Hlavní obsah

Češi se nebojí rozvádět

Novinky, das

Češi a Češky zaujímají první místa v Evropě v počtu rozvedených svazků, zároveň do manželství nepospíchají, obdobně jako jejich vrstevníci v ostatních evropských zemích.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho lidí už nepovažuje rozvod za životní prohru.

Článek

Počet rozvodů se v České republice v posledních letech příliš nemění, přesto však patří k jednomu z nejvyšších v Evropě. Zvyšuje se především počet dlouhotrvajících manželství, která se rozpadají. Například v roce 2010 se zdvojnásobil počet manželství, ze kterých lidé odcházeli po 15 a více letech.

„Důvodů může být celá řada, například děti. Tito lidé se mohli totiž brát velmi mladí, protože tzv. museli, a děti pro ně byly jediným pojítkem v manželství. Jakmile opustily domov, rodiče ztratili důvod, proč ve vztahu zůstávat,“ říká Martina Horáková, odbornice na vztahy seznamovacího portálu Leyter.com.

Podle Českého statistického ústavu (ČSÚ) nejčastěji manželé uvádí jako důvod rozchodu obecné příčiny jako rozdílnost povah, názorů a zájmů. Jen pětina rozvádějících se partnerů uvede konkrétní problém. Tím bývá u největšího počtu z nich nevěra nebo alkoholismus partnera.

„Mnoho lidí už nepovažuje rozvod za životní prohru nebo společenské stigma jako tomu bylo dříve. Je pro ně spíše logickým ukončením nefunkčního vztahu a možností najít si vhodnějšího partnera,“ doplňuje Horáková.

Strach z nových vztahů

Lidé, především ženy, se seznamování po rozvodu často obávají a odkládají jej.

„Mnoho lidí už má vlastní děti a hledat vhodný protějšek v nočních klubech a na diskotékách jim přijde nepatřičné. Přátelé a známí většinou bývají zadaní. Svou roli může sehrát i obava z nového vztahu a dalšího možného zklamání,“ vysvětluje Martina Horáková.

„Po rozvodu by však člověk neměl rezignovat na partnerský život a zůstávat sám. Nového partnera může najít například na internetové seznamce. Stačí se zaregistrovat, vyplnit základní informace o sobě a svých koníčcích a začít aktivně hledat „spřízněnou duši,“ dodává Horáková.

Reklama

Související témata:

Související články

Pauza ve vztahu neprospěje každému

Jsou okamžiky, kdy nedorozumění mezi manželi či nesezdanými partnery je tak intenzivní, že pauza a tedy chvilkové odloučení může být tím nejrozumnějším...

Výběr článků

Načítám