Hlavní obsah

Když se svou rodinou trávíte příliš času

Novinky, das

Přestože výzkumy potvrzují, že děti, které tráví hodně času se svými rodinami, dosahují lepších výsledků ve škole, lépe se rozhodují a jsou celkově šťastnější, ještě to neznamená, že to s sebou nenese i celou řadu negativ. A to nejen pro děti, ale i jejich rodiče, kteří svým potomkům věnují čas i energii na úkor sebe samých.

Foto: Profimedia.cz

Všeho moc škodí, platí i v rodinných vztazích.

Článek

Jednoduše všeho moc škodí, platí i v rodinných vztazích. Tak jako děti potřebují určitou formu volnosti, tak i rodiče čas sami na sebe a na svůj vztah. Jak tedy zjistíte, že s rodinou trávíte víc času než je zdrávo?

1. Když jste se svým partnerem nebyli v kině či v divadle bez dětí déle než 5 let

Mnozí rodiče mají tendence trávit se svými dětmi maximum času. Jakmile nejsou s nimi, trpí výčitkami svědomí. Svým dětem tak věnují veškerý svůj volný čas i energii. Po čase tak jediné, co rodiče spojuje, je péče o děti, ve všem ostatním si začnou být cizí.

Chcete-li zůstat nejen výtečnými rodiči, ale i skvělými partnery, pak nezapomínejte sami na sebe. Na své touhy, potřeby i zájmy.

2. Děti si neumí hrát samy - vyžadují neustále vaši pozornost

Pokud se rodiče svým dětem neustále věnují na maximum, pak děti ztrácejí schopnost kreativní a nezávislé hry. Podle odborníků i trocha nudy ve skutečnosti zvyšuje dětskou fantazii. Navíc děti potřebují vidět, že svět se netočí jen kolem nich.

3. Cítíte se dotčeni, pokud chce dítě spát u svých kamarádů

V dospívání děti víc a víc touží po samostatnosti a volnosti, což nesou mnohem hůře rodiče, kteří svým dětem obětovali úplně vše. Najednou se cítí nedoceněně a začnou dětem vyčítat či je psychicky vydírat. Obojí je cesta maximálně do pekel.

4. Když si váš šestiletý syn chce s vámi povídat, když sedíte na záchodě

Soukromí začínají děti chápat kolem pěti let. Od té doby jim je dobré vysvětlovat, co všechno lze dělat veřejně a co vyžaduje soukromí. Podle pediatričky Alanny Levinové jsou tyto věci pro děti velmi důležité, aby si uvědomily své místo ve společnosti. První věc,  kterou jako rodiče nejvíce oceníte, je naučit děti zaklepat před vstupem do místnosti.

5. Jste při důležité pracovní schůzce roztržití, protože jste nemohli jít na trénink se svým dítětem

Především maminky mají pocit, že když netráví veškerý svůj čas se svými dětmi, že jsou špatné matky. A tak dítěti obětují nejen svůj volný čas, ale i kariéru. Podle odborníků je to na jednu stranu hezké gesto, nicméně vše by mělo být řešeno kompromisem. Až dítě vyroste, pak může být pro ženu velmi těžké najít jakékoliv uplatnění a celkově využití.

6. Raději řeknete přátelům, že jste onemocněli, než abyste s nimi šli na skleničku a byli večer bez dětí

Rodiče si musí uvědomit, že narozením dětí nic nekončí. I s dětmi si mohou udělat čas na přátele či koníčky. Chůva i prarodiče se nejen o děti dobře postarají, zároveň je obohatí i o další životní zkušenosti. Navíc rodiče se během týdne mohou v hlídání vystřídat. Nikde není napsáno, že maminka musí být se svými dětmi 24 hodin denně.

7. Když přestanete být s partnerem jakýkoliv čas o samotě

Na jednu stranu je moc pěkné, že i větší děti s vámi chtějí trávit večery, ale jakmile budete ochuzeni o možnost povídat si spolu i bez jejich přítomnosti, pak přestanete být nejen milenci, ale i přáteli. Ke vzájemnému odcizení stačí opravdu málo. A šance na nápravu je minimální.

8. Když berete své děti s sebou i do výhradně dospělácké společnosti

Pokud berete své batole všude s sebou, včetně pracovních schůzek či na semináře, pak vězte, že trpí nejen společnost dospělých ale i samotné dítě. Pokud se začne batole cítit nepohodlně, dá to očividně najevo, což velmi brzy začne otravovat i ostatní dospělé.

9. Když přestanou všichni ve vaší domácnosti říkat "prosím a děkuji"

Zvyk je železná košile, a jakmile začne být něco samozřejmostí, pak si toho lidé přestávají vážit a ignorují vše, co zatím stojí. V takových okamžicích je nejlepší udělat něco neočekávaného - místo vaření večeře se jít projít, zamknout se v ložnici s pěknou knihou či odjet s kamarádkou na wellnes víkend či s kamarádem na ryby.

Reklama

Související články

Křičíte na své dítě? Často se vám to vrátí

Téměř každý rodič se někdy dostane do situace, kdy se už neudrží a začne na dítě křičet. Příčinou může být, že dítě v danou chvíli neposlechne, zlobí, udělá...

Když za problémy v rodině může spánek

Problémy ve vztahu s rodiči, potíže s komunikací s nejbližším okolím, ukončení školní docházky výměnou za návštěvy nočních podniků. Za tím vším může stát jeden...

Výběr článků

Načítám