Hlavní obsah

Homosexualita je prý částečně dědičná, lze ji přenášet z generace na generaci

– Lethbridge

Nový výzkum ukázal, že mužská homosexualita je alespoň částečně dědičná. V rodinách se často vyskytuje opakovaně a u jednovaječných dvojčat je zvýšená pravděpodobnost, že pokud jeden z bratrů je homosexuál, druhý je také gay.

Článek

Vědci si ale lámali hlavu s tím, jak se tyto geny přenášejí z generace na generaci. Homosexuální muži totiž mají vlastní děti mnohem méně často, než heterosexuálové. Otázkou tedy je: jak to, že homosexuálové už dávno nevymřeli?

"Dost možná tu dochází k tomu, že homosexuálové pomáhají v reprodukci svým příbuzným tím, že se o ně více starají. Tito příbuzní proto mají více dětí a tyto děti sdílejí část svých genů s homosexuálními příbuznými," říká evoluční psycholog Paul Vasey z kanadské University of Lethbridge.

Velmi hodní strýčci

Vasey a jeho tým hypotézu testovali na ostrově Samoa. Homosexuálové v této tradiční společnosti tvoří zvláštní skupinu zvanou fa´afafine. Její příslušníci nejsou považováni ani za muže, ani za ženy, ale spíše za jakési třetí pohlaví.

Studie těchto 300 homosexuálních mužů ukázala, že se mnohem více starají o děti svých sourozenců než heterosexuálové. Jsou to prostě "velmi hodní strýčci". Často platí účty za lékaře, školné, pomáhají dětem s úkoly, učí je zpívat a tancovat.

Další výzkum pak ukázal, že nejde o to, že by muži fa´afafine prostě měli rádi děti: čas a peníze investují do vlastních pokrevních příbuzných, uvádí server LifeScience.

Západní společnost je jiná

Vasey se domnívá, že v západních společnostech není na tento aktivní "strýčkovský" vztah místo. Nejspíš proto, že lidé žijí v mnohem menších skupinách.

"Někteří z nás si myslí, že mají k rodině blízko, ale i tak se to absolutně nedá srovnávat s tím, jak blízké jsou si rodiny na Samoi," dodal vědec.

Svou roli podle vědců jistě také hraje homofobie, která je v západních společnostech běžná. Je dost možné, že mnozí gayové ze západního světa, kteří by se rádi více podíleli na výchově svých synovců a neteří, by se nesetkali s pochopením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám