Hlavní obsah

Zimní móda může hrát všemi barvami, musí ale zahřát

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chystáte na hory, rozhodně dbejte na to, aby vás nic nezáblo a nikde neofouklo, zkrátka a dobře, abyste byla stále v teple a suchu. Co se týče barev, tam se meze nekladou.

Foto: Profimedia.cz

S módou na hory se můžete vyřádit.

Článek

V barvách růžové

Pokud jako většina žen vyznáváte růžovou, typicky holčičí barvu, pak je tento outfit stvořen přímo pro vás. Začněte termoprádlem, pokud nemáte, využijte služeb sportovních věcí - legín a trika. Ačkoliv to není úplně ideální, je to lepší než nic.

Dále pokračujte kvalitní mikinou, pokud vás čekají velké mrazy, využijte flísového materiálu. No a pak už vám nezbývá nic jiného než kvalitní zimní bunda a kalhoty, ideálně s vodním sloupcem, který zaručí nepromokavost materiálu a jeho odolnost vůči vodě. Naprostou samozřejmostí jsou pak rukavice a lyžařské brýle. Na svah nezapomínejte ani helmu, která může v případě pádu i zachránit život.

Foto: Archiv firem

Zateplená mikina z fleecu, Tchibo, 599 Kč. Brýle, Giro, prodává Mall, 2199 Kč. Bunda, Roxy, 5850 Kč. Rukavice, Alpine Pro, 1299 Kč. Termo triko, Craft, 1350 Kč. Legíny, F&F, 499 Kč. Helma, Uvex, 3850 Kč prodává Mall. Kalhoty, Roxy, 3450 Kč.

Co to je vodní sloupec?
Oblečení s vodním sloupcem se obléká jako třetí ochranná vrstva a měla by odolat větru, dešti, sněhu a chladu. Označení vodní sloupec určuje nepropustnost vody v mm na cm2, což znamená, kolik vody materiál udrží, než začne prosakovat (bunda, kalhoty).

Co se týče zimní bundy, záleží na vás, jakou barvu vyberete. Protože ale s největší pravděpodobností budete svršek nosit hlavně na horách, můžete popustit uzdu fantazii a vykročit ze své komfortní zóny. Ačkoliv řetězce nabízejí i bundy černé, pokud chcete být na svahu nepřehlédnutelné, volte výrazné barvy, třeba tyrkysovou, nebo vícebarevnou.

Foto: Archiv firem

Černá bunda s páskem, H&M, 1999 Kč. Černá s duhovým zipem, Hannah, 2789 Kč prodává Mall. Tyrkysová, Roxy, 5290 Kč. S květinami, Roxy, 5850 Kč.

Do módy se vrací kombinézy

Že jsou kombinézy přežitý oldschool? Naopak. Seženete je i dnes, a to nejen pro děti. Opět ale nezapomínejte na první vrstvu, kterou by mělo tvořit termoprádlo. Pokračujte vlněnými podkolenkami, v případě předpokládaného sněžení třeba i lyžařskou kuklou nebo nákrčníkem.

Celek skvěle doplní obyčejné, avšak funkční rukavice a helma, která potěší všechny, kteří nosí dioptrické brýle. Někteří výrobci totiž nabízejí přilby s integrovaným štítem, které jsou pro tyto případy ideální.

Foto: Archiv firem

Vlněná kukla, Kama, 580 Kč. Ponožky, Kama, 620 Kč. Rukavice, Alpine Pro, 1299 Kč. Nákrčník, Craft, 490 Kč. Přilba s brýlemi, Roxy, 3990 Kč. Termoprádlo triko, 690 Kč, kalhoty, 690 Kč, obojí Craft. Kombinéza, Roxy, 9290 Kč.

Pravidlo tří vrstev

Naprostým základem funkčního oblékání je efektivní odvod tělesné vlhkosti (potu) od pokožky. Proto jako první vrstvu oblékáme termoprádlo, které by mělo být prodyšné, ale zároveň nás musí udržet v teple a suchu. Aby splnilo svou funkci, musí perfektně sedět, tedy mít přiléhavý střih. V obchodě rozhodně nevolte větší velikost, pokud vás příliš obepíná. Útěchou vám může být fakt, že na prádlo tak jako tak ještě obléknete minimálně jednu volnou vrstvu.

Obléká se jako první vrstva na spodní prádlo. Pokud byste funkci chtěla vylepšit ještě například tílkem, nedělejte to. Pokud si koupíte drahé technické oblečení a pod něj obléknete sice krásné, ale bavlněné tričko či mikinu, efekt bude nulový. Stane se to, že se zpotíte, triko i mikina navlhnou a začne vám být zima.

Foto: Archiv firem

Funkční trika, růžové se zipem, 1590 Kč, puntíkaté, 690 Kč, červené, 690 Kč, vše Vraft. Šedo oranžové, F&F, 669 Kč.

Flís nadevše

Další vrstvou je vrstva izolační. Ta zajišťuje komfort a má zamezit ztrátě tepla. Jde o druhou vrstvu oblečení, která se obléká na termoprádlo. Mezi typické termoizolační materiály patří flís, který je prodyšný, odpuzuje vodu a je hřejivý. Vhodný je také softshell.

Flís oblečte třeba v podobě mikiny na funkční vrstvu, kterou v tomto případě tvoří černý rolák s kapucí. Na flísovou mikinu už oblečte jen kvalitní bundu s kožíškem. Nezapomeňte na helmu, nákrčník a brýle.

Foto: Archiv firem

Helma, Salomon, 3290 Kč. Nákrčník, Kama, 450 Kč. Brýle, Atomic, 2839 Kč prodává Mall. Mikina, Didriksons 1913, 1690 Kč. Bunda, Alpine Pro, 3999 Kč. Triko s kapucí, Tchibo, 399 Kč. Funkční legíny, Craft, 590 Kč. Lyžařské kalhoty, Alpine Pro, 1499 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám