Hlavní obsah

Drby můžou lidi stmelovat a prodlužovat jim život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se to mnohým nelíbí, pomluvy, drby a klevety patří mezi typické lidské vlastnosti. Probírání druhých za jejich zády je tedy stejně staré jako lidstvo samé. Podle profesora Robina Dunbara z Oxfordské univerzity ale drby nemají jen sociálně negativní vliv. Mohou lidi i stmelovat, a dokonce jim prodlužovat život.

Foto: Profimedia.cz

Pomluva nás vlastně dělá člověkem...

Článek

„Pomluva je něco, co nás odlišuje od jiných živočišných druhů, a také nám pomáhá vytvářet si pouta s přáteli a učit se důležité informace o těch, kterým věříme. Tahle životně důležitá komunikace nás může také chránit před předčasným úmrtím,“ tvrdí profesor Dunbar.

Široký společenský okruh má obrovský vliv na pocit štěstí a také na celkovou pohodu člověka. „Problém, který máme, je ten, jak si udržet naše sociální sítě. Jazyk se vyvinul proto, aby nám pomohl udržovat neustálý přítok paliva do našich sociálních sítí, abychom byli v obraze, vyprávěli příběhy, které jsou důležité pro společenskou soudržnost,” říká Dunbar.

„Pomluvy jsou prostě rozhovory s lidmi a snaha být aktuální a v obraze o tom, co se děje ve společnosti, v níž žijeme. Takže pomluva nás vlastně dělá člověkem. Používání drbů nebylo vnímáno negativně až do osmnáctého století,“ upozorňuje antropolog.

Pomluvy nemusejí mít negativní účinek

Pomluvy nemají vždy jen negativní obsah a nemusejí mít ani negativní účinek. Když o někom řekneme, že je to pěkný samec, může to sice znamenat, že je hodně na sex a možná nevěrný, ale také dobrý milenec. Jazyk a komunikace nám umožňují tvořit větší skupiny.

Před vznikem moderního jazyka lidé museli spoléhat jen na osobní zkušenosti. Tím, že si ale informace o druhých mohli předat „pomluvami“, mohli se tak rychleji učit o jiných, aniž s nimi měli osobní zkušenost.

Šiřitelé drbů byli také prvními novináři. Pomáhali jiným dozvědět se, komu se vyhnout a komu věřit. Jenže problémem může být slepá důvěra a nekritický přístup příjemců drbů. To pak může zničit nevinného jedince, kterého chce šiřitel drbů znevýhodnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám