Hlavní obsah

Časté důvody, proč vás po sexu bolí břicho

Novinky, bok

S bolestmi různého typu se ženy setkávají během života poměrně často. Některé jsou očekávané (například při porodu), jiné by se naopak objevovat neměly. Takovým příkladem jsou i bolesti v oblasti břicha bezprostředně po sexuálním styku.

Foto: Profimedia.cz

Bolest břicha, respektive podbřišku, při nebo po sexu může mít řadu příčin.

Článek

V první řadě je potřeba vyjasnit jednu věc. Ačkoli ženy mnohdy bolesti po sexu lokalizují právě v oblasti břicha, většinou se jedná o bolest v oblasti pánevního dna. Bývají totiž častěji spojeny s vaginálními než se žaludečními potížemi, vysvětluje pro Women’s health magazín gynekoložka Mary Jane Minkinová z americké Yale University School of Medicine.

Pro server rovněž uvedla nejčastější možné důvody různých bolestí.

Sexuální pozice 

Pokud přijdou ženy do její ordinace s dotazem, proč je po sexu něco bolí, jednou z prvních otázek lékařky je, jakou pozici při sexu ženy nejčastěji praktikují. Pokud je trápí bolest nejčastěji po misionářské poloze či zezadu, může být důvodem bolestivosti hlubší průnik partnerova penisu při styku.

„Klíčem ke zlepšení je jednoduše výběr pozice, ve které má žena větší kontrolu nad stylem a frekvencí penetrace,” potvrzuje lékařka Ja Hyun Shinová z New Yorku.

Endometrióza 

Endometrióza je časté onemocnění žen v reprodukčním věku, při kterém se částečky děložní sliznice dostávají i mimo dutinu děložní. A právě bolestivost po sexu je častým příznakem tohoto onemocnění.

Proto je dobré se svěřit svému gynekologovi se všemi potížemi a bolestivostí ve spojení se sexem, aby případně tuto možnost vyloučil.

Cysta na vaječníku či v oblasti pánve  

Mnoho žen v plodném věku také trápí cysty na vaječnících. Jedná se o váček či dutinu vyplněné tekutinou nebo hustou hmotou. Většinou cysty nezpůsobují výraznější potíže a zmizí stejně rychle, jako se objevily. Občas na sebe naopak upozorní velkou bolestivostí v oblasti podbřišku.

Cysty v oblasti pánevní jsou trochu odlišné. Podle Shinové se mohou vyvinout například po operacích v místech různých srůstů, případně jako důsledek nějaké infekce v dané oblasti.

„Oblast pánve a vaginy je proto třeba chápat jako ucelenou jednotku,” dodává odbornice.

Vaginální suchost 

Na bolestivosti může mít podíl i vaginální suchost, respektive některé druhy antikoncepce, které ji způsobují. Vedle toho může mít na tento stav vliv i blížící se menopauza.

Nakloněná, zakloněná děloha 

Obrácená, zakloněná nebo také nakloněná děloha popisuje stav, kdy je děloha umístěna jinak oproti „běžné” normě. „Nejde rozhodně o nic výjimečného, zhruba 30 procent žen ji má nakloněnou dozadu,” uvádí Minkinová. S pozměněnou pozicí pak souvisí i možná bolestivost při sexu.

Děložní myom (fibrom)

Fibrom je nezhoubná forma nádoru dělohy. V závislosti na velikosti a umístění v děloze může způsobovat bolest během či bezprostředně po pohlavním styku, vysvětluje Shinová.

Fibromy rovněž mohou způsobovat svalové křeče, které mohou být také příčinou bolesti při sexu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám