Hlavní obsah

Česko čelí nejvyššímu ročnímu nárůstu případů HIV infekce

Novinky, zun

V loňském roce bylo v Česku zachyceno 212 nových případů HIV infekce. Jedná se o zatím dosud nejvyšší celoroční nárůst výskytu v ČR. Potvrdil se fakt, že trend výskytu infekce HIV v Česku je dlouhodobě výrazně narůstající.

Foto: Profimedia.cz

HIV

Článek

Podle tiskové zprávy Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS došlo proti výskytu v roce 2010 k nárůstu o 32 případů a proti roku 2011 dokonce o 59 případů. Tím byla překročena hranice výskytu dvou případů na 100 000 obyvatel (což pro ČR odpovídá počtu 211 nově zachycených případů HIV ročně). To v důsledku znamená, že ČR už není možné řadit do kategorie zemí s nejnižším výskytem HIV v Evropě.

Mezi nově infikovanými je 185 mužů a 27 žen. Průměrný věk nakažených mužů a žen je 34 let.

Nejvíce nakažených při pohlavním styku

Hlavní cestou infekce v Česku je stále přenos sexuálním stykem (90,6 % případů v roce 2012), přitom 153 (72,2 %) nových případů bylo zjištěno u mužů majících sex s muži (z nich čtyři byli rovněž injekční uživatelé drog). K heterosexuálnímu přenosu infekce došlo u 20 mužů a 19 žen. Nejméně 47 nových případů má ještě další sexuálně přenosnou nemoc – především syfilis, kapavku a lymfogranuloma venereum. Z nich je 44 mužů majících homosexuální pohlavní styk. U šesti mužů pak byla doložena vysoká promiskuita nebo prostituce.

Naopak dlouhodobě nízký byl zjištěn podíl přenosu prostřednictvím injekčního užívání drog u nás. V roce 2012 se takto nakazilo pět narkomanů (dva muži a tři ženy).

Vyskytly se také dva případy HIV infekce u dětí. Jedná se o sourozence z rodiny rezidentů (cizinců, žijících na našem území), jejichž oba rodiče jsou HIV pozitivní. Nejspíš se jednalo o přenos od matky, která obě děti porodila v zahraničí a neprošla tedy screeningem těhotných žen u nás.

Polovina nových případů podle tiskové zprávy uvádí bydliště v Praze (50,9 %), následuje Středočeský (12,3 %), Plzeňský (7,1 %), Moravskoslezský (6,1 %), Ústecký (5,7 %) a Jihomoravský (4,7 %) kraj. Z 212 nových případů bylo 61 rezidentů, zejména ze Slovenska (18) a Ukrajiny (10), dále pak z Ruska (5), Vietnamu (5), Moldavska (4), Lotyšska (3), Polska (3) a Srbska (3).

Testování na HIV zdarma

Bezplatné testování na HIV nabízí 30. dubna občanské sdružení Rozkoš bez rizika (R-R) ve svých centrech v Praze, Bolzanova ulice čp. 1, Brně, Česká 20, a v Českých Budějovicích, Vlhká 10. „Zájemci a zájemkyně mohou přijít mezi 11. a 18. hodinou,“ informovala výkonná ředitelka R-R Lucie Šídová s tím, že akce je vhodná pro všechny, kdo se chtějí ujistit o svém zdraví.

„Testování na HIV doporučujeme všem, kteří měli v poslední době rizikový sexuální styk. Nechat otestovat by se měli i lidé před začátkem nového partnerského vztahu,“ řekla terénní pracovnice R-R Jana Poláková.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři vyléčili holčičku z nákazy HIV

Běžnou léčbou, ale včas použitou, se podařilo vyléčit v americkém státě Mississippi batole, které bylo od narození nakažené virem HIV, jenž se na něj přenesl...

Výběr článků

Načítám