Hlavní obsah

Tradici prvomájového polibku dodržuje většina Čechů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv na líbání mají Češi ještě co zlepšovat, tradiční prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní si neodepřou. Možná je to touha českých žen po celoroční kráse, již jim tato tradice přislibuje, nicméně co se týče oblíbenosti, je tato tradice Čechům mnohem bližší než svátek sv. Valentýna.

Foto: Profimedia.cz

Prvomájový polibek má ženám zaručit krásu po celý rok.

Článek

Kdysi ve starověkém Římě byl v tento den oslavován jako tzv. Floralia den, který byl zasvěcen bohyni jara a plodnosti Flóře, kterou za svou patronku považovaly i provozovatelky nejstaršího řemesla. I tento svátek se ale postupem let různě měnil a přizpůsoboval aktuální době.

Například křesťanský první máj se slavil velmi cudně. Polibek byl považován za velmi intimní projev a milenci se mohli políbit jen v okamžiku zaslíbení, tzn. že polibek byl úzce spjat se svatbou. Současná podoba tradice se tak dochovala až z poloviny 20. století, kdy došlo k uvolnění mravů, což nejlépe zaznamenal ve své básni český klasik Karel Mácha – Máj.

Byl pozdní večer – první máj, večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; květoucí strom lhal lásky žel, svou lásku slavík růži pěl, růžinu jevil vonný vzdech. Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasná světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky.
úryvek z Máje Karla Hynka Máchy

S polibkem ale také úzce souvisí tradice stavění májek. Rozkvetlá májka se dříve stavěla ne uprostřed vesnic, jak je tomu nyní, ale u oken vyvolených dívek, kdy ten, co májku stavěl, ji musel hlídat, stejně jako svou lásku před potenciální konkurencí, která ji mohla zničit.

Paradoxní je, že ačkoli je květen považován za měsíc lásky, na svatby bývá chudý. K májovým svatbám se totiž váže pověra, která praví: „Na svatbu v máji, do roka máry.” Tato pověra vycházela z předpokladů našich předků, že po svatbě žena téměř okamžitě otěhotní, což by znamenalo, že by porod vycházel na měsíc únor a hrozilo by, že v kruté zimě nepřežije matka ani dítě. Lékařská pomoc u chudých lidí v té době nebyla po ruce a i zásoby jídla se ztenčovaly... To je ale historie, která se současnosti opravdu netýká.

Jak se slaví dnes

Podle průzkumu společností Ipsos a Pivovaru Litovel se 1. května pod rozkvetlou třešní každoročně líbají téměř dvě třetiny lidí. Nejsvědomitější jsou v tomto ohledu milenci ve věku mezi čtyřiceti a padesáti lety. Tento zvyk totiž dodržuje 76 % z nich. Mají tak náskok před mladou generací teenagerů a dvacátníků. V tomto věku se pod třešní každoročně líbá jen něco málo přes polovinu párů.

Podle odborníků mají ale Češi z pohledu líbání celou řadu nedostatků. „Polibek patří mezi získané chování, nerodíme se s ním v genech, ale učíme se jej z praxe. Nicméně nikdy nespočívá vše jen v technice. Důležitý je i komplexní přístup a postoj k líbání jako takovému a je zde většinou mnoho práce i v oblasti psychiky, emocí, bloků v těle a studu. A v neposlední řadě je umění polibku také o učiteli,“ vysvětluje sexkoučka Julie Gaia Poupětová.

Foto: Profimedia.cz

Polibek

Špatný učitel tak může napáchat víc škod než užitku a smysl polibku může dostat i negativní rozměr. Existuje řada lidí, kterým líbání s partnerem jednoduše nevyhovuje a raději se tomuto aktu vyhýbají. Naštěstí více než polovina Čechů má k líbání s partnerem pozitivní vztah. Podle průzkumu se více než polovina z nás líbá alespoň tři dny v týdnu, 37 % z nich se se svým protějškem líbá dokonce každý den.

Přitom líbání přispívá k upevňování vazby ve vztahu, a to nejen emočně, ale i hormonálně, a to díky zvýšení produkce oxytocinu, který je hlavním hormonem hluboké vztahové vazby mezi dvěma lidskými bytostmi. Pověstné rčení o chemii ve vztahu tedy není pouhou metaforou.

„Samotný první polibek na začátku vztahu je podle studií důležitým indikátorem vhodnosti partnera, na jehož základě se ženy dále rozhodují. Co ovšem studie neprokázaly, je důležitost polibku jako praktiky přispívající ke zvyšování vzrušení. To, že je polibek součástí předehry k pohlavnímu styku, je de facto dogma a role polibku zejména v dlouhodobých vztazích je na sexu více nezávislá a emoční,“ upřesňuje Poupětová.

Techniky líbání

Každý třetí Čech se již někdy vášnivě líbal od pěti do patnácti minut i více! Kromě délky polibku je důležitá i partnerská sehranost. Polovina Čechů naklání při líbání hlavu napravo, pouhá pětina pak nalevo.

Drtivá většina (80 %) příslušnic něžného pohlaví při líbání zavírá oči. Ano! Oči zavírá celých 80 %. „Při zavřených očích se můžeme samozřejmě mnohem více soustředit pouze na hmatové, čichové a chuťové vjemy. Navzdory očekávání zvyšují otevřené oči při polibku intimitu mnohem více než oči zavřené. Pokud dovolíme někomu sdílet hloubku naší duše skrze takovou blízkost a zároveň si dovolíme neodsuzovat to, jak při polibku vypadáme, pak máme k tomu druhému mnohem hlubší a intimnější vztah, než když se před tím vším schováme pod víčky,“ vysvětluje Poupětová.

Podle odborníků by se partneři neměli vzdávat ani při líbání zkoušení nových technik. Experimenty a netradiční polibky totiž pomáhají odbourat stereotypy ve vztahu. „Určitě sem patří zapomenutý polibek na hřbet ruky dámy, který je velmi silným gestem, zejména v dnešní zrychlené společnosti. A pak třeba polibek 180, kdy si partneři mohou vyzkoušet otočit vzájemně hlavy o 180° a líbat se,“ uzavírá téma.

Líbání k 1. máji prostě patří

Dodržování tradic upevňuje vztahy a polibek na 1. máje je tradice, u níž to platí dvojnásob.  Pokud nebude po ruce rozkvetlá třešeň, nevadí. Jiných stromů bude kolem jistě dostatek. A když ne, tak také nezoufejte. Například na pražské Náplavce bude možné políbit se pod rozkvetlým citronovníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám