Hlavní obsah

Nejlepší způsob, jak se s někým rozejít

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že váš stávající vztah už nemá smysl, případně dotyčného už nemilujete a chcete se s ním rozejít? Najít tu správnou formu a čas, není rozhodně jednoduché. A existuje vůbec šetrný nebo nejlepší způsob, jak to udělat? Vědci s jedním takovým přišli.

Foto: Profimedia.cz

Chcete se s partnerkou či partnerem rozejít? Řekněte to šetrně, ale přímo, zbytečně dlouho to neprodlužujte. Ilustrační foto

Článek

Rozchod je náročnou citovou záležitostí pro všechny zúčastněné. Pokud jste se rozhodli, že budete tím, kdo vztah ukončí, sdělte to rovnou, bez vytáček, protahování a dvojsmyslů. Přesně takový způsob podle zjištění vědců z Univerzity Brighama Younga v americkém Utahu a americké Univerzity v Jižní Alabamě většina lidí preferuje, pokud se mají dozvědět nějaké nepříjemné zprávy, uvedl Women´s Health magazine.

V rámci studie odborníci sdělili 145 lidem různé druhy nepříjemných zpráv. Účastníci poté měli ohodnotit, jaké věci na formě sdělení nejvíce nebo nejméně oceňovali.

Nad běžnými pozitivy, jako byla například ohleduplnost, nejvíce převažovala jasnost sdělení a přímočarost.

Rovnou, ale s trochou ohledu

Co se ale týče samotných partnerských vztahů, odborníci zjistili, že lidé dávají přednost sice přímému, ale spíše opatrnějšímu sdělení před způsobem, kdy partner tzv. 'vybalí vše najednou'.

„Sdělit rovnou větu typu: 'Rozcházím se s tebou' je možná až moc přímé,” uvedl k tématu vedoucí studie Alan Manning. „Lepší bude, když začnete větou 'Musíme si promluvit'. Tím dáte druhému alespoň pár sekund, aby se připravil na to, co přijde,” dodal.

Jakkoli se tento způsob může zdát necitlivý, účastníci studie oceňovali danou formu sdělení spíše než zbytečně zdlouhavé a křečovitě formulované oznámení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám