Hlavní obsah

Faktory, které lidem snižují libido

Novinky, ema

Ne vždy je chuť na milostné sblížení tak velká, jak by v danou chvíli, s ohledem na chtíč partnera, měla být. Jenomže pokud má sexuální apetit jednoho z partnerů spíše klesavou tendenci, na vině může být hned několik faktorů, na které je doktor krátký. Ve většině případů si ho totiž lidé snižují nevědomky sami.

Foto: Profimedia.cz

Pro mnoho párů je snížená sexuální touha jednoho z partnerů velmi zásadním problémem.

Článek

Navzdory všem skutečnostem, že vyvrcholení i akt samotný jsou skvělým uvolněním i zážitkem, se občas stane, že člověku schází chuť i energie na společnou romantickou chvíli. Pokud ale sexuální touha opadla z ničeho nic a člověk hledá řešení, měl by se nejdříve zaměřit na několik základních otázek. Přečtěte si nejčastější z nich a ujistěte se, jestli se netýkají i vás.

Démon alkohol

Mnoho mužů občas holduje alkoholu a rozhodně ne vždy s mírou. A to má samozřejmě i vliv na jejich sexuální touhu a výkon. Alkohol všeobecně snižuje zábrany, ale pokud si člověk dá více než jeden drink, je pravděpodobné, že se spíš sníží jeho sexuální výkonnost a libido obecně.

Organismus člověka je alkoholem značně zatěžován, poškozuje nejen nervový systém, ale i ostatní vnitřní orgány. Pokud se muž bude alkoholem posilňovat denně, je pravděpodobné, že to bude mít značný vliv na jeho sexuální touhu, a zatěžovaný organismus bude více než vášeň potřebovat odpočinek a spánek.

Pokud jste za poslední dobu zažili nějakou zásadní stresovou situaci, a lékař vám doporučil brát antidepresiva nebo jiné léky ovlivňující mozkovou činnost, je možné, že i to může snížit chuť na milování. „Studie ukazují, že až 30 % lidí užívajících antidepresiva hovoří o nežádoucích účincích na jejich sexuální život. Mezi nejčastější pak patří snížení libida, erektilní dysfunkce, ale i obtíže s dosáhnutím orgasmu,“ uvedla pro womenshealthmag.com zdravotní expertka Jennifer Widerová.

Odbornice ale zároveň upozorňuje i na to, že to nemusí být jenom léky ovlivňující naše psychické zdraví. Vliv na sexuální apetit mohou mít i léky zabraňující početí, tedy hormonální antikoncepce, léky na vysoký tlak a spousta dalších. Pokud by měl člověk podezření, že by to mohly být právě léky, co má vliv na jeho libido, měl by se poradit především se svým lékařem.

Málo spánku a nadváha

Je všeobecně známo, že nedostatek spánku může mít vliv na přibývání na váze i na snížení kvality pracovního výkonu. Další věcí, kterou může ovlivnit, je samozřejmě i sexuální život. Dostatek spánku je pro lidské tělo životně důležitá věc, jinak nemůže fungovat na sto procent.

„Pokud lidé málo spí, mohou zaznamenat snížení libida, ale i problémy s vyvrcholením,“ říká Widerová. Pokud cítíte, že to je i váš případ, dopřejte si každý den minimálně sedm hodin spánku.

Jsou to ale i kila navíc, která mohou mít vliv na aktivitu v ložnici. Také další problémy spojené s obezitou, ze kterých můžeme jmenovat například cukrovku a vysoký cholesterol. Vliv na sexuální apetit má ale i naše podvědomí. Pokud člověk není spokojen ve svém vlastním těle a necítí se být dostatečně sebevědomý a přitažlivý, může i to pro něj znamenat velkou překážku v milostném životě.

„Spojení mozek, tělo, hraje hlavní roli v lidských sexuálních touhách a také v tom, jak tyto potřeby vykonáváme,“ varuje Widerová. Má-li člověk o sobě negativní myšlení, je pravděpodobné, že i to se může promítnout do jeho sexuálního života.

Je třeba uvědomit si své priority

Lidé milují posezení s přáteli, sportování, zkrátka někteří jedinci se cítí ve společnosti ostatních jako ryby ve vodě. Jenomže taková sociální interakce může kolikrát vést k vyčerpání, stresu, ale i k nedostatku intimního času stráveného s partnerem. To znamená, že sex je přesunut až na „druhou kolej“ a je někde uprostřed žebříčku hodnot.

„Plánování společných intimních chvil je určitě výzvou pro mnoho párů, které trpí jejich nedostatkem,“ říká Widerová a dodává, že než člověk kývne na posezení s přáteli, by si měl nechat několik minut na rozmyšlenou a uvědomit si své priority.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Fakta o milostných fantaziích

Touhu pociťují v určitých ohledech všichni, a to i v sexu. Řada lidí se ale za své požadavky a sexuální fantazie natolik stydí, že se s nimi raději partnerovi...

Co může ovlivňovat ženskou sexuální touhu

Co žena, to jiný vztah k sexu. Co se jedné líbí, druhé vůbec nesedne. Navíc každá žena má svou specifickou „sexuální frekvenci”. To vše se navíc může v průběhu...

Výběr článků

Načítám