Hlavní obsah

Bisexualita – módní trend i nejasná sexuální orientace

Novinky, Karolína Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bisexuálem se označuje ten, koho přitahují muži i ženy současně. Sexuologové i veřejnost se nemohou shodnout, zda se jedná o módní trend, či období tápání při hledání vlastní sexuální orientace.

Foto: Profimedia.cz

Bisexuál je schopen žít v manželství a po určitou dobu lhát nejen svému partnerovi, ale i sobě.

Článek

Skupina lidí, kteří se označují za bisexuály, říká, že jsou přitahováni muži a ženami stejně. Může se jednat o pouhý výstřelek, kdy si dotyčný ještě zcela neuvědomuje, zda je heterosexuál, tedy že je zaměřen na osobu opačného pohlaví, nebo homosexuál a přitahují jej jedinci stejného pohlaví.

Potvrzují to i průzkumy, podle nichž v populaci existuje mnoho lidí, kteří v různých životních etapách žili buď v homosexuálním, nebo heterosexuálním svazku, nebo si nebyli určitou část života svou orientací jisti. Tito lidé období tápání nebo hledání vlastní sexuální identity klasifikují jako období bisexuality.

Jde jen o experimentování

Jedná se o přechodné experimentování, nebo konkrétní sexuální orientaci? Většina sexuologů má jasno. Bisexualita jako orientace není, existuje jen bisexuální chování.

Sexuolog Radim Uzel tvrdí, že bisexualita jako pojem je mýtus:

„Občasné lovení ve vodách pohlaví, které není vlastní mé přirozenosti, je způsobeno buď tlakem situace, nerozhodností, nebo zvídavým experimentováním. Do sexuologické ordinace přitom přicházejí nejčastěji bisexuálové s nejasnou sexuální orientací a přejí si změnu. Jsou to většinou homosexuálové, kteří se ještě nesmířili se svou orientací a často podléhají tlakům svého okolí.“

Kus života v manželství

Jako jeden příklad z praxe sexuolog uvádí: „Jeden mladý muž mi nedávno sdělil, že je se svou bisexualitou spokojen. Jeho diagnózu mu prý potvrdili i jeho rodiče, lékaři. Inu, také doktoři se těžko smiřují se skutečností, že jejich potomek je homosexuál. A pokud se mu někdy podaří pohlavní styk s dívkou, mají z toho radost. Nejspíš si neuvědomují, že touto diagnózou svého syna vlastně poškozují. Co když se třeba ožení? Nebo bude mít děti? A nakonec stejně uteče za hlasem svého srdce? Manželce, dětem, jim a také tomuto takzvanému bisexuálovi zůstanou pak jenom oči pro pláč.“

Jak upozorňují členové gay komunity, bisexuál je schopen žít v manželství a po určitou dobu lhát nejen svému partnerovi, ale i sobě. Hrozí však, že se dříve nebo později pod tlakem nezvládnuté pudovosti a iracionálního pocitu viny odreaguje v rizikovém sexuálním kontaktu, či nevydrží silný psychický tlak na povinnost věrnosti a manželství rozbije.

Asertivita a sebevědomí jim nesmějí chybět

Podle zahraničních výzkumů jsou lidé označující se veřejně jako bisexuální celkově sebevědomější, asertivnější a nekonformnější vůči sociálním normám. Tyto vlastnosti jsou ovšem nezbytným předpokladem k tomu, aby se jedinec neobával přihlásit veřejně k pocitům a životnímu stylu, jež jsou obecně pokládány za nežádoucí.

Z obecného pohledu se tedy k bisexualitě hlásí veřejně jedinci, kteří mají strach ze společenského odsouzení a odvržení, pokud by se přiznali k tomu, že jsou homosexuální.

Anketa

Cítíte se být bisexuální?
1. Ne
70,6 %
2. Ano, někdy se mi líbí muži i ženy
21,2 %
3. Ano, ale veřejně bych to nepřiznal/a
3,5 %
4. Ano, dávám to nepokrytě najevo
2,2 %
5. Ano, ale trápí mě to
0,6 %
6. Ano, ale řeším to již v poradně
0,3 %
7. Zatím jsem nad tím neuvažoval/a
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10439 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám