Hlavní obsah

Encyklopedie sexu - Styk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohlavní styk je fyzická aktivita svou náročností srovnatelná s jízdou na kole či sprintováním. Puls se při ní zvyšuje stejně jako při vyčerpávajícím sportovním výkonu, přesto jsou lidé schopní kopulovat velmi často a navíc do vysokého věku. V dnešním díle encyklopedie sexuálních rekordů se zaměříme na extremity týkající se milování.

Foto: Jan Kaše

Plzeňský dětský sbor a píseň Vánoce, vánoce přicházejí

Článek

Minulé díly Encyklopedie sexu se věnovaly orgasmu a jeho nejčastějším formám u mužů i žen. Frekvence orgasmů souvisí s koitem, ale jen částečně, protože lidé jsou schopní vyvrcholení dosáhnout i četnými jinými způsoby. Tentokrát se však budeme věnovat právě té nejběžnější formě sexuálního uspokojování, pohlavnímu styku.

Nejčastější sexuální aktivita

Neexistuje universální věk pro zahájení nebo ukončení sexuálního života. Neplatí pravidla pro frekvence praktikování. Jako většina věcí v lidském životě je i milování ryze individuální záležitostí. Sexuologové, z jejichž výzkumů čerpá Ilustrovaná encyklopedie sexuálních rekordů G. L. Simonse, která je podkladem tohoto seriálu, se však snažili provádět výzkumy, aby některé jevy zobecnili či zaznamenali různé extremity.

Sexuolog Kinsey například zjistil, že některé mladé manželské páry (okolo 21 - 25 let) se milují až devětadvacetkrát za týden. Frekvence sexuálních styků se s věkem snižuje. Páry okolo padesátky spolu spí v průměru maximálně čtrnáctkrát za týden. V lékařově výzkumu se objevily i dvojice, a to od těch nejmladších až po čtyřicátníky, které se milovaly až čtyřikrát denně každý den v týdnu.

Mezi účastníky výzkumu nad 55 let se neobjevil jediný pár, který by souložil častěji než sedmkrát, osmkrát do týdne. Do závěrů výzkumu nebyla kvůli výslednému průměru, který by tím byl neobjektivní, zařazena jedna Angličanka, která uvedla, že se miluje jednadevadesátkrát za měsíc.

Vědci Ford a Beach, autoři studie srovnávající odlišné kultury, zjistili, že muži z některých domorodých kmenů jsou schopní kopulovat se třemi až čtyřmi různými ženami za jednu noc. Jiní zvládnou za noc až deset souloží. Vědci ovšem neuvádějí, zda všechny tyto "akty lásky" provázel orgasmus. "Naše údaje bohužel neumožňují provést jednoznačné závěry," sdělili vědci.

Nejstarší potentní pár

Mnoho studií o sexuálním chování lidských jedinců ukázalo, že existují ženy i muži, kteří praktikují sex i v osmdesáti letech. Tři čtvrtiny mužů ovšem podle sexuologa Kinseyho v době, kdy dosáhnou osmdesáti let, už vůbec nejsou potentní. Ve výzkumu zmíněného sexuologa se však objevil černošský pár - osmaosmdesátiletý muž a devadesátiletá žena, kteří se milovali zcela pravidelně.

Mužská impotence v pozdějším věku je podle odborníků způsobena nedostatkem adekvátní stimulace. Proto se často stává, že jakmile je starší muž najednou podobné stimulaci vystaven a dosáhne orgasmu, často to končí fatálně.

Sexuálně nejaktivnější starší lidé

Ve výzkumech sexuologa Kinseyho se objevují záznamy o pětašedesátníkovi, který souložil pravidelně jednou týdně. V jiné skupině, kterou lékař zkoumal, se objevili pětasedmdesátníci milující se jednou měsíčně a osmdesátníci, kteří měli pohlavní styk jednou za devět až deset týdnů.

Rekord však drží jeden sedmdesátník, který podle sexuologových záznamů ejakuloval sedmkrát týdně.

Nejdéle trvající soulož

Sexuální akt, kdy je penis vědomě vytažen z vagíny těsně před vyvrcholením, nese odborný latinský název coitus reservatus. V sanskrtu a indické literatuře bylo toto počínání nazváno Karezza. Podle autora Ilustrované encyklopedie sexuálních rekordů G. L. Simonse existovaly v devatenáctém století ve Spojených státech celé komunity, které tento způsob pohlavního styku praktikovaly.

Takovou byla například tak zvaná "Oneidova kolonie", pojmenovaná po obci Oneida ve státě New York, kam se v roce 1848 přestěhoval jistý Noeys, který dlouhé soulože propagoval. Akt, který nazýval "mužská kontinence" spočíval v zasunování penisu do vagíny po dobu přesahující jednu hodinu. Muž penis vždy vytáhl z partnerčiny pochvy předtím, než stačil ejakulovat, a poté, co ona dosáhla několika orgasmů.

Popsané sexuální praktikum bylo známo po celém světě. Například čínským podnikatelům, zvyklým trávit několik hodin denně s konkubínami, dovolovalo vedle sexuálních hrátek zvládat i obchodní záležitosti.

Příště: Erekce

Reklama

Související témata:

Související články

Encyklopedie sexu - Afrodisiaka

Lidé se od pradávna snaží nějakým způsobem vylepšit svůj partnerský život a povzbudit sexuální apetit. Sexuální síly zvyšují nejrůznější afrodisiaka. Mezi...

Encyklopedie sexu - Frigidita a přitažlivost

Rozmanité lektvary z podivných bylin a ještě podivnějších živočišných přísad nevařili naši předci pouze pro povzbuzení sexuálních sil. Občas se za pomoci...

Encyklopedie sexu - Ženská vášeň

Ženy jsou obecně považované za ty, které touží po lásce a vztahu. Muži za ty, kteří "myslí jenom na to jedno". Různé průzkumy ale čas od času přijdou...

Výběr článků

Načítám