Hlavní obsah

Jak poznat rozdíl mezi láskou a přátelstvím

Novinky, ema

Není úplně výjimečné, že se z partnerského vztahu stane časem svazek kamarádský. Vášeň vyprchá, ztratí se milostný náboj a dřív nebo později jeden z páru zjistí, že už to zkrátka a dobře není ono. Ještě v průběhu vztahu se tato proměna dá vypozorovat.

Foto: Profimedia.cz

Hranice mezi přátelstvím a partnerstvím může být relativně tenká. Díky několika signálům se dá včas rozpoznat.

Článek

Pozornost versus péče

Zamyslete se nad tím, zda máte pocit, že osoba, se kterou trávíte čas, má o vás starost, nebo vám jen věnuje pozornost? Jde totiž o dvě zcela rozdílné věci. Pozornost věnujeme mnoha lidem, zatímco péči a starostlivost vkládáme pouze do těch jedinců, ke kterým nás vážou city, a to většinou rodinné nebo milostné. Pokud má o vás protějšek zájem, snaží se vás poznat i skrz oblíbené jídlo, hudbu, filmy.

Pozornost často věnujeme tomu, z čeho chceme později něco vytěžit, zatímco péče a zájem je skutečně vážnější závazek.

Sliby versus reálné plánování

Všichni si v konečném důsledku přejí být ve vztahu milovaní, ovšem občas člověk padne do spárů někoho, kdo toho spoustu namluví, naslibuje a ve skutečnosti je to úplně naopak. Někteří jedinci využívají naivity druhých a přesvědčují, že to oni jsou ti, kteří umějí sny proměnit v realitu. Obvykle jsou ale takové sliby naprosto prázdné, píše server Wmnlife.

Zpravidla ten, kdo to myslí vážně, o svých plánech tolik nevykládá, spíše je potvrzuje činy. Je relativně obtížné najít někoho, kdo má stejné sny a vize o budoucnosti jako vy. Nicméně pokud už se vám podaří někoho takového najít, máte napůl vyhráno.

Poslouchání versus naslouchání

Jedním uchem tam a druhým ven? Nebo pečlivé, bedlivé naslouchání se vším všudy? Věnujte pozornost tomu, zda a jak vám partner naslouchá. Dobrými posluchači můžeme být jen tehdy, pokud máme k člověku, který s námi mluví, důvěrný vztah. Je téměř nemožné takové chování napodobit u někoho, kdo je pro nás nezajímavý a cizí.

Naslouchání není jen prostor k dialogu, ale také prostor k tomu, provést požadované změny. Pokud vás někdo jen poslouchá, jde o příliš pasivní akt, který nikam nevede. Tento rozdíl záhy pocítíte na vlastní kůži, a to konkrétními činy či naopak absolutní nečinností partnera.

Zisk versus zájem

S většinou lidí, se kterými se stýkáme, nás pojí přátelský vztah. Je zcela běžné, že se zajímají, jak bydlíme, co nás zaměstnává, trápí, baví a co vlastně děláme. Jen málo z těchto lidí je ale připraveno investovat svůj čas do toho, aby pro nás udělali něco hezkého, smysluplného. Něco, z čeho by neměli sami zisk, ale aby udělali radost druhým.

V takovém případě, pokud k podobnému stavu dojde i ve vztahu, je vhodné si uvědomit, že váš partner není jen partnerem, ale i přítelem, kamarádem. Pokud je vaším cílem vytvořit ve vztahu rodinu, pak by bylo vhodné najít někoho, kdo je připraven do vztahu investovat, a ne jen brát a dostávat.

Účastnit se versus podílet se

Podílí nebo účastní se partner na důležitých událostech ve vašem životě? I v tom je podstatný a citelný rozdíl. Člověk, který s vámi chce strávit zbytek života, chce být také jeho součástí. Snaží se ho zpestřovat, vymýšlet nové cíle, vytvářet sny, budovat společné místo pro život, případně rodinu. Účastní se na všech aspektech života. Na těch smutných i radostných.

Sledujte jej, jak vychází s členy vaší rodiny, ale i jak vychází se svými rodiči, sourozenci a jakými lidmi se obklopuje. Pakliže jsou mu vaše, a dokonce i jeho osobní styky lhostejné, nezapojuje se do společných aktivit ani se nesnaží vycházet s těmi, kteří jsou vám nejbližší, zřejmě to není nejvhodnější parťák na společnou cestu životem.

Prospěch versus úspěch

Ne nadarmo se říká „S poctivostí nejdál dojdeš“. Jde o to, naučit jedince, aby se obklopovali takovými lidmi, kteří jim bez okolků řeknou pravdu, bez ohledu na to, jak moc bolestná může být. I když budou kritizovat, nebo jen vyjadřovat svůj názor, vždy se budou snažit také nabídnout radu a pomocnou ruku. Nedovolte ale, aby vámi někdo manipuloval a těžil ve svůj prospěch. Mezi dobrou radou a manipulací je velký rozdíl.

Nikdy nedělejte něco, o čem nejste přesvědčeni nebo si myslíte, že je to špatné, i kdyby vás někdo aktivně přesvědčoval o opaku. V životě je potřeba mít inspirující protějšek, který v případě potřeby podá pomocnou ruku. Ten, kdo miluje, chce pro toho druhého to nejlepší. Jeho úkolem, životní misí a úspěchem je, aby byl partner za jeho přičinění šťastný, chráněný a milovaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám