Hlavní obsah

Jak dostat chlapa na jídlo

Právo, Markéta Mitrofanovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacetiletá účetní ze středních Čech stojí poprvé v životě sama u plotny mezi obrovskými kusy masa. Jako první chod má připravit tatarák. Co na tom, že dosud byla zvyklá pojídat hlavně syrovou zeleninu? Dárek od Ježíška ji poslal na kurz, kde se má naučit vařit jídlo pro opravdové chlapy.

Foto: Milan Malíček , Právo

Kuchař Zdeněk Marcín zdůrazňuje, že maso není nutné příliš kořenit. Stačí na něm nechat rozpustit česnekové máslo.

Článek

„Vaření mě vůbec nebaví, ale přítel, který mi kurz zaplatil, doufá, že mě to chytne,“ přiznává rozpačitě Simona, když v misce se soustředěným výrazem převrací mleté hovězí. „Moc to nemíchejte, abyste to neumlátila,“ rázně ji upozorňuje kuchař a Simona znervózní ještě víc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na svých kurzech Roman Vaněk pomáhá ženám prolomit přehnaný respekt k velkým kusům masa.

S přítelem žije něco málo přes rok a kuchyni se dosud víceméně vyhýbala. Dárek pod stromečkem jí naznačil, že by se to mělo změnit. „Zrovna nedávno mi přítel řekl, že by si dal steak, tak snad ho budu moct uspokojit,“ konstatuje s pochybností v hlase mladá žena.

Nic pro vegetariány

Kdo ví, možná v tuto chvíli rozhoduje o bytí a nebytí jejich vztahu. Vždyť nadarmo se neříká, že láska prochází žaludkem. „Dobré jídlo, vytvořené partnerkou v erotickém páru, je pro muže přímým zásahem do jeho základního vztahu ke světu i k ženám, je útokem na jeho nevědomé základní potřeby a je tedy i prastarou strategií, jak k sobě muže připoutat,“ potvrzuje psycholog Slavomil Hubálek s tím, že už Sigmund Freud před sto lety popisoval orální slast, kterou zažívá novorozenec saním mléka z matčina prsu.

Foto: Milan Malíček , Právo

Roman Vaněk ukazuje, čím se muž rozhodně uchvátit nedá – levnou konzervou, která viděla maso jen z rychlíku.

Není divu, že celou třetinu účastnic kurzu v Pražském kulinářském institutu poslaly na vaření jejich protějšky. Školení s názvem Jak uchvátit muže gastronomií je v nabídce přes půl roku a jeho náplň se ženy dozvědí až na místě.

Když se nad tím ale zamyslíte, kolem čeho jiného by se kuchyně pro muže měla točit než kolem masa, které je odpradávna symbolem loveckého úspěchu a síly? Pořádná kost trčící na ozdobu z flákoty navíc vyvolává přímé asociace se skolenou kořistí.

Foto: Milan Malíček , Právo

Efektně trčící kost z kusu vepřového je potřeba dokonale vyčistit.

„Myslím, že 99 procent chlapů je masožravých,“ vysvětluje volbu receptů ředitel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, který tříměsíčním dotazováním u žen ve svém okolí zjistil, co jim při vaření pro muže dělá největší potíže.

„V podstatě se všechny shodly na tom, že si nejsou jisté v přípravě velkého kusu šťavnatého masa. Automaticky tak sklouzávají ke kuřeti, k dušenému masu, anebo místo plátku, který má být tlustý nejméně na dva chlapské prsty, ukrojí něco na způsob kreditní karty,“ vypočítává, co se mužům na talíři příliš nelíbí.

Spálené? Ne, to je krásný steak

Z počínání žen, které si postupně z kusu uleželé roštěnky chodí odkrajovat svoji porci, je opravdu možné vyčíst velký respekt. I když mají k dispozici obrovský ostrý nůž, některé z nich maso pižlají drobnými pohyby, anebo se zdráhají ukrojit pořádně silný plátek.

Objevují se dotazy ohledně vrstvy tuku, která na mase zůstala. „Tuk je nositelem chuti, takže ho nebudeme odstraňovat,“ rozptyluje kuchař Zdeněk Marcín zažitou představu, že kvalitní maso musí být libové.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Izák se přesvědčuje, zda má steak jedné z účastnic školení dostatečnou krustu.

Když dojde na smažení, stačí obyčejná litinová pánev. Maso se jen zlehka potře olejem a z jedné strany se opéká tak dlouho, dokud se samo nepustí. Že už se z něho zvedá připálený kouř a vy máte nutkání ho otočit? Vydržte, musí se nejdřív vytvořit krusta, třeba i trochu tmavší.

