Hlavní obsah

Jak dlouho po svatbě přicházejí nejčastěji partnerské krize

Novinky, das

Partnerské krize jsou podle mnohých odborníků na vztahy snadno předvídatelné. Mnohé z nich se totiž objevují s téměř pravidelnou přesností po několika letech po svatbě. Podívejte se s námi na jednotlivé rizikové roky a problémy, které v daný okamžik partneři řeší.

Foto: Profimedia.cz

Deset let po svatbě jedince často přepadává pocit nedocenění.

Článek

Dva roky po svatbě

Jakmile se blíží dvouleté výročí svatby, objevují se první pochybnosti o tom, zda partner po vašem boku je skutečně ten pravý. „Je to především tím, že jste si již přivykli na své nové role manžela a manželky a jste již schopni určitého nadhledu a na spoustu věcí tak začínáte pohlížet jinak než doposud,” vysvětluje na svém blogu rodinná terapeutka Ashley Seegerová.

„Mnohem jasněji si také uvědomujete své vlastní potřeby, a to zejména ty, které nejsou zcela naplňovány,” dodává.

Sedmileté výročí

Po sedmi letech po svatbě nastává nejčastěji okamžik, kdy jsou partneři nejnáchylnější k nevěrám. Existuje přitom mnoho teorií, proč tomu tak je. „Jedna z nejpravděpodobnějších příčin je, že v tento čas dochází ke zhoršení sexuálního vztahu a intimity mezi partnery, kdy se spolu již tolik nedotýkají, nelíbají, ale ani nemilují, jak tomu bylo na počátku vztahu a do jejich ložnic zavítal stereotyp,” vysvětluje Seegerová.

Partneři si tak opět musí najít k sobě cestu, snažit se opět oživit naplno sexuální život a hledat nové cesty k prohloubení vzájemné intimity.

Deset let po svatbě

V tento čas jedince často přepadává pocit nedocenění. Najednou získávají pocit, že si jich druhý dostatečně neváží, vše bere jako samozřejmost a nedává najevo žádnou úctu a vděk.

Mezi partnery se tak vytváří nepříjemné pnutí - pokud spolu partneři neumí komunikovat, hádky jsou na denním pořádku.

Smír pak partneři získají jen tím, že na vztahu jako takovém opět začnou pracovat. Přestanou na věci pohlížet jako na samozřejmost, opět si začnou vzájemně projevovat úctu a uznání a druhého dokážou ocenit i za každodenní činnosti, byť se bude jednat o drobnosti a na první pohled malichernosti. Někdy postačí do svého slovníku častěji zařadit slova „všiml/a jsem si” a „děkuji”.

Patnáct let po svatbě 

Jak ukazují průzkumy, 14-17 let po svatbě většina párů uvádí, že v jejich vztahu pociťují obrovskou míru apatie. Ačkoliv se i v tento čas partneři stále mají rádi, najednou si jakoby nemohou vzpomenout, co je k sobě kdysi tolik přitahovalo. Mnozí z nich se tedy cítí od sebe odpojeni a někdy ani nejeví zájem o opětovné připojení.

Jedná se o velmi těžké období, které vyžaduje od obou jedinců opravdu spoustu práce, aby se společně opět propojili. Některým párům postačí, když si vzpomenou na své začátky, jiní ale budou muset absolvovat rozsáhlou rekonstrukci svého vztahu a najít zcela nový způsob svého propojení.

Ne každé manželství zvládne toto krizové období překlenout, ale pokud už se tak stane, pak se mezi partnery utvoří hlubší vztah, než tomu bylo kdykoli dříve.

Dvacet let po svatbě

Dvacet až pětadvacet let po svatbě nastává čas, o kterém mnozí odborníci hovoří jako o boji o volný čas. Přestože se partneři již většinou nemusí věnovat svým dětem, nastává obvykle čas, kdy svou péči musí vracet svým často nemocným a stárnoucím rodičům. Místo společně stráveného času, cestování a užívání si opětovně získané svobody odchodem dětí z domu se tak objevují další starosti, často velmi vyčerpávajícího rázu. Energie je pak vydávána úplně jiným směrem než k partnerovi.

I toto složité období se ale dá překlenout. Je ale zapotřebí spolu neustále komunikovat a hledat konsenzus mezi vašimi potřebami, partnera, ale i nejbližších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám