Hlavní obsah

Co se v těle odehraje, když skoncujete se sexem

Novinky, bok

Pro řadu lidí je pouhá představa života bez sexu naprosto děsivá. Co je ale aktuálně téměř nemožné, může být za nějaký čas smutná realita. Co se v těle bude odehrávat, když člověk s pravidelnou sexuální aktivitou dobrovolně či nedobrovolně skoncuje?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jasné je jedno, nedostatek sexu bude mít na tělo výrazný vliv, a mnohdy rozhodně ne v pozitivním slova smyslu. Podle odborníků to bude mít dopad jak na fyzické projevy, tak i psychiku člověka. A není velkým překvapením, že hůře na tom budou především ženy.

Ztráta libida 

Podle sexuální terapeutky Sari Cooperové je na prvním místě ztráta libida, chuti na sex, kvůli které se řada lidí začne cítit doslova líně. Čím déle jsou pak bez sexu, o to méně po něm touží. Mnozí v takové situaci zastávají heslo „Sejde z očí, sejde z mysli”. Čím déle bez něj jsou, o to méně ho vyžadují a postrádají.

Jak ale Cooperová dodala, nemusí to tak být u všech. Existují i výjimky, pro které se stává delší dobu nepraktikovaný sex více žádoucí a doslova potřebný. Z hlediska kvality sexuálního života tak pro ně drobná pauza může mít i pozitivní přínos.

Ztráta nálady

Nedostatek fyzického kontaktu formou sexu může u řady lidí zhoršovat celkové psychické rozpoložení a náladu.

„Při sexu mají lidé kontakt tzv. kůže na kůži, což je hlavní způsob, který nás činí spokojenými, vzájemně nám zlepšuje náladu,” vysvětlila Cooperová pro server Daily Telegraph. Bez vzájemné blízkosti u mnoha lidí pocit celkové spokojenosti po čase pomalu upadá.

Oslabení vaginální stěny 

Daný problém, tedy ztenčení vaginální stěny, je často problémem žen v menopauze. Nastat ale může i v okamžiku, kdy žena výrazně sníží četnost pohlavního styku. Vše pak může mít za následek bolestivý styk, pokud po delší době nějaký bude žena opět mít.

Zhoršení menstruace 

Podle odborníků je sex jedním z dobrých způsobů, jak zmírnit menstruační křeče. Při sexu dochází k větší stimulaci i prokrvení, což má příznivější vliv právě na možný výskyt křečí. Při nedostatku sexu se tak mohou křeče zhoršovat.

Více stresu 

Sex je pro mnoho lidí nejen častým, ale také velmi příjemným způsobem, jak zmírnit stres. Pokud tedy dojde k rychlému útlumu sexuální aktivity, může hladina stresu u mnohých rychle narůstat. Jak dodává lékařka Lauren Streicherová, ne u všech žen to ale musí být stejně. Častěji viditelný bývá podle zjištění z její praxe i pravý opak – tedy sex jako hlavní stresor (například kvůli bolestivosti při styku nebo kvůli větší náročnosti partnera atd.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám