Hlavní obsah

Život Naomi Campbellové je neustále plný výstředností

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní londýnskou restaurací Coq d’Argent se první lednové pondělí rozléhal zlobný křik. Tak silný, že distingovaní hosté od okolních stolů zdvihali tázavě obočí. Jedna ze zákaznic hulákala na sklepmistra kvůli nedostatečně vychlazenému vínu. Nepřekvapí, že rozlícenou ženou byla supermodelka Naomi Campbellová (42).

Foto: Profimedia.cz

Naomi Campbellová

Článek

Úchvatné křivky, vrozená elegance a míry 86-60-87, za které vděčí genům, vytvořily z Naomi v osmdesátých a devadesátých letech minulého století královnu přehlídkových mol.

Stala se megahvězdou v oboru, v němž převládají bělošky, a ozdobila přední stránky prestižních časopisů v době, kdy černošské modelky představovaly nejen na špičkové úrovni i přes prosazovanou politickou korektnost naprostou výjimku.

Od dob, kdy patnáctiletá Britka jamajského původu prorazila ve světě módy, si nikdy nemohla stěžovat na nezájem médií. A ne vždy šlo o přesvědčivé výkony na módních přehlídkách.

Jen rok poté, co si jí všimla v londýnské obchodní a zábavní čtvrti Covent Gardens vyhledávačka talentů firmy Elite, se 177 cm vysoké Campbellové naskytla první velká šance. Dívka, která se měla dostat na titulní stránku nového čísla časopisu Elle, zrušila fotografování. Mladá černoška chytila příležitost za pačesy.

Foto: Profimedia.cz

Naomi Campbellová

Krátce po té shlížela na čtenáře z obálky francouzského vydání časopisu Vogue. Říká se, že ji k tomu pomohl Yves Saint-Laurent, jeden z nejvlivnějších francouzských i světových módních návrhářů dvacátého století, který ji prosazoval právě pro tmavou pleť.

Za vycházející hvězdu ztratily dobré slovo i kolegyně Christy Turlingtonová a Linda Evangelista. Zástupcům italské módní značky Dolce & Gabbana dokonce pohrozily, že odvolají svá vystoupení, jestliže se jich nebude moci zúčastnit také Naomi.

Jak to bylo s diamanty

Během dlouhé kariéry se Campbellová dostala mnohokrát do křížku s tiskem. Je totiž vyhlášená neskrývanou nevychovaností, takže ji za násilnické chování již zažalovalo několik sekretářek, uklízeček a pokojských.

Protože matka Valérie byla profesionální tanečnice, chodila Campbellová jako dítě během pobytu v Římě na hodiny baletu. Už tehdy připadla učitelům značně afektovaná.

Biologického otce, který matku opustil ve čtvrtém měsíci těhotenství, supermodelka nikdy nepoznala.

V dětství si neužila ani maminky: tu profese zaváděla příliš často do různých koutů celého světa.

Britský deník, který otiskl fotografie, jak se Campbellová účastní sezení pořádaného organizací Anonymní narkoman, modelka zažalovala a soudní spor vyhrála. Největší skandál ale vyvolala tím, když potvrdila, že při návštěvě Jihoafrické republiky dostala od bývalého prezidenta Libérie Charlese Taylora, obviněného z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jako dárek tzv. krvavé diamanty.

Foto: Profimedia.cz

Naomi Campbellová

Během šokujícího svědectví před Mezinárodním soudním tribunálem pro Sierru Leone tvrdila, že se pouze zúčastnila slavnostního večera, pořádaného na počest nositele Nobelovy ceny za mír Nelsona Mandely. Poté prý dostala nějaké „tuctové kamínky“. Neměla prý ani tušení, že se jedná o diamanty a kdo jí je poslal. „Už jsem spala. Jen jsem na sebe hodila noční košilku a kašmírovou šálu,“ řekla vyplašená, ale skvěle oblečená Campbellová porotě v Haagu.

Další svědkyně, známá americká herečka Mia Farrowová, ale její tvrzení zásadně zpochybnila. Trvala totiž na tom, že se Campbellová chlubila diamanty už na snídani a že při večeři s Taylorem, přezdívaným Řezník z Monrovie, nevázaně flirtovala.

„Předtím jsem o něm nikdy neslyšela, neslyšela jsem ani o Libérii, ani o krvavých diamantech. O Taylorovi jsem se dočetla až později na internetu. Teprve tehdy jsem zjistila, že ho předchází pověst  muže, který má na svědomí tisíce lidí,“ odsekla Naomi soudcům při procesu.

Sekretářku zbila mobilem

Přestože zůstala svobodná, proslula Naomi četnými milostnými románky. Mezi její milence patřil mj. herec Robert De Niro, boxer Mike Tyson a španělský tanečník Joaquin Cortes. Sladký život ale Campbellové ztěžují příšerné chování a puntičkářství. Agentura Elite, která ji pro velký svět módy objevila, se jí zbavila už v roce 1993. Ani nemalé peníze, ani prestiž, které Campbellová firmě přinášela, nemohly omluvit „násilnické chování vůči našim zaměstnancům i zákazníkům“.

Mluvčí agentury ji označila za „vulgární pletichářku“. Agentura prohlásila, že s ní už nikdy nebude pracovat, ani kdyby byla poslední modelkou na celé zeměkouli. Slib ale nakonec porušila.

Foto: Profimedia.cz

Ruský multimilionář Vladislav Doronin pro modelku vybudoval luxusní sídlo na nejlepší moskevské adrese.

V roce 1998 modelku žalovala kvůli hrubému zacházení hned celá pětice osobních asistentek, po nichž údajně házela mobilní telefony. O šest let později jí soud v newyorském Manhattanu vyměřil 200 hodin veřejně prospěšných prací a pokutu 4600 dolarů (116 tisíc korun) poté, co ji sekretářka obvinila, že ji uhodila do hlavy svým drahými kameny vykládaným mobilním telefonem. Jednu z uklízeček prý tloukla, kopala a škrábala.

Poslali ji do kurzů sebeovládání

V roce 2008 přinesly světové bulvární deníky zprávu, že jistá sedmatřicetiletá žena skončila ve vězení, když na londýnském letišti zaútočila na policistu. I když policie nikdy jméno pasažérky nezveřejnila, několik svědků potvrdilo, že šlo o Campbellovou. Došla prý jí trpělivost poté, co se dostala do nijak neobvyklých těžkostí se zavazadly. Od té doby má zakázán vstup na paluby strojů společnosti British Airways. Po jednom z úletů musela z rozhodnutí soudu navštěvovat kurz sebeovládání.

Jako by neměla v životě dost luxusu a výstředností, plní Naomi stránky novin po celém světě romancí s ruským multimilionářem Vladislavem Doroninem, s nímž se setkala v roce 2008. Pro modelku zbohatlík vybudoval luxusní sídlo na nejlepší moskevské adrese. Zaha Hadid, jedna z nejvýraznějších osobností současné světové architektury, navrhla supermoderní zámek, rozkládající se na ploše 2600 metrů čtverečních.

Campbellová na oplátku zorganizovala velkolepou oslavu Doroninovy padesátky. Večírek ve stylu indických výpravných filmů trval celé dva dny a zúčastnily se jej mimo jiné některé slavné kolegyně Campbellové, mezi nimiž nechyběla osmatřicetiletá britská supermodelka Kate Mossová, dokazující, že štíhlá postava nemusí být výsadou jen dvacetiletých slečen, nebo Češky Eva Herzigová a Karolina Kurková.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak stárnou nejslavnější české topmodelky

Hned několik krásných Češek okouzlilo v průběhu let módní svět. Skutečnými hvězdami se staly ale jen některé z nich. Podíváme se s vámi na nejkrásnější Češky,...

Výběr článků

Načítám