Hlavní obsah

Zapomenuté lásky Audrey Hepburnové

Právo, Jana Rovenská

I když zemřela už před dvaceti lety, její herecké umění nadále obšťastňuje další generace filmových diváků nesmrtelnými evergreeny. Ne každý však ví, že okouzlující Audrey Hepburnová měla i bohatý milostný život.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburnová ve filmu Snídaně u Tiffanyho

Článek

Narodila se sice v Bruselu v květnu roku 1929, slávu jí však přinesla Amerika. Tam také ve svých dvaceti chodila s americkým divadelním producentem Michaelem Butlerem.

Tři roky nato se poprvé zasnoubila. Oním šťastným byl anglický průmyslník baron James Hanson, s kterým se dcera holandské baronky a anglického bankéře znala ze svých baletních studií v Londýně. Podle ní to byla láska na první pohled. A ačkoli už měla odzkoušené svatební šaty, dokonce i dohodnuté datum svatby, Audrey obřad nakonec odvolala.

Herečka vlastně musí být lehce zaláskovaná do svého hlavního hrdiny a naopak.
Audrey Hepburnová

Jako důvod tehdy udala, že by jejich manželství nefungovalo, protože by byli kvůli náročným profesím většinu času od sebe odloučeni. Ve svém prohlášení tehdy napsala: „Až se vdám, chci být skutečně vdaná.“

Rok 1953 ji dal dohromady s Gregorym Peckem, se kterým natáčela Prázdniny v Římě. Hned se v novinách objevily fámy, že mezi nimi jde o romantický vztah, oba herci to ale popřeli. Audrey nicméně dodala: „Herečka vlastně musí být lehce zaláskovaná do svého hlavního hrdiny a naopak. Když totiž hrajete, že někoho milujete, musíte to cítit. Jinak to nebude přesvědčivé.“

Při dalším hitu Sabrina (1954) se to ale Audrey vymklo z rukou a zamilovala se do tehdy už ženatého a o jedenáct let staršího Američana Williama Holdena. Byla z toho velká láska a Audrey doufala, že až se rozvede, vezmou se a budou mít děti. Když jí ale přiznal, že podstoupil vasektomii, podvázání chámovodů, Audrey se s ním rozešla.

V té době si ale ve štábu mysleli, že milostný vztah měla i s Bogartem, který tvořil třetího v milostném trojúhelníku. „Někdy platí, že takzvaní tvrdí chlapi jsou ta nejněžnější stvoření, přesně takový byl o třicet let starší Bogart se mnou,“ okomentovala herečka fámy.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburnová

Na jedné párty pořádané Gregory Peckem pak poznala herce a producenta Mela Ferrera. O dvanáct let starší, vysoký a pohledný Američan ji zaujal, on se do brunetky s dlouhou šíjí, zelnýma očima a vybraným chováním okamžitě zamiloval. „Řekla mi, že by si se mnou ráda zahrála. Okamžitě jsem jí poslal scénář hry Ondine a v lednu 1954 jsme začali zkoušet.“ Osm měsíců nato se vzali v luxusních švýcarských lázních Burgenstock.

Zpočátku čekalo po mateřství toužící Audrey zklamání – dvakrát potratila. Na rok proto přestala pracovat a v roce 1960 se jí narodil vytoužený syn Sean. V té době už třikrát rozvedený Ferrer ale neměl ve společnosti dobrou pověst. Audrey přesto prohlašovala, že jsou neoddělitelní a šťastní.

Skutečnost byla ale jiná. Uzurpátorský Ferrer dokázal, že se s ním po čtrnácti letech v roce 1968 rozvedla i Audrey. Sean tehdy prohlásil, že maminka byla světice, když v tom manželství tolik let vydržela.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburnová ve filmu Snídaně u Tiffanyho

Audrey však opět nebyla dlouho sama. Záhy se poznala s italským psychiatrem Andreem Dottim a za rok byla svatba. Štastná čtyřicetiletá Audrey opět otěhotněla a v roce 1970 se jí narodil druhý syn Luca. Dotti sice Audrey miloval, ale milostné pletky s mladšími ženami si neodpustil. Audrey proto manželství po třinácti letech v roce 1982, kdy byl Luca natolik velký, že se o něj mohla starat sama, ukončila.

Od roku 1984 pak až do své smrti žila milovaná ve šťastném vztahu s o sedm let mladším dánským hercem Robertem Woldersem. I když se nikdy nevzali, Audrey před smrtí prohlásila, že posledních devět let jejího života bylo vůbec těch nejšťastnějších, která kdy prožila. Odešla v tichosti v lednu 1993 v šedesáti čtyřech letech a Robert po ní nikdy nepřestal tesknit.

Reklama

Související články

Marie Rottrová: Ani chviličku se nenudím

Marie Rottrová oznámila v loňském roce konec své kariéry. Oblíbená zpěvačka se nicméně letos rozhodla, že kromě jiných nárazových hudebních aktivit vystoupí...

Výběr článků

Načítám