Hlavní obsah

Amazonské indiánky v těhotenství preferují žížaly

MADRID

Dešťovka, která tvoří základní součást jídelníčku těhotných indiánek v Amazonii, znamená velký přísun vápníku v mateřství. Zjistila to skupina španělských badatelů, jejichž výzkum se soustředil na indiánský kmen Yekuana ve Venezuele. V době těhotenství a kojení yekuanské ženy konzumují jistý druh žížaly, kterou nazývají Kuru a jež dosahuje délky až jednoho metru.

Foto: Radek Vondřejc

logo festivalu

Článek

"Indiánky pojídají tuto dešťovku, ale nevědí, jaké jsou to substance, které způsobují jejich dobrý zdravotní stav a správný vývoj dítěte," upozornila vedoucí studie Ana Garcíová Morenová, která patří k 18 odborníkům na světě zabývajícím se výzkumem tohoto živočicha.

Žížaly dodávají těhotným potřebný vápník

Amazonští domorodci zvenku tohoto máloštětinatce očistí a po několik hodin krmí moukou. Pak je vaří s osmaženou cibulí a rajčaty nebo z nich udělají tekutou hmotu, kterou smíchají s mletým masem podle libovolného receptu. "Pouhých 30 gramů této veliké žížaly stačí pro denní přísun potřebného množství vápníku pro těhotné ženy a dobrý vývoj plodu," zdůrazňuje bioložka.

Výsledky výzkumu, mezi nimiž je také chemická anatomická studie italského odborníka na evoluční biologii Pietra Omodea, připomínají, že využití žížal v medicíně se vyvíjelo v Asii a v Číně je používali k léčbě řady nemocí už před 2300 lety. V současné době jsou v mnoha oblastech Číny v prodeji léčiva s antibiotickými, anestetickými a protizánětlivými účinky, které obsahují výtažky z dešťovek.

Žížaly zvyšují zemědělcům úrodu

Při dalším výzkumu v několika malých zemědělských hospodářstvích na Kubě Garcíová Morenová zjistila, že žížaly slouží ke zvýšení úrodnosti a obnově vyčerpaných půd i pralesních a pouštních oblastí. "Tímto způsobem vesničané řeší různé problémy svých malých zemědělských a dobytkářských hospodářství, neboť odstraňují organické látky, hnojí svá pole a při nadbytku žížal jimi krmí dobytek," poznamenala bioložka.

Výsledky všech těchto výzkumů byly předloženy minulý týden na I. mezinárodním semináři o žížalách v Madridu. Jedním z cílů kongresu byla první analýza druhů tohoto máloštětinatce a vytvoření webové stránky, na níž by se shromažďovaly všechny poznatky o tomto druhu živočicha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám