Hlavní obsah

Jak předejít konfliktům o dovolené

Novinky, das

Po náročném roce ovlivněném pandemií se mnozí z nás upínají k času stráveném na dovolené mnohem víc než předchozí roky. Zaslouženému odpočinku ale tradičně předchází náročné přípravy, které v kombinaci s únavou a přepracovaností často zamávají s našimi nervy. Pokud tedy nechcete, aby tato dovolená skončila časem nekonečných konfliktů, držte se následujících rad.

Foto: Profimedia.cz

Dovolená je pro každý vztah svým způsobem ukazatelem jeho kvality.

Článek

Chcete-li skutečně předcházet všem potížím, je podle odborníků zapotřebí dovolenou dopředu řádně naplánovat, včetně všech kompetencí, organizačních záležitostí, ale i rodičovských pravidel.

Plány pomáhají kompromisům

Vždy je dobré dopředu popřemýšlet, co všechno vás na místě čeká, co byste chtěli vidět a zažít. Pokud budete o těchto věcech mluvit dopředu, spíš se v případě odlišných představ na místě domluvíte na kompromisu a to bez zbytečných konfliktů.

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s partnerem

Vztahy a sex

Nebalte věci za ostatní

I malé dítě může mít svůj malý kufr na hračky a jeho vlastní nezbytnosti. Starší děti si mohou sbalit i veškeré potřebné oblečení.

Nepřistupujte na balení kufru ani svému muži. Nabídněte mu, že mu vyperete a vyžehlíte věci, o které si řekne, ale samotné balení nechte jen na něm. Každý by si měl nést svou vlastní zodpovědnost za své zavazadlo.

Vyvarujete se tak sporům ve stylu: „Tys mi tohle nezabalila apod.”

Rozdělte si, kdo co před dovolenou zařídí

Přesně stanovte, kdo vymění peníze, kdo má na starosti vouchery, pasy a ostatní papírování, kdo odveze psa k babičce, dá krmení rybičkám, kdo zkontroluje, zda je auto v pořádku, kdo zapne alarm, zamkne vchod a provede další nezbytné kroky k opuštění domácnosti.

Pomocníci, které ženy ocení nejen o prázdninách

Styl

Domluvte se dopředu na částce, kterou můžete utratit

Je dobré si vždy dopředu říct, jaké jsou vaše možnosti, co se týče nákupů a utrácení na dovolené. Znát dopředu rodinný rozpočet pomůže předejít nesplnitelným požadavkům a rozhořčení z odmítnutí nákupu.

Dovolená s rodinou či přáteli

Pokud plánujete dovolenou s někým z příbuzenstva či s přáteli, pak vězte, že i odjezd bývá náročnější, než když vyrážíte sami. Vzájemné přizpůsobování je psychicky náročné v běžném životě, natož týden v cizím prostředí. Pokud máte už dopředu o těchto lidech pochybnosti, pak takovou dovolenou rovnou zavrhněte.

Rodiče by měli nastavit dětem pravidla pro trávení prázdninového volna

Děti

Rodiče musí držet spolu

Jako rodiče opravdu musíte vystupovat vůči dětem jednotně. Když jeden něco zakáže, druhý to nesmí dovolit. Dopředu si zakažte věty typu: „Od koho to asi má!” „To je ta tvoje výchova!”, „Kde to asi viděl/a!”

Dovolená jako zkouška vztahu
Dovolená je pro každý vztah svým způsobem ukazatelem jeho kvality. Pokud je vztah funkční, oba partneři se snaží spolu trávit co nejvíce času, a také se na společné prožitky těší.Nicméně i každý z nich potřebuje čas jen pro sebe. Někteří psychologové doporučují dvě třetiny volna trávit společně s partnerem a jednu třetinu odděleně, a to výhradně podle vlastních představ.Zvládnutí společné dovolené lze pak i považovat za ukazatel, zda jsou mladí vůbec schopni vychovávat dítě a jsou odolní vůči stresu. Pokud se na dovolené s partnerem dohadují, neumí se shodnout v základních věcech, nebude takový vztah fungovat ani v normálním životě, natož ve stresové situaci.

Reklama

Související články

Proč účinky dovolené trvají tak krátce

Každý z nás se těší na letní dovolenou zejména z důvodu, že si odpočine od každodenního stresu a stereotypu a nabere nové síly, se kterými si vystačí alespoň...

Výběr článků

Načítám