„Není to moc?“ ptám se kuchaře, když zkoumám načernalou stranu svého výtvoru. „Ne, to je krásný steak,“ uklidňuje mě a já mu věřím. Je to přece chlap.

Foto: Milan Malíček , Právo

I kolegyni ze Slaného, kterou sleduji při dochucování směsi na tatarák, poslal na kurz její partner. Stejně jako zhruba třetinu ostatních účastnic.

Podobným způsobem připravujeme vepřovou kotletu, ze které pro efekt trčí kus důkladně očištěného žebra. Příloha je ovšem poněkud překvapivá. „Doma radši neříkejte, že jste k tomu udělaly petrželové pyré, aby to chlapy neodradilo. Nejdřív jim to dejte ochutnat,“ nabádá nás druhý ze školitelů David Izák.

Jak se ale ukázalo na zkušebním vzorku dvou mužských strávníků, z nichž jedním byl kolega fotograf, právě petrželové pyré sklidilo pro svou delikátní chuť největší úspěch.

Máte zbraň, tak ji používejte

Psycholog Slavomil Hubálek připouští, že ti, kteří na to mají, můžou jít za dobrým jídlem do restaurace a na vztah to může mít podobný účinek jako domácí kuchyně. „Jenže tam chybí zážitek párové intimity. Každého muže potěší, když může srovnávat, jestli svíčková je taková, jak ji dělala jeho maminka. Vítězství slaví ženy, které ji uvaří ještě lepší,“ domnívá se psycholog, který za skutečnou past na muže považuje smažený řízek s domácím bramborovým salátem a teplý štrůdl se šlehačkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přeliv na moučník z pravé vanilky a alkoholu má předpoklady, že muže naláká už svou vůní.

„Neschopnost tuto zbraň použít je neomluvitelná a jediné, co se dá ženám poradit, je naučit se to. Nedá se při tom nic zkazit, protože stejně platí, že muži jsou schopni sníst cokoliv. Ostatně před lety jeden německý ženský časopis publikoval anketu pro ženy s otázkou: Jak si udržet dobré manželství? Došly tisíce odpovědí, od filozofických úvah po řadu praktických popiale zvítězila odpověď: Krmte tu bestii hodně!“

„Není-li chlap úplné hovádko, tak pozná, že mu žena uvařila něco výjimečného. Překvapit ho může i zdánlivě obyčejným tatarákem, který je podle mě synonymem chlapského jídla,“ doplňuje Roman Vaněk.

Foto: Milan Malíček , Právo

Tatarák podle receptu Pražského kulinářského institutu má v sobě deset ingrediencí.

V kuchyni sice razí teorii, že složitost spočívá v jednoduchosti, ale zmiňovaný tatarák pro muže obsahuje deset ingrediencí plus topinku s česnekem. A pokud si dosud některá z nás myslela, že umí správně usmažit topinku, kuchaři ji vyvedli z omylu.

Plavat v sádle a alkoholu

„Zajímalo mě, co se vůbec bude vařit,“ vysvětluje mi padesátiletá účetní Marie Tomášková, která ve svých letech musí najednou poslouchat, jak se smaží topinka. „Baví mě vařit a muže, kterého mám doma, ohromím asi čímkoli, ale ráda si rozšířím obzory,“ říká s tím, že zrovna topinku byla zvyklá celý život připravovat na sucho.

Teď se dozvěděla, že chleba na pánvi se doslova musí potápět v sádle, aby paradoxně nenasál příliš mastnoty. „Nejlepší je domácí sádlo, které se nepřepaluje a dodává jídlu další chuť,“ doporučuje Zdeněk Marcín. Česnek, kterým topinku natíráme, je lepší předem rozkrojit a zbavit klíčku, a tím i agresivní chuti a zápachu. Na horké krajíce můžeme servírovat kromě tataráku také tenké plátky kachních jater, která předem zmrazíme, aby se lépe krájela.

Foto: Milan Malíček , Právo

Tatarák na topince, která se při smažení musí topit v sádle právě proto, aby nebyla mastná.

Přestože se na kurzu objevují hlasy, že jako dezert je pro muže nejlepší čokoláda, v Pražském kulinářském institutu zvolili světový moučník s názvem Bába na rumu. „Je to absolutní klasika, která se v různých částech planety liší jen drobnými modifikacemi. Dali jsme dohromady několik receptů slavných kuchařů a učíme to tak, jak to vyhovuje našim českým chlapským zobákům,“ říká k výběru sladké tečky ředitel Roman Vaněk.

Bábovička z kynutého těsta vypadá na první pohled celkem obyčejně. Zajímavější, už podle vůně, je přeliv, který se připravuje mimo jiné z čerstvého vanilkového lusku a nahořklého likéru s názvem Grand Marnier. Moučník se v tekuté směsi namáčí a na závěr se rozkrojený ještě polije hnědým rumem.

Dobré jídlo, vytvořené partnerkou v erotickém páru, je pro muže přímým zásahem do jeho základního vztahu ke světu i k ženám, je útokem na jeho nevědomé základní potřeby, a je tedy i prastarou strategií, jak k sobě muže připoutat.
Slavomil Hubálek, psycholog

„Mám spoustu kamarádů, se kterými si povídáme, kde a jakou bábu na rumu jsme měli a jaký rum nám k tomu dali,“ dodává znalecky Roman Vaněk.

Zázvor má v sobě oheň

Lákavý jídelníček pro muže v pojetí moderních kuchařských mistrů mi připadá dokonalý, přesto mě zajímá srovnání – koneckonců, okultní vědy včetně bab kořenářek se uměním ulovit muže jídlem či pitím zabývají už celé věky. A jdou na to svými ingrediencemi přímočařeji než kuchaři.

Sázejí na přísady, u nichž jsou dokázány afrodiziakální účinky. „Existují pokrmy, jako jsou smyslně aromatický med s naloženými plátky růže nebo čokoláda, které se přímo hodí ke svádění. V každém případě jenom dobře najedený, nikoli přejedený člověk, je naladěný k pozitivnímu vnímání svého protějšku, hostitele,“ upozorňuje pražská čarodějnice Linda Dragonari.

Foto: Milan Malíček , Právo

Ženám k získání muže pomocí jídla doporučuje především zázvor a bylinku zvanou damiána, která se u nás prodává ve formě čaje se silným milostným potenciálem. „Zázvor má ohnivý aspekt, obsahuje látku podobnou kapsicinu, který najdete i v chilli papričkách, také známém afrodiziaku,“ radí čarodějnice, a pro otrlé povahy jako naprostou tutovku na povzbuzení touhy a udržení mileneckého vztahu doporučuje thelémské koláčky.

„Do receptu na běžné pečivo žena přidá menstruační krev, poševní sekret a sperma muže, který je objektem jejího zájmu. Tato praktika předpokládá, že dotyční spolu již něco mají. Hostitelka pak nikdy nemůže nic pokazit, když prostor, kde bude se svým protějškem konzumovat pokrm, vykouří myrhou či použije myrhový aroma olej. Nevhodný pro tento účel je naopak kafr či eukalypt.“

Od naštvané ženy jídlo nechutná

Léčitel a psychotronik František Libica z Ostravy se spokojí i s běžným gulášem, pokud v něm bude cítit, že byl uvařený s láskou. „Každé jídlo chutná podle toho, kolik lásky do něho žena ve formě energií dá. Když je smutná nebo naštvaná, to si ten chlap moc nepochutná, a po nějakém čase takového stravování to kromě tiché domácnosti může vyvolat i jeho žaludeční vředy.“

Pozitivní energie podle něj naopak zlepšuje chuť jídla i pocit v žaludku a dokáže navíc léčit. „Ale radit ženě, co mi má uvařit, aby si mě získala, považuji za její neschopnost. Taková by u mě určitě neměla šanci.“

Když je smutná nebo naštvaná, to si ten chlap moc nepochutná, a po nějakém čase takového stravování to kromě tiché domácnosti může vyvolat i jeho žaludeční vředy.
František Libica, psychotronik

Jak do pokrmu dostat lásku, to už v Pražském kulinářském institutu neučí. Každopádně ale dávají ženám šanci na to, zvýšit si v kuchyni sebevědomí. „Přítele, od kterého jsem kurz dostala pod stromeček, jsem varovala, abych svým jídlem nakonec neuchvátila někoho jiného,“ směje se u cvičné plotny osmadvacetiletá realitní makléřka Lenka Bartášková, která doma na přání svého partnera připravuje nejvíc českou klasiku – svíčkovou, guláš a buchty.

Se svým flákem vepřového jsem doma po návratu z kurzu příliš nepochodila, neboť muže, kterému se maso nejdřív zdálo nedopečené, brzy začaly bolet čelisti. Nečekaně ale ocenil zmiňované petrželové pyré, což je možný tip pro vegetariány, kteří se právem v tomto článku mohou cítit diskriminováni.

Reklama

Související témata:

Související články

Jíst dobře a levně? Jde to

Česko zachvátil jev běžný v USA a v západní Evropě. Komu zbývá na jídlo málo peněz, nacpe si ledničku levnými limonádami, kečupy a salámy, ve kterých by se...

Vegetariánská kuchyně: žij a nech žít

Vegetariánská strava vychází ze zásady Žít a nechat žít. Její vyznavači nejedí některé živočišné potraviny, hlavně maso, sádlo... Tedy produkty, pro něž bylo...

Výběr článků

Načítám