Hlavní obsah

Horňáci vítězí o prsa nad dolňáky

Laura Janáčková, Právo, Laura Janáčková

„Dívej se mi sem,“ ukazuje žena na své oči, aby odvedla mužův pohled od svého výstřihu. „Kam se to díváš,“ procedí mezi zuby naštvaná manželka, jejíž manžel se nestydatě otočil za procházející dívkou. Jeho oči v mžiku zkontrolovaly krásné pozadí procházející slečny. Smůla, manželka si toho všimla, a slečna? Ta se zahoupala v bocích, aby nekonečno, jež svými hýžděmi opsala, ještě dlouho potom dráždilo mysl obou. Proč ženy řeší pohledy mužů sklouzávající na jejich prsa či zadek, a muži je jen stěží mohou ovládnout?

Foto: Profimedia.cz

Muže stále fascinují ženská ňadra bez dosud genderově přijatelného vědeckého vysvětlení.

Článek

Tisíce let je u většiny primátů, včetně člověka, zadek středem zájmu ostatních členů skupiny. Samci i samice dávají pohledu na něj přednost před jinými neméně důležitými činnostmi.

Makakové pohled na něj preferují před oblíbenou pochoutkou, což dokázali vědci v rámci pokusu na Dukeově univerzitě. Obrázek zadku byl pro ně lákavější než sladká ovocná šťáva.

Opice pohledem na zadek ostatních členů skupiny sbírají informace o nich. Dozvídají se o sexuální připravenosti, zdraví, věku, agresivitě atd.

V Yerkesově centru pro výzkum primátů v Atlantě promítali skupině šimpanzů fotky šesti pozadí jejích členů. Šimpanzi bezpečně poznali, komu ze skupiny patří. Ani jednou se nespletli!

Přednosti velkého zadku nejsou žádnou novinkou aneb Kde se ukrývá pravda

Styl

Jsem přesvědčená, že stejný výsledek by zaznamenali i muži v kancelářích bank, kdyby tato otázka nebyla nekorektní. Ostatně všichni opičáci s oblibou sledují zadek samiček, který se v době estra (říje) zaobluje, zvětšuje a zbarvuje. Pro samce je jako semafor, který láká k sexuálním hrám.

Přestože žena má skrytou ovulaci a zvětšování či zbarvování zadku se u ní nekoná, dávné zvíře uložené v genech člověka určuje i touto cestou mužovu preferenční volbu. Ostatně proto se muži dívají na ženské pozadí dvakrát častěji než ženy na mužské.

Top postava přesýpacích hodin

Muži své pohledy s oblibou upínají na ženy s postavou ve tvaru přesýpacích hodin. Podvědomě jsou přitahováni k ženám s úzkým pasem, širšími boky a zaoblenými hýžděmi. Poměr mezi pasem a boky je podprahově informuje o plodnosti, zdraví a věku ženy.

Čím je rozdíl mezi pasem a boky nižší, tím nižší je vnímaná fyzická atraktivita a současně i plodnost ženy. Úzké boky, ale i obezita a ztráta pasu v důsledku stárnutí snižují schopnost otěhotnění. Naopak ženy s širokými boky a výrazným pozadím jsou evolučně upřednostňovány.

Podle vědců z Pittsburghu důvodem mohou být zdravější a inteligentnější děti. Pro vývoj nervového systému dítěte je totiž potřeba obrovské množství tuku a tuky z oblasti ženiných boků a hýždí jsou velmi bohaté na kyselinu dokosahexaenovou, která je obzvlášť důležitou součástí lidského mozku.

Krása plných, oblých a měkkých ženských polokoulí je tak muži obdivována a opěvována, což dnes beze zbytku dokazují i rapeři.

Výška versus váha aneb Co je atraktivnější pro ženy, a co pro muže

Vztahy a sex

Za našich mladých let byli muži, jejichž pohled dlouho ulpíval na ženském pozadí, označováni jako „dolňáci“. Celosvětově chápáno pak existovaly podle průzkumu publikovaného v Psychology Today tři druhy „dolňáků“.

Asiaté preferující malé, umírněné a tvarované pozadí, Hispánci mající v oblibě velmi zaoblené pozadí a Afroameričané s oblíbenými maximálně plnými hýžděmi.

Říká se, že v dnešní době navíc přibývá ještě skupina raperů, kteří jsou fascinováni enormními polokoulemi. Krása Kim Kardashianové spoutá pohled mnohým z nich. A zdaleka ne jen jim…

„Horňáci“ jsou v podstatě „dolňáci“, kteří se přehlédli

Máme tu totiž ještě skupinu mužů, jejichž oči bloudí ve výstřizích žen a tváře jim rudnou při pohledu na vzdouvající se poprsí. Tito muži byli označováni jako „horňáci“.

V návaznosti na výrok zakladatele americké sexuologie Alfréda Kinseyho, že „hýždě jsou primárním místem sexuální prezentace primátů“, někteří odborníci věří, že fetišismus prsou je odvozený. Vychází prý z podobnosti prsou a hýždí. Muž preferuje prsa, protože mu připomínají ženské hýždě. Tedy v praxi by platilo, že „horňáci“ jsou v podstatě „dolňáci“, kteří se přehlédli.

Někteří evoluční sexuologové v tom však mají jasno. Tvrdí, že v momentě, kdy lidé začali chodit po dvou nohách a tělo se vzpřímilo, hýždě byly méně nápadné. Mnozí muži se pak orientovali na zdroj informací z hrudníku.

Pro většinu žen byla navíc stimulace bradavek nadmíru příjemná, což způsobilo uvolňování oxytocinu, který vytváří mezi páry vzájemnou vazbu. Právě tato vazba je prý podnětem mužské přitažlivosti k prsům.

Velká prsa - atraktivita versus zdravotní potíže

Styl

Slavný rakouský psycholog a zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud byl touto otázkou natolik fascinován, že věnoval mnoho času hledání souvislostí mezi mužským psychickým vývojem a vzájemností kojence s matkou.

Jeho nástupci se dokonce snažili odpovědět na otázku, zda na „horňáctví“ nemá vliv délka doby kojení. Omluvu zaujatých pohledů do výstřihů však jejich matky nakonec neposkytly.

Muže tedy stále fascinují ženská ňadra bez dosud genderově přijatelného vědeckého vysvětlení. V dnešní době to potvrzují i zadaná klíčová slova pánských oblíbených porno serverů. „Horňáci“ při sledovanosti vítězí nad „dolňáky“. Je to však vítězství jen „o prsa“.

Milé dámy, na závěr je nutno říci, že je úplně jedno, zda doma máte muže fascinovaného poprsím, či hýžděmi. Vždy pro něj budete „bohyně“. Máte oboje. Moderní doba totiž nabízí pushupky nejen nahoru, ale i dolů.

A pro případ, že se jeho oči zatoulají k jiné ženě a dávné zvíře v něm převezme vládu, nezapomeňte, že pouze pozitivní výchova vede k domestikaci.

Anketa

Co vás na první pohled zaujme?
Ňadra
45,4 %
Zadek
26,2 %
Oči
4,2 %
Vlasy
1,6 %
U každé ženy něco jiného
22,6 %
Celkem hlasovalo 8065 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám