Hlavní obsah

Téměř každý osmý muž má chorobný strach z žen

Boston

Chorobný strach z žen může mít mnoho podob, v nejhorších případech se ale jedná o skutečnou fobii. Takový muž má při kontaktu se ženou úzkosti, panickou hrůzu z doteku a nervový otřes. Přesto dotyční touží po nalezení lásky a vytvoření vztahu jako všichni ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Muž s chorobným strachem ze žen má při kontaktu se ženou úzkosti, panickou hrůzu z doteku a nervový otřes.

Článek

V běžné populaci běhá mužů s jistou formou hrůzy z žen až 1,25 procenta, což je v podstatě každý osmý jedinec mužského pohlaví. Podle odborníků je však jejich léčba velmi složitá.

Nepolíbený

„V práci, kde je to čistě profesionální vztah, je to v pořádku. Ale stane se to ve chvíli, kdy mě nějaká dívka začne přitahovat, to mě totálně ovládne,“ přiznává postižený Neil Dando z Anglie, jehož vážná forma psychické poruchy provází od puberty.

Kdykoli se zamiluje, jeho tělo začnou ovládat nevědomé síly. Při kontaktu s atraktivní dívkou začne koktat a třást se, není schopen se ovládat. Proto ve svých sedmadvaceti nemá s ženami žádné zkušenosti a žádnou ještě ani nepolíbil.

Nedokáží se ovládat

Tuto diagnózu poprvé popsal v roce 1987 americký profesor Brian Gilmartin, podle něhož postihuje v populaci tento problém každého osmého muže.

„Stud zcela zbavuje tyto lidi schopnosti převzít zodpovědnost za smysluplnost svého chování. Totálně je to nutí myslet si, že svůj život a svůj osud nejsou schopni vůbec ovládat,“ tvrdí profesor Gilmartin. Mnoha mužům lze pomoci psychoterapií, léčba by ale měla začít co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Strach z pavouků mají prý ženy v genech

Nad hysterickým křikem, který spustí mnoho žen při pohledu na byť jen drobného pavoučka, většina mužů jen nechápavě kroutí hlavou. Podle nejnovějšího výzkumu...

Výběr článků

Načítám