Hlavní obsah

Jak překonat bolestivý rozchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malovala jste si společnou budoucnost a věřila jste, že žijete po boku „toho pravého“. Bohužel, vaše romantické představy zničilo jedno jediné slovo – rozchod. Jak zmírnit bolest, která s rozchodem přišla? A co můžete udělat pro obnovu svého sebevědomí? Nejen tyto otázky zodpověděli odborníci na vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny rozchody zvládnete jako v romantickém filmu.

Článek

Při sledování romantických filmů člověk rychle získá dojem, že rozchod lze „přežít“ díky půllitrovému kelímku se zmrzlinou, balení papírových kapesníčků a s maratonem dojemných filmů.

Jenže život se ani z dálky nepodobá romantickému snímku, a tak je pro mnoho žen rozchod dlouhodobou a velmi bolestivou etapou, která je stojí mnoho sil i energie.

Navíc, každý člověk zvládá rozchod jinak. Zatímco některé ženy rychle směřují do barů a snaží se na bolavé srdce najít alespoň jednorázovou náplast, jiné vysedávají o samotě doma a zanedbávají přátelské vazby i práci. Všechny ale spojuje jedno - pocit prázdnoty.

Jak se z této prázdnoty co nejrychleji vymanit?

1. Znovu si vybudujte sebevědomí

Pokud váš partner inicioval rozchod, pak je naprosto přirozené, že začnete řešit, co je s vámi v nepořádku. Některé ženy začnou zkoumat svůj vzhled, jiné přemítají nad svými vlastnostmi. Zkuste tento myšlenkový vzorec změnit, a namísto špatných vlastností hledejte pozitiva.

10 největších chyb, které ženy dělají ve vztazích

Vztahy a sex

„Zaměřte se na to, čeho si na sobě doopravdy vážíte a co jste do vztahu přinesly než na to, jaké vlastnosti nemáte,“ radí psycholog Guy Winch.

Pokud je pro vás hledání pozitiv náročné, obraťte se na rodinu a blízké přátele. Uvidíte, že vám rychlostí blesku sepíšou dlouhý seznam vašich předností.

2. Objevujte nová místa

„Jednou týdně zajděte do kavárny nebo do parku, kde jste ještě nebyla. A pozvěte s sebou alespoň jednu kamarádku nebo kamaráda,“ říká psychoterapeutka Mary Jo Rapiniová, která tento úkol zadává všem svým klientům, kteří mají zlomené srdce.

Ptáte se proč? Tímto krokem totiž rozbijete obvyklou rutinu, a navíc přestanete chodit na místa, která máte spojená s bývalým partnerem. Zároveň je to také příležitost, jak strávit kvalitní čas s přáteli, které jste během vztahu příliš nevídala.

3. Neskákejte do nového vztahu

Jak už bylo v úvodu řečeno, někteří lidé se snaží rozchod „vyléčit“ novým vztahem. Uvědomte si ale, že skok do jiného vztahu znamená pouze to, že hledáte způsob, jak se vyhnout bolestivým pocitům, které přicházejí se ztrátou někoho, koho jste milovali.

Tři tajné důvody, kvůli kterým muži opouštějí vztah

Vztahy a sex

„Přiznejte si zranění a pochopte, že dospělý člověk by se s touto bolestí měl v první řadě vypořádat,“ doporučuje Rapiniová pro Good housekeeping.

Navíc od vás není fér, když si zahráváte s city cizího člověka a využíváte ho pouze k vlastnímu zahnání smutku.

4. Vzpomínejte i na špatné věci

Po rozchodu se naše mysl občas zatoulá do minulosti a vzpomíná na všechno krásné, co jsme s expartnerem či expartnerkou zažili. Zkuste ale na minulost hledět realisticky a připomeňte si i všechny špatné momenty.

„Když si prohlížíte fotografie z dovolené, pravděpodobně vás ihned napadne, že šlo o perfektní týden. Vzpomeňte si ale také na to, že jste spolu půl dne nemluvili, protože jste se v letadle pohádali,“ míní psycholog Winch.

Jinými slovy, vnímejte svůj minulý vztah realisticky a nedovolte fantazii, aby ho přeměnila na romantickou pohádku bez jediné chybičky.

Můžete být se svým ex přátelé? Jaká jsou pro a proti

Vztahy a sex

5. Proveďte detox sociálních sítí

I když s expartnerem už měsíc nebydlíte, pravděpodobně jeho tvář neustále vídáte. A to právě na sociálních sítích. Pokud nechcete, abyste jeho obličej pravidelně vídala na instastories nebo Facebooku, nezbývá nic jiného než omezit používání sociálních sítí na minimum. Nebude to jednoduché, avšak rozhodně vám to během uzdravovací fáze pomůže.

Zároveň se snažte aktivně vyhýbat šťavnatým drbům, které na bývalého partnera mají vaše kamarádky nebo známí. Buďte proaktivní a dejte jim vědět, že se snažíte posunout dál, a nejlepší bude, když si klepy nechají pro sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám