnácti letech v prvním ročníku gymnázia. Stali se velkými kamarády. Měli společné zájmy, společné přátele, podobný náhled na život. Po vysoké...

Největší omyly v partnerské komunikaci

Lidé spolu málo mluví, a když už mluví, pak špatně. I tak by se dal stručně shrnout velký partnerský problém současné doby. Správná komunikace se tak stává ve...

Nepsaná pravidla pro nezávazný sex mimo vztah

Ještě nedávno byl nahodilý nebo také nezávazný sex považován za společenské tabu. Pro dnešní mládež je to ale doslova fenomén. Podle kanadských psychologů...

Výběr článků

Načítám