Hlavní obsah

Duševní vypětí je hrobníkem sexu

Novinky, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donedávna jsme žili v blahém domnění, že přicházející jaro, ten básníky opěvovaný "lásky čas", může působit jako sexuální elixír. Statistické zprávy za měsíc březen však ukazují nápadný pokles sexuální aktivity.

Článek

Nemám pro to jiné vysvětlení, než blížící se termín povinného daňového přiznání. Erotogenní zóny v něm nahradí daň z přidané hodnoty. A orgasmus na sebe bere podobu povoleného odpisu finanční částky na manželku, která není výdělečně činná.

Ale žerty stranou! Jistě není sporu o tom, že frekvence pohlavních styků a celková sexuální životní spokojenost souvisí s druhem zaměstnání. Především ji však ovlivňuje intenzita práce. Je zajímavé, že vysilující fyzické výkony, ať už v práci nebo při sportu, sex nějak výrazně nepřibrzdí. Je to ostatně známo i z několika výzkumů o atletických rekordech, které sportovci dosáhli přes bouřlivý pohlavní život nebo možná právě díky jemu. Známé jsou také zprávy o unikátních sexuálních výkonech těžce pracujících ostravských horníků.

Co však představuje velký tlumič vášní, je vysilující duševní práce. Zvlášť, když ji doprovázejí psychické stresy, nezvládnuté úkoly a nepříjemnosti. Velice často se hovoří o manažerském syndromu. Sexuální poruchy se totiž mezi vedoucími pracovníky vyskytují nejčastěji.

I nejeden podnikatelský úspěch bývá vykoupený impotencí nebo frigiditou. Samozřejmě to neznamená, že každý vedoucí pracovník musí trpět poruchami potence. Pokud si dokáže práci dobře organizovat a určité povinnosti přesune na podřízené, může jeho sexuální život naopak vzkvétat.

U sexuálních poruch zkrátka hraje roli celkové každodenní opotřebení. Často ho zvětšují také mimopracovní stresy. Ty mohou souviset s dojížděním do zaměstnání, s péčí o děti a s dalšími problémy. Obecně platí, že spokojenost v práci a v životě jednoznačně koresponduje se spokojeností v sexu. Vůbec při tom nezáleží na výši finančního příjmu. Hlavním činitelem je celkové životní optimistické nebo pesimistické ladění. Proto jsou mezi námi i velice nespokojení milionáři a naopak také velice spokojení chudobní.

Reklama

Související témata:

Související články

Máte dvě minutky, doktore?

Úvodní rozhovor mezi pacientem a lékařem je velmi důležitý pro stanovení správné diagnózy. Stačí, když lékař bez přerušení vydrží naslouchat pouhé dvě minuty....

Masáž na pracovišti zlepší kondici

Masáže patří mezi nejstarší léčebné procedury a jejich obliba stále stoupá. Můžeme si vybrat mezi klasickou, sportovní nebo čínskou, shiatsu, reflexní...

Výběr článků

Načítám