Hlavní obsah

Laura Janáčková: Láska bez hormonů prostě neexistuje

Právo, Laura Janáčková

Osud lásky a následného vztahu přímo závisí na tom, jaké hormony zaplavují mozek zamilované dvojice. Třeba testosteron u mužů a estrogen u žen způsobují touhu po druhém pohlaví.

Foto: archív Laury Janáčkové

Laura Janáčková

Článek

Na úplném počátku vztahu se vylučují především stresové hormony: noradrenalin, dopamin, adrenalin a kortizol. Pokud se člověk ocitne ve stavu ohrožení, jsou součástí přípravy na boj či útěk a pomáhají mu zachránit život. V době zamilovanosti usnadňují navázání vztahu (pokud ovšem nevezmete raději nohy na ramena).

Při dominantním vyplavení dopaminu vzniká láska vášnivá, spalující, která však většinou nemá dlouhého trvání. Endorfiny, fenyletylaminy a další látky zodpovídají za naši intoxikaci láskou. Nasazují nám růžové brýle a namlouvají nám pocity štěstí.

Endorfiny, fenyletylaminy a další látky zodpovídají za naši intoxikaci láskou. Nasazují nám růžové brýle a namlouvají nám pocity štěstí.

Chemických dějů, které doprovázejí zamilovanost, probíhá však mnohem více. Například zvýšená produkce estrogenu vyvolává lásku bezbrannou, plnou něžností, křehkosti, ale i protikladných citů a neklidu. Testosteron vnáší do vztahu naopak panovačnost a touhu mít vše pod kontrolou. Zároveň však zvyšuje sexuální apetit a vášeň.

U mužů někdy dochází během zamilovanosti k poklesu jeho produkce. To způsobí potlačení dominance a snížení agresivního chování, které může v konečném důsledku přinést do vztahu jemnost a něžnost. Naopak ženám v tomto období občas stoupne produkce testosteronu. Tím se zvýší jejich sexuální náruživost.

Zamilovanost odeznívá, spokojenost roste

Stav zamilovanosti po několika měsících začne odeznívat. Poté přichází fáze hormonální stabilizace. Stresové hormony ustupují a do popředí se dostávají látky často přirovnávané k opiátům: endorfiny. To jsou hormony, jejichž produkce bývá spojována s dobrou náladou a pocitem štěstí. A právě ony zapříčiňují nástup pocitů spokojenosti a bezpečí.

Vyplavení serotoninu může předurčovat vznik manželství. Pod jeho vlivem dochází k rozvoji lásky klidné a dlouhodobé. Jejím úkolem je zabezpečení reprodukce a péče o potomky. Hormony při tom hrají opět zásadní roli.

Hormon věrnosti

Oxytocin spojujeme s početím a vychováním potomků. Ne náhodou se jeho hladina zvyšuje během fyzického kontaktu, pohlavního styku, porodu a doprovází i proces laktace.

Přestože úlohu oxytocinu spojujeme především s mateřstvím ženy, jeho produkce se v době po narození dítěte zvyšuje i u otce. Nazývá se také hormonem věrnosti. Pokud dochází k jeho většímu vyplavení, jedinec přestává mít zájem o jiné sexuální partnery a svou pozornost směřuje do trvalého svazku. Smyslem této změny je zajištění výchovy společného potomka.

Vedle oxytocinu má zásadní význam v rodičovství i hormon prolaktin. Pokud žena začne kojit, zvýšení hladiny prolaktinu způsobuje též mírnou únavu. Ta má odvést pozornost ženy od vedlejších aktivit a soustředit ji výhradně na péči o potomka.

Když se zvedne hladina prolaktinu i u mužů, může to mít za následek ochladnutí jeho zájmu o sex. Díky tomu se může snížit pravděpodobnost, že počne dalšího potomka, jehož výchova by vyžadovala další fyzické investice. To současnému dítěti zajišťuje maximální péči ze strany obou rodičů.

V další fázi přichází vztah založený na vyšších partnerských hodnotách. Na jeho udržení však mají mimo jiné vliv i naše hormony.

Reklama

Související články

Sexuoložka Hanka Fifková: Trauma jako byznys

Milióny Američanů napjatě sledovaly populární talk show Phila McGrawa na televizní stanici CBS. Michelle Knightová, kterou bývalý řidič autobusu Ariel Castro...

Výběr článků

Načítám