Hlavní obsah

Co dělat, když už vás partner nepřitahuje

Novinky, lin

V počáteční fázi vztahu bývá přitažlivost a sex na prvním místě. S léty se sice priority mění, ale přesto by intimní život měl hrát v tom partnerském důležitou roli. Co ale dělat, když pomyslná jiskra už dávno zhasla? Nebojte, řešením zdaleka nemusí být rozchod.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V dlouhodobých vztazích je obvyklé, že vášeň často vymizí. Bereme ji totiž jako samozřejmost, ale pravdou je, že na vášni je potřeba pracovat, protože to, že nás partner jednou přitahoval, neznamená, že tomu tak bude napořád,“ říká sexuální terapeutka Nazanin Moaliová. Proč vášeň s časem mizí?

Nuda

Stabilita a bezpečnost jsou důležitými složkami zdravého dlouhodobého vztahu, ale pokud až příliš zpohodlníme, pak se z něj stane jeden velký stereotyp.

„Lidské bytosti touží po novinkách a pocit přílišné znalosti partnera může naši přitažlivost k němu ovlivnit,“ říká Moaliová.

Nedořešené konflikty

Ať už se jedná o peníze, nevěru, výchovu nebo třeba nerovnoměrné rozdělení povinností v domácnosti, hádky v nás dokážou zanechat hlubokou stopu, kterou je někdy těžké napravit.

„Nedořešené záležitosti vedou k citovému ochlazení, což se odrazí i na sexuální přitažlivosti,“ říká psycholožka Samantha Rodmanová.

Z partnerů kamarádi

V dnešní uspěchané době je velmi snadné sklouznout z romantického vztahu ke kamarádství. Neustálé pracovní i rodinné povinnosti nás totiž často nutí k tomu, že intimním chvílím nevěnujeme dostatečnou pozornost.

„Lidé mají navíc často tendenci k tomu uvíznout ve své pracovní roli a při příchodu domů tuto masku nedokážou odložit, což vede k nepřirozené a neintimní komunikaci,“ tvrdí Moaliová.

Přestala jste o sebe dbát

Každý den je plný povinností a překážek, a proto není divu, že doma chcete mít klid a péči o sebe stavíte až na druhou kolej. Zamyslela jste se ale, jestli tento stav netrvá až příliš dlouho, popřípadě je kontinuální? I to totiž dokáže ovlivnit vaši, ale samozřejmě i partnerovu chuť na sex.

Péče o sebe totiž zdaleka není jen o estetice. Když dobře vypadáme, tak se i dobře cítíme, máme větší sebevědomí i energii do života.

Co dělat, když už vás nepřitahuje?

Pokud jste si všimli, že vaše či partnerova vášeň upadá, tak nebojte, nic není ztraceno. Nejprve si položte pár následujících otázek. Byla ztráta přitažlivosti náhlá, nebo postupná? Co se stalo, než jste si všimli změny? Jak jste se zatím pokusili problém vyřešit a jaký byl výsledek?

Dále se zamyslete, jakou roli v celé situaci hrajete vy. Možná se vám na sobě něco nelíbí, a to pak přenášíte na svého partnera nebo se oba nesnažíte stejně jako na začátku vztahu.

Další variantou je, že se můžete potýkat s náhlou ztrátou milovaného člověka nebo jiným smutkem, který vás poznamenal tak, že zkrátka nemáte na milostné hrátky náladu. Jak se na sebe znovu naladit?

Dejte prioritu společnému času

Pokud si nepamatujete, kdy jste naposledy měli rande, kdy jste se hezky oblékli a šli se najíst, tančili na koncertě nebo jen zkrátka dělali něco zábavného společně, pak není divu, že jiskra pomalu zhasla.

„Nejčastější chybou, kterou vidím u párů, ve kterých vymizela vášeň, je ta, že se oba partneři stanou příliš pohodlnými nebo vystresovanými,“ říká Rodmanová a zdůrazňuje, že právě proto je důležité, aby ze vztahu nevymizela romantika.

Vyzkoušejte společně nové věci

„Výzkum ukazuje, že vztahům často prospívá, když se partneři účastní nového koníčku, navštěvují nová místa nebo experimentují v ložnici,” říká Moaliová pro Huffington Post a dodává, že poznání vašeho partnera v novém kontextu může pomoci obnovit přitažlivost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám