Hlavní obsah

Jak se chytře vypořádat s jeho ex-partnerkou

Novinky, das

Konečně jste nalezla toho pravého, který vás přitahuje a zároveň si s ním velmi rozumíte, jenže jednu vadu má - za každou druhou větou od něj slyšíte vzpomínku na ex-partnerku! Pak vězte, že nejste jediná. S podobným problémem se setkává velké procento žen a my vám poradíme, jak s ex-partnerkami nejlépe bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Super kamarádka a zároveň ex-partnerka je pro ženy tím nejtěžším soupeřem.

Článek

Nebude to samozřejmě nic jednoduchého, zvlášť pokud ji partner vnímal jako svou první skutečně velkou lásku anebo s ní jednoduše prožil hned několik společných let. Nicméně žádná žena netouží být neustále srovnávána s někým dalším, a je lepší to zarazit co nejdříve. Dokonce i neustálé stěžování na ex-partnerku lichotí jen omezený čas, což dokládá i příběh třicetileté Nikoly.

"S Jakubem jsem začala chodit asi půl roku poté, co se rozešel se svou první velkou láskou Petrou. Přestože mi tvrdil, že je už celá událost s rozchodem za ním, čím víc jsme si byli blíž, tím mi bylo jasnější, že tomu tak rozhodně není. Zprvu mi lichotilo, když mi vyprávěl v čem všem jsem lepší než ona, ale časem jsem začala být uvnitř sebe naštvaná, byť vyslovil jen její jméno. Bohužel jemu jsem to nahlas nikdy neřekla.

Jakub mě tedy i nadále s určitou pravidelností zásoboval příběhy s ex a já jim s obrovským sebezapřením naslouchala. O to šílenější pro mne bylo, když se se mnou rozcházel s tím, že se mnou nemůže být, protože já o něj vůbec nebojuji. Že by mi vlastně vůbec nevadilo, kdyby se chtěl k Petře vrátit."

Jak vyhnat ex z jeho hlavy

Zapomeňte na výčitky. Taktně partnera upozorněte, že vám jeho řeči o ex-partnerce jednoduše vadí. Samozřejmě v případě, že je s ní partner stále v kontaktu, je pro něj velmi těžké o ní nemluvit. A proto je obvykle nutné nebojovat s partnerem, ale přímo s ex-partnerkou.

Podle koučky Lenky Černé ze serveru Můjvztah.cz záleží na typologii ex-partnerky.

1) Super kamarádka

Taková ex je největší oříšek. Váš partner s ní totiž chce trávit čas a tvrdí, že jsou pořád skvělí kamarádi. Může to tak být, ale z mé praxe tvrdím, že pokud jsou daní dva dobří přátelé, mají velkou šanci být i dobrými partnery.

A jak se tedy zachovat? Určitě partnerovi dejte volnost, aby si přišel na to, že to zas tak horké s tím kamaráděním nebude. Protože pokud se jim vztah rozpadl, kamarádství v něm nemohlo fungovat. Zároveň, když se dva rozchází, zcela jistě jim je to líto a snaží se alespoň nějaký vztah zachovat. Dle mé praxe to v 90 % stejně nevyjde, ale na to si musí ten váš přijít sám. Když mu budete dělat scény, vy budete ta nepříjemná a jeho ex ta kamarádka, co mu rozumí a to je špatně!

2) Emoční vyděrač

Přestože je ex-partnerka tou, co dělá nepříjemnosti, i ona může ohrozit váš vztah. Stačí, že ji partner neustále řeší a má tendence se jí podvolovat. Stává se tak obvykle nevědomě obětí její manipulace.

V tomto případě se snažte nejen s partnerem vyřešit, jak s ní komunikaci omezit, ale také mu jemně naznačte, že s ním partnerka manipuluje. Kupte mu například CD o manipulaci: Jak zneškodnit manipulátora, aby pochopil, co to vlastně manipulace je. Sama se však do komunikace s jeho bývalou nepouštějte a držte si svou pozici v pozadí. Buďte ta, která podporuje, chápe a dává zdravou zpětnou vazbu.

3) Nebezpečná hysterka

Svým způsobem se jedná o nejnáročnější prototyp, protože je extrémně otravný a také nebezpečný. Může vám vyhrožovat, dělat nepříjemnosti, otrávit psa a prostě není psychicky v pořádku.

Na vašem partnerovi byla emočně závislá a teď neví, co se sebou. V tomto případě bych byla částečně aktivní a ukázala jí, kde je její pozice a jakou pozici mám já. Zároveň bych ale držela emoce na uzdě a rozhodně se nenechala zatáhnout do nějaké emoční hádky, křiku a hysterických scén. Zapište si do hlavy, že vy jste ta, která je výše a také, že z každého boje i debaty byste měla odcházet jako královna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám