Hlavní obsah

Dostatek peněz prý zaručuje spokojené manželství

LONDÝN

Pro muže toužící po manželství není důležitá krása ani sexuální přitažlivost, nýbrž dostatečně plné bankovní konto. Podle britských odborníků totiž právě finanční zajištění a majetková stabilita hrají klíčovou roli pro šťastné a fungující manželství.

Článek

Je to první studie, která přímo zkoumala, zda jsou ženy skutečně více než mužskou atraktivitou přitahovány sociálním postavením, sílou a příjmy svého partnera.

Historickou analýzou posledních sta let se prokázalo, že v období velkých společenských krizí a válek mají ženy tendenci usadit se s méně movitými partnery, kteří mají nižší sociální postavení.

Ale když je období hojnosti a mužů je dostatek, ženy začínají být velmi vybíravé a mají zálusk na nejbohatší a nejvlivnější protějšky. Šanci na ženění a fungující manželství pak mají muži s vysokými příjmy.

Poměr pohlaví výrazně ovlivňuje trh s manželstvími

„Tady dokazujeme, že když je mužů dostatek, ovlivní to trh s jejich schopnostmi, které ženy mohou vyžadovat více,“ tvrdí autoři studie Thomas Pollet a Daniel Nettle z Newcastle University.

V době, kdy je poměr pohlaví roven, mají také ženatí muži vyšší socio-ekonomický status než ti svobodní. Angličtí autoři také potvrzují závěry studie Franka Pedersena z University of Delaware z roku 1991, podle nichž poměr pohlaví výrazně ovlivňuje trh s manželstvími. Změna etických hodnot mužů a žen je napříč populací a v průběhu let ovlivněna nejsilněji právě poměrem pohlaví.

Závěry studie byly zveřejněny v odborném časopise Biology Letters.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželství je bez sexu pouhým přátelstvím

Psychologové tvrdí, že ačkoli se o manželském sexu často žertuje, měli bychom ho brát vážně. Manželství bez sexu totiž podle nich přestává být manželstvím...

Výběr článků

Načítám