Hlavní obsah

Deník těhotného muže - Kočka

Novinky, Fajman Robert

Náhodnému poutníkovi z jiných galaxií by se při letmém průzkumu lidských obydlí mohlo zdát, že to jsou lidé, kdo je opanují. Kdo je staví, platí, zařizují a spravují. A je to tak, až na to opanování. Netýká se to všech domácností, to se rozumí, ale v jistém procentu příbytků se nachází i další živočišný druh zvaný kočka domácí.

Foto: Hana Stropková

Součástí Svátků města Olomouce budou i šermířská vystoupení.

Článek

Je velmi rafinovaná a během kratší či delší doby je schopna si pozvolna a nenápadně uzurpovat apartmán i jeho nájemníky a stát se zcela dominantním obyvatelem. Vedoucím smečky. Což u psa až toliko neplatí, jelikož některé kusy jsou ochotny navyknout si na několik základních pokynů a příkazů, k čemuž u kočky domácí dochází jen v minimální míře.

Naše kočka domácí se jmenuje Tina. Nebyla původem domácí, ale čistě uliční. Narodila se toulavé kočce ve skladu zeleniny a když jsme ji donesli domů coby malé černé něco, ještě voněla česnekem. S již letitým členem naší putovní domácnosti (čtyři stěhování za osm let) mírně labilní fenkou shih-tzu Catrin Nero, řečenou Káťou, si padla do oka ihned poté, co se dokolíbala k jejím cecíkům a shledala je k nerozeznání od těch své mámy. A jak tak udatně tlapkala a mačkala, Kátě se spustilo mléko a drahou kočičku odkojila! Považuje se tudíž za její kojnou a nedá na ní dopustit!

Dnes jsou Tině tři roky a když má chuť, ostuda, stále svou adoptivní matku něžně vysává, ač je téměř větší než ona. Té se to ovšem evidentně líbí, soudě dle toho, jak se při onom aktu labužnicky rozvaluje.

A tahle kočka domácí je suverénním vládcem našeho příbytku. Každý předmět, každý nákup, každý jednotlivý rohlík musí být pečlivě očuchán a katalogizován ihned, jak se objeví v prostorách bytu. Vášnivě ráda asistuje při vybalování nákupu, při mytí nádobí, koupání, vytírání podlahy, převlékání potahů, mytí oken, věšení záclon. Vyjma vysávání. S vysavačem není zadobře a okamžitě prchá do nám neznámých proláklin, aby se zjevila až ve chvilce, kdy je hlučný stroj bezpečně vypnut a uklizen.

Každé ráno sošně sedí na parapetu a věnuje se pozorování holubů. Po této náročné činnosti téměř celý den zasvěcuje odpočinku a namátkovým kontrolám misky se žrádlem. Probírá se až s mým večerním příchodem z práce. Vykoná potřebu do svého záchodku (zásadně a vždy až po mém příchodu, nevím, proč si mě spojuje se svými exkrementy), pomazlí se a na několik minut zběsile běhá až létá po bytě, aby protáhla tělo. V jediném okamžiku dokáže být asi na čtyřech až pěti místech. Poté znovu šichta u okna a bedlivé sledování ptactva a znovu odpočinek a miska. Vede kaloricky náročný život.

Jakmile se u nás začaly objevovat věci na miminko, nemohly zůstat bez jejího zvídavého povšimnutí. V dětské postýlce jsme ji našli stulenou a vrnící už druhý den.

Přebalovací pult, mohutná a krásná záležitost od tatínka truhláře, byl zařazen do jejího inventáře též ihned. Krásný nový kočárek od tchýně se ukázal báječným pelechem. Po dlouhém hledání a čičiování jsme naši drahou objevili právě tam a vypadala tak spokojeně! Samozřejmě byla ihned vyobcována, čeho je moc, toho je příliš.

Až se za nemnoho hodin objeví na ploše našich 79 metrů čtverečních nová a hlasitá věc - miminko - budeme sami krajně napnuti v očekávání prvních kontaktů. Známí, žijící též roky pod vládou kočičí tlapy, nás uklidňují. Jiní nás straší - kočka musí pryč, alergie na chlupy, ostré drápky a tak dále. Uvidíme. O shih-tzu strach nemáme, ta má ráda všechna mláďata a omezuje své působení pouze na podlahu a několik málo míst, kam je schopna vyskočit. Tině naopak není zapovězeno snad jediné místo, dokáže stát dlouhé minuty i nahoře, na hraně otevřených dveří. Snad proběhne inventarizace čerstvého dárečku poklidně....

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám