Hlavní obsah

Důvod, proč muži při sexu neradi používají kondom

Novinky, bok

Řada lidí ví, že použití kondomu při sexu je vhodné nejen jako ochrana před početím, ale také jako způsob, jak se chránit před sexuálně přenosnými chorobami. Když ale přijde na reálný styk, mnozí muži ho nepoužijí. Proč? Jádro celého problému tkví ve velikosti prodávaných kondomů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedávná studie mezi australskými heterosexuálními muži zjistila, že pouze každý třetí použil při posledním styku s novou partnerkou kondom.

Zpráva místního Centra pro sociální výzkum v oblasti zdraví pak doplnila, že mezi homosexuálními a bisexuálními muži použila kondom méně než polovina z nich (47 procent).

Odborníci proto chtěli vědět, jaké důvody za tím stojí. Nejčastější odpovědi nebyly nijak překvapivé. Muži si často stěžovali na nepohodlí při používání kondomu či sníženou citlivost při styku. Odborníkům to ale nestačilo a šli ve svém výzkumu ještě dál. A dostali se až k jádru samotného problému. Za vším stojí rozměry kondomů, které jsou ve standardní velikosti větší, než je průměrná délka penisu při erekci. Většině mužů je tak běžný kondom velký.

Standardní délka

Ještě donedávna měly všechny standardně prodávané kondomy délku nejméně 17 cm. Mnohé studie ale poukázaly na fakt, že průměrná délka ztopořeného penisu je zhruba o 2,5 centimetru kratší, uvedl server New York Times.

„Idea byla, aby byl běžný kondom dostatečně dlouhý pro všechny muže. Pokud je delší, může se přebývající délka srolovat,” uvedla pro Daily Telegraph Debby Herbenicková, odbornice na sexuální zdraví na Indianské univerzitě ve Spojených státech.

I ona ve studii, kterou provedla spolu se svými kolegy napříč Spojenými státy, zjistila, že u 83 procent mužů (z celkem 1661 dotázaných) je délka ztopořeného penisu kratší než zmiňovaných 17 cm. V průměru šlo o pouhých 14,15 centimetru.

Při podobném výzkumu ve Velké Británii, jehož výsledky byly publikovány v urologickém časopise BJU International, pak zjistili odborníci průměrný rozměr penisu při erekci 13,12 centimetru.

Více rozměrů, větší spokojenost 

Možná se ale blýská na lepší časy. Americká firma Global Protection Corp. začala vyrábět kondomy v celkem 60 velikostech, které kombinují deset různých délek a devět velikostí obvodů mužských penisů. Nově nabízejí délky od 12,45 cm do 23,88 centimetru a obvod od 8,9 cm do 12,7 centimetru. Pro srovnání – běžně dostupné kondomy se pohybují v rozmezí 17 až 21,1 centimetru u délky a v rozmezí 9,9 až 11,43 centimetru u obvodu.

„Pokud si muži koupili nejmenší velikost kondomu, a přesto pro ně byla stále velká, je to pro ně hrozné,” uvedl prezident společnosti. Jak dodal, krátce po uvedení do prodeje si u nich zákazníci postupně objednali všechny nabízené velikosti.

Aby byla zaručena diskrétnost, nabízí firma při objednání v označení nových velikostí místo běžných jednotek délek náhodně vybraná písmena a čísla, například B17. Pouze objednatel tak bude vědět, jaký rozměr se pod tímto označením skrývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Bezpečný sex není jen o používání kondomu

Sex sehrává v životě lidského druhu velmi důležitou roli. Přestože s sebou přináší rizika celé řady pohlavně přenosných nemocí, byla by velká škoda se ho zcela...

Výběr článků

Načítám