Hlavní obsah

Jak protějšku sdělit, že potřebujete víc prostoru

I v tom nejdokonalejším vztahu mohu nastat chvíle, kdy člověk zjistí, že potřebuje více prostoru. Možná ho svou láskou protějšek příliš „dusí”, někdy jen vyvstane potřeba mít více času sám pro sebe. Jak to druhému sdělit, aniž by to vztah poznamenalo?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve vztahu platí pravidlo – pokud se vám něco nezdá nebo nelíbí, řešte to. I z banality se totiž může stát rychle problém, který vztah nakonec zničí. Mít více prostorou ve vztahu hned neznamená, že svého partnera či partnerku nemilujete, jen možná jednoduše chcete něco trochu změnit.

Jenže jak to podat, abyste nezranili city dotyčného, případně to nepochopil zcela jinak? O to víc, když ho nechcete zranit?

Buďte upřímní v tom, co chcete

Ve vztazích obecně mohou velmi rychle nastat situace, kdy některý z partnerů začne toho druhého z něčeho podezírat. A to i v situacích, kdy pro to není vůbec žádný důvod.

Láska je především o důvěře a upřímnosti, soucitné lži k ní nepatří

Vztahy a sex

Chtít ve vztahu prostor sám pro sebe je jednou z takových situací. Pokud nechcete, aby si váš protějšek začal okamžitě sám domýšlet, proč se najednou nevídáte tak často, sdělte mu přesně, co chcete a proč to děláte.

Případně si upřesněte, kolik volného času si představujete pro sebe a své potřeby, záliby.

Vybírejte pečlivě slova

I láska může začít někdy dusit. To ale neznamená, že to nelze změnit. Je jen třeba volit správná slova, kterými partnerovi sdělíte, že máte o vztahu trochu jiné představy než on, uvádí server Yourtango.

Rozhodně není třeba ihned dotyčného z něčeho obviňovat. Nikdo není školený na potíže, které mohou ve vztahu nastat, proto je potřeba naučit se ve vztahu vzájemně komunikovat a volit ta správná slova, která problém vysvětlí, ale druhému neublíží.

Pět věcí, které ženy občas dělají a muži se kvůli nim necítí být dostatečně milovaní

Vztahy a sex

Zvažte a řešte obavy partnera

Ve vztahu by nic nemělo být jednosměrné. Pokud od partnera vyžadujete více prostoru nebo cokoli jiného, připravte se i na jeho argumenty, potřeby či obavy. Může být trochu zaskočený, překvapený či frustrovaný a možná bude také potřebovat svůj prostor, aby se s tím smířil.

Stejně tak neházejte za hlavu strach, který možná dotyčný bude mít z toho, že chcete vztah ukončit. Pokud to tak nemyslíte, ujistěte ho o tom. Pokud ano, buďte rovněž upřímní a sdělte to na rovinu.

Stojí váš vztah za to? Zkuste si zodpovědět následující otázky

Vztahy a sex

Dělejte kompromisy

Žádat prostor pro sebe ve vztahu je v pořádku – pokud tak činíte s empatií. Žádáte-li něco po partnerovi, a on to respektuje, udělejte i vy nějaký ústupek a dejte mu najevo, že oceňujete to, jak situaci bere.

Chcete-li trávit nějaký čas o samotě, neznamená to, že i tak nemůžete partnerovi napsat zprávu, že vám chybí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se stát lepším partnerem

Minulý rok nám přichystal mnoho zkoušek. Otestována byla nejen naše psychika, ale také vztahy. Mnoho párů se odcizilo, jiní lidé museli čelit novým společným...

Výběr článků

Načítám