Hlavní obsah

Jak se omluvit, aby vám to druhý uvěřil

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělali jste velkou chybu a rádi byste to napravili omluvou, ale máte strach, že vaše slova nevyznějí skutečně upřímně a uvěřitelně? Pak se zkuste držet následujících rad.

Foto: Profimedia.cz

Přiznat chybu a omluvit se? To nebývá vůbec snadné.

Článek

Zapomeňte na slůvko ´ale´

Pokud chcete, aby byla vaše omluva brána skutečně vážně, pak zapomeňte na slůvko „ale”. Kvůli tomuto slůvku totiž může druhý snadno získat dojem, že se snažíte své vlastní pochybení svést na někoho či něco dalšího, což s upřímnou omluvou nemá nic společného.

Jednoduše vyslovte omluvu a řekněte, za co konkrétně se omlouváte

Po vyřčení slůvek „Promiň,” „Omlouvám se” by mělo vždy následovat přiznání chyby. Je důležité konkrétně popsat, co jste udělali špatně. „Druhý musí získat pocit, že jste si svou chybu plně uvědomili a cítíte se za vzniklou situaci zodpovědní,” radí na stránkách Yourtango psychoterapeutka Nicole Gehlová.

Slibte, že už se to nikdy nestane

Tímto slibem dáte druhému jasně na srozuměnou, že při stejných okolnostech budete příště volit mnohem moudřejší rozhodnutí a tzv. se poučíte ze svých chyb.

„Tento slib můžete umocnit ještě tím, že přesně popíšete, jak se v podobné situaci zachováte příště,” doporučuje psychoterapeutka.

Zapomeňte na výmluvy

I když budete mít po ruce celou řadu polehčujících okolností, které budou snižovat váhu vašeho provinění, zapomeňte na ně. Jednak mohou odvádět pozornost, pak také mohou vzbuzovat další otázky a podezření.

Dejte druhému čas na odpuštění

Odpuštění vyžaduje čas a trpělivost. Čím upřímněji vaše omluva vyzní, tím to bude pro druhého jednodušší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám