Hlavní obsah

Biopotraviny už nejsou pohádkou

Novinky, Jitka Zavadilová

Komerční článek - Předpona bio dnes vládnou mnoha regálům nejen v malých či specializovaných bio-obchodech, ale stávají se postupně trendem velkých řetězců. A zdaleka už je nenacházíme jen v souvislosti s potravinami! Není totiž nějak obtížné najít například oblečení z biobavlny nebo organických materiálů. Co jsou tedy biopotraviny a čím se odlišují od těch nebio?

Článek

V různých více či méně odborných příručkách nebo online dokumentech lze najít definici biopotravin, která odpovídá této: biopotraviny jsou vyrobeny z produktů kontrolovaného ekologického zemědělství, které primárně staví na šetrném přístupu k životnímu prostředí, tj. nepoužívá průmyslová hnojiva, chemické přípravky, hormony nebo umělé látky. Bioprodukty tak logicky nesmějí obsahovat ani geneticky modifikované organismy (GMO). Bio tak mohou být suroviny rostlinného i živočišného původu – zelenina, ovoce, mléko, vejce nebo maso. Na českém trhu zatím mezi nejdostupnější biopotraviny patří mléčné výrobky, hovězí maso, zelenina, ovoce, cereální výrobky a mouky, a kozí produkty. Co naopak chybí a je jen těžko dostupné většinové populaci je biopečivo. Jídelníček obsahující bio suroviny a potraviny je tak nejen kvalitní a zdravý, ale zároveň dokazuje respekt k životnímu prostředí.

Jak ale biopotraviny a produkty, které neobsahují tzv. přídatné syntetické látky, nebyly vystaveny působení hormonů apod., poznat? I zde existuje odpověď, a to v podobě online dostupného seznamu certifikovaných biopotravin i farem, které využívají ekologická krmiva a osiva a jsou tak odpovědnější ke krajině, zvířatům a lidem. Všechny produkty ekozemědělství navíc poznáte podle označení BIO, které je pro všechny takové produkty v České republice povinné.

V České republice zatím nelze potvrdit, že by biopotraviny byly zdravější, neboť nebylo provedeno dost relevantních studií. Podle různých studií, které vznikly ve světě, však lze usuzovat na jejich pozitivní dopad na zdraví: například s odkazem na to, že jejich produkce probíhá bez vstupu rizikových látek, přidaných cukrů, aditiv nebo tuků, což má přímý vliv na kvalitu produktů, životní prostředí a zdraví konzumentů.

Zajímavé je, že trend bio a organických potravin, který je rok od roku rozšířenější, zaujal mnohé řetězce k zařazení alespoň některých vybraných druhů potravin v biokvalitě do své nabídky. A nepokulhávají za nimi ani producenti některých potravin. Například biobrambory jsou velmi žádaným druhem biozeleniny – těžko pak asi překvapí rozhodnutí společnosti McCain přinést na stůl těch, kdo se v jídelníčku nechtějí zříci hranolek, ale zároveň vyznávají principy biokvality, právě biohranolky a bio country potatoes. K životnímu prostředí je dokonce přátelský i jejich obal: je vyroben ze zcela recyklovatelného materiálu a neobsahuje umělou hmotu.

Velkou nevýhodou biopotravin však přes všechny kvality, prospěšnost zdraví a dobrý pocit z vlastní zodpovědnosti k životnímu prostředí zůstává jejich cena. Ta je totiž vždy o něco vyšší než v případě obyčejných nebio potravin. Tím samozřejmě vzniká prostor pro argumenty, které tvrdí, že cílem propagace biovýrobků je v první řadě zisk, nikoli zdraví jejich konzumentů. Reagovat lze však například tak, že bioprodukce je nákladnější, z čehož plyne také vyšší cena výsledné potraviny.

Výběr článků

Načítám