Hlavní obsah

České ženy mohou od září zkoušet novou antikoncepci

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od září mají Češky jako jedny z prvních v Evropě k dispozici novou hormonální antikoncepci, která se užívá v novém schématu 24/4, tedy 24 dní aktivních pilulek a čtyři dny pauzy. „Až dosud bylo klasické dávkování u většiny antikoncepčních přípravků 21/7, tedy 21 dní aktivních pilulek a sedm dní pauzy,“ řekla Právu ve středu gynekoložka Dagmar Makalová z Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle ní toto schéma bylo zvoleno na základě historických zvyklostí, protože napodobuje přirozený menstruační cyklus a umožňuje ženě krvácet během sedmidenní pauzy.

Zkrácení doby bez hormonů o tři dny proti klasickému režimu přináší ženám své výhody. Jednou z nich je mírnější kolísání hladin hormonů v organismu, které je běžné pro sedmidenní pauzu. Toto kolísání vyvolává u mnoha žen nevolnost, nadýmání, otoky, napětí a citlivost prsou, ale i změny nálady, bolesti hlavy a břicha.

Nové dávkování proti klasickému tyto obtěžující příznaky podstatně zmírňuje. Ženy tedy nemusejí užívat často doprovodné léky, které tiší uvedené bolesti.

Nová antikoncepce se na českém trhu má prodávat za zhruba 968 korun na čtvrt roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám