Hlavní obsah

Jak snížit riziko rozvodu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné manželství nefunguje zcela harmonicky desítky let. Vždy se objeví okamžiky, kdy jeden z partnerů začne o vztahu jako takovém pochybovat. Stereotyp, nedostatečná komunikace a zoufale málo něžností udělá své. Podívejte se s námi na několik velmi jednoduchých rad, které mohou pomoci opět oživit vztah a minimalizovat tak důvody k případnému rozvodu.

Foto: Profimedia.cz

Vždy se objeví okamžiky, kdy jeden z partnerů začne o vztahu pochybovat.

Článek

1. Účel světí prostředky

Většina lidí by udělala cokoliv, aby i po letech prožívala stejné pocity jako na počátku vztahu, tedy v období plné zamilovanosti. Bohužel to moc dobře nejde, nové prožitky se ale mohou tomuto stavu alespoň přiblížit. Partneři si ale musí uvědomit, co jim skutečně chybí, čeho by chtěli dosáhnout a až na základě toho hledat řešení, jak toho docílit. Musí tedy začít pojmenováním problému a také účelu, jenž má vést ke změnám, a tedy i k vzájemné spokojenosti. Bez uvědomění si, co člověku skutečně chybí, čeho by chtěl dosáhnout, jednoduše nelze dojít k žádnému cíli, ani ke skutečné změně.

 2. Kreativitě se meze nekladou

Udělejte cokoliv, co vás vytáhne alespoň na okamžik z každodenního stereotypu. Vzpomeňte si, co vás na počátku oba bavilo a co vás vždy rozesmálo. Může se jednat o sebemenší drobnost, která vám vyloudí úsměv ve tváři. Anebo fyzická aktivita a je jedno, zda půjde o vyjížďku na kole, tenis, mytí nádobí, společnou koupel či milování. Prostor pro kreativitu je kdekoliv.

3. Plánovat se vyplácí

Zkuste si nastavit pravidla, jak budete každý trávit čas. Kdy budete mít čas sami na sebe a naopak, kdy budete jen spolu. Podle některých odborníků je dobré si naplánovat i čas na milování a něžnosti. Nezní to sice příliš romanticky, ale možná budete příjemně překvapeni, jak to bude fungovat.

4. Oči otevřené 

Chcete-li trávit čas opravdu spolu, pak zapomeňte na moderní techniku. To znamená, že pokud budete spolu, pak svůj zrak věnujte výhradně sobě a ne počítači, tabletům či mobilním telefonům. Televizní obrazovka už dnes nepůsobí natolik destruktivně, jako právě technika připojená k internetové síti. Nicméně nastavte si pravidlo, že pokud budete spolu s partnerem řešit cokoliv naléhavého, tak půjde stranou úplně vše, a to i zvonící telefon.

5. Chování dětí

Kdo si hraje, nezlobí a nemá čas na hlouposti.  I tak by se dalo poupravit známé pořekadlo. Vážnost, odpovědnost, ale i serióznost samozřejmě do vztahu patří, ale v přiměřené míře. Všeho moc škodí úplně ve všem. Udělat si ze sebe srandu, tzv. blbnout, je to, co může odlehčit každodenní stres a vrátit pohodu mezi partnery.

6. Nejlepší vzpomínky jsou spjaté s akcí

Život je o sbírání a uchování nezapomenutelných okamžiků, které lze neustále znovu a znovu prožívat v mysli. Společné vzpomínky jsou pak tím spojujícím elementem každého vztahu. Chcete-li tedy lásku, která bude navěky, pak dělejte vše proto, abyste spolu měli neustále mnoho společných prožitků a okamžiků, na které si uchováte vzpomínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželství je hra

Taky vám připadá, že už jste si se svým přítelem či manželem řekli vše, že se dokonale znáte, že přesně víte, kdy se připlíží večer k lednici, kam zase odhodí...

Manželství vede k tloustnutí

Lidé žijící v manželském svazku jsou náchylnější k tloustnutí. S odvoláním na nové výzkumy to oznámila britská společnost Forza Supplements, která zkoumá...

Výběr článků

Načítám