Hlavní obsah

Britští novomanželé sdílejí lože, nikoliv pokladnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Sociologové z Exeterské univerzity zjistili, že britští novomanželé v současnosti sice stále sdílejí společné lože, ovšem nikoliv společné rodinné finance. Podle odborníků již polovina novomanželů i nadále udržuje oddělená konta jako před svatbou.

Foto: Jana Vančatová

Sošky putti (malé dítko připomínající andělíčka) jsou alegoriemi světadílů, tento s lukem a ještěrem odkazuje na indiány a aligátory, tedy AMERIKA

Článek

Přitom dříve se tak chovala pouze dvě procenta osob vstupujících do manželství. Současní lidé přispívají do společné poklady jen omezeným finančním obnosem, aby byli schopni splatit společné účty.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Máte s partnerem společné finance?

Sociologové se domnívají, že důvodem postoje je snaha zachovat si autonomii, nezávislost a volnost výběru. Rovněž chtějí utrácet, aniž by měli pocit, že nakupují za společné peníze. Kromě toho si chtějí ponechat možnost kdykoliv překvapit partnera milým dárkem.

Přesvědčení o trvalosti vztahu

Ačkoli peníze si ponechává každý partner své, život si novomanželé představují společný. Při pohovorech se ukázalo, že jsou přesvědčeni, že manželství je na celý život. Jde podle nich o správnou věc a jejich rozhodnutí uzavřít manželství nemá nic společného s tradicí.

Teprve velká finanční rozhodnutí, jako je koupě domu, vedou podle této studie manžele, aby dali dohromady i peníze. Ačkoliv většinou jsou pak denní výdaje pod kontrolou manželek, manželé i nadále udržují větší celkovou kontrolu nad rodinnou pokladnou.

Anketa

Máte s partnerem společné finance?
Ano
51 %
Ne
49 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 764 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám