Hlavní obsah

Obohaťte svůj vztah aneb Ukažte partnerovi, jak moc vám na něm záleží

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si ve vztahu přejete posílit a upevnit partnerské pouto, bez několika vstřícných gest se neobejdete. Klíčem ke šťastnému a spokojenému vztahu je podle healthpositiveinfo.com kromě komunikace i umění najít si čas jeden na druhého a umět vyjádřit své city.

Foto: Profimedia.cz

I o dlouhodobé vztahy je třeba pečovat.

Článek

V počátcích vztahů je vše ovlivňováno touhou. Ta může zapříčinit i to, že pokud vám milovaný protějšek něco vypráví, nemůžete jej zcela dobře vnímat, protože máte hlavu, jak se říká „v oblacích“. Aby bylo možné ale i po nějaké době partnerství udržet spokojené a bezproblémové, bez naslouchání se neobejdete.

Je nutné umět soustředěně naslouchat, a to po dobu tak dlouhou, jak jen to situace vyžaduje. Bez nadsázky jde totiž o jeden ze způsobů, jak upevnit partnerské pouto. Pokud partner začne mluvit, je vhodné nechat všeho, co děláte, a pozorně poslouchat. Vyjádříte tak nejen svou náklonnost a zúčastněnost, ale dáte najevo i to, jak moc je pro vás to, co dělá, na co myslí a čím se právě zabývá, důležité.

Neméně důležitá je ale také zpětná vazba. Pokud vám vaše drahá polovička něco vypráví, dejte najevo slovem nebo pokývnutím hlavy, že posloucháte, a to zejména v případech, pokud nemůžete přestat dělat to, čemu se právě věnujete.

Sledujte změny nálad

Nenechte se ukolébat jistotou spokojeného vztahu. O vztah můžete pečovat například i tím, že budete sledovat sebemenší změny. Spousta lidí na takové věci zapomíná, vztah považují za samozřejmost a drobné změny nevyhodnotí jako důležité, což může mít v konečném důsledku na jeho kvalitu katastrofální dopad.

Sledujte, zda se partner cítí unavený, má utrápený výraz, svěšená ramena, anebo se naopak směje a má povznesenou náladu. Na všechny změny v chování reagujte, zajímejte se, jaký byl jeho en v práci a jaký důvod má špatná, nebo naopak dobrá nálada.

Udělejte si čas sami pro sebe

Dejte najevo, že i když spolu trávíte jako partneři dlouhou dobu ve vztahu, stále je pro vás důležité naplánovat si čas tak, abyste se mohli věnovat jen sami sobě. Pokud je u vás společná večeře na denním pořádku, zkuste vymyslet nějakou jinou, drobnou aktivitu, které se po večeři můžete věnovat.

Mohou to být karty, společné čtení, plánování, anebo jen příjemné povídání se sklenkou vína, nebo šálkem dobrého čaje. Nezabíjejte společný čas každodenním rituálem sledování televize, snažte si jednou za čas udělat chvilku pro sebe a promluvte si o svých snech, přáních a plánech.

Nikdy nezapomeňte

I když jste oba zaneprázdněni, rychlé vzpomenutí si na svůj protějšek (například zaslání esemesky) nezabere téměř žádný čas a navíc má tendenci vztah ještě více stmelit. Existuje nesčetné množství způsobů, jak i přesto, že není času nazbyt, mohou lidé zůstat v kontaktu. Například rychlý telefonát s pozdravem a přáním hezkého dne, e-mailová zpráva napsaná během obědové pauzy, nebo krátká esemeska, třeba jen se smajlíkem.

Pochvalte ho

Nic nezlepší váš vztah víc, než když uslyšíte svůj protějšek, jak před známými vypráví o vašem úspěchu, nebo o čemkoli, čeho si na vás cení. Využijte této příležitosti, a pokud se to bude hodit, i vy vyzdvihněte silné stránky vašeho partnera či partnerky, anebo přihoďte do placu historku o jedinečnosti vašeho vztahu.

Překvapte ho tím, co miluje

Co takhle naplánovat jednodenní výlet zaměřený na něco, o čem víte, že vašeho partnera potěší? Pokud miluje stará auta, a vy se dozvíte o výstavě veteránů, nic mu neříkejte a překvapte ho nečekaným zážitkem.

Jestliže se zajímá o umění, vezměte ho pod záminkou procházky na výstavu jeho oblíbeného umělce. Anebo zkrátka a dobře vyrazte do horské chaty a udělejte si krásný víkend ve dvou, pokud to situace dovoluje.

Čas od času nejsou takové zážitky vůbec na škodu, spíše naopak. Posilují vztahy a vytvářejí něco, co si za peníze koupit nelze - vzpomínky na celý život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám