Hlavní obsah

Záhada Jacka Rozparovače – vraždila možná žena

Právo, Lenka Dostálová

Je sice nejproslulejším sériovým vrahem v dějinách, svoji slávu si ale neužil – policie ho nikdy neodhalila. Kdo se skrýval pod přezdívkou Jack Rozparovač, pod níž nelítostného zabijáka zná celý svět? Podezření čelila řada mužů z různých společenských vrstev. Nyní se vynořila senzační teorie – záhadným vrahem prostitutek možná byla žena.

Foto: Profimedia.cz

Morrisově předpokladu nahrává fakt, že žádná ze zavražděných prostitutek nebyla znásilněna.

Článek

Novou teorii veřejnosti představil bývalý advokát John Morris (62), který k překvapujícímu závěru došel na základě důkladného studia lékařských a policejních zpráv vztahujících se k případu. „O tom, že Rozparovačem byla žena, se v žádném případě nedá pochybovat. Protože ale všichni předpokládali, že vraždil muž, tak důkazy, které k tomuto závěru vedou, soustavně přehlíželi,“ tvrdí Morris.

Léčila si frustraci z neplodnosti?

Pachatelkou vražd podle něj byla duševně nevyrovnaná manželka gynekologa Johna Williamse Elizabeth, jejíž muž v dějišti vražd, chudinské londýnské čtvrti Whitechapel, provