Hlavní obsah

Když je velikost předností aneb Výhody velkého nosu

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký nos mnoho lidí vnímá jako vadu na kráse. Ne náhodou zmenšování nosu patří mezi nejčastější plastické operace. Podle mnoha odborníků je to ale holý nesmysl. Velký nos je spíše předností než nedostatkem, alespoň to tvrdí rozsáhlé vědecké studie.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s velkými nosy byli považováni nejen za velké fešáky, ale i inteligenty.

Článek

Přednosti velkého nosu si všimli již staří Egypťané. Lidé s velkými nosy byli považováni nejen za velké fešáky, ale i velmi inteligentní jedince. V době starověkého Řecka a Říma navíc velký nos znamenal moc a sílu.

V Evropě se tento kult krásy usadil v devatenáctém století. Už Leonardo da Vinci však byl přesvědčen, že nos určuje charakter celého obličeje.

Existuje ale celá řada současných vědeckých zjištění, která dokazují, jak moc je dobré takový nos vlastnit.

Více svaloviny

Z nedávné studie vyplynulo, že muži mají větší nos než ženy, protože potřebují více kyslíku k výživě svých svalů. Čím větší nos, tím je pravděpodobně v těle více svalové hmoty.

Větší štěstí s penězi

Podle čínské vědy známé jako fyziognomie má jedinec s velkým nosem znatelnější štěstí, co se týče peněz. S přibývajícím věkem lze prý u něj očekávat nárůst bohatství.

Toto tvrzení navíc potvrdili i britští vědci, kteří dělali průzkum mezi nejúspěšnějšími lidmi. Z jejich zjištění vyplynulo, že předpokladem lidí s obchodními úspěchy je tzv. římský nos, široce posazené oči a rozšířené nozdry.

Nízká nemocnost

Ukázalo se, že velký nos lépe chrání před bakteriemi, viry, ale i alergiemi. Podle studie University of Iowa nosáči vdechují téměř o sedm procent méně škodlivin než lidé s malými nosy.

Větší sexualita

Kdysi se tvrdilo, že velký nos u mužů předznamenává větší velikost penisu. Tuto skutečnost se vědcům nepodařilo potvrdit. Nicméně v odborném magazínu Evolution and Human Behaviour byla zveřejněna studie, podle níž velké nosy jsou spojeny s vysokou hladinou testosteronu, která je základem pro větší sexuální apetit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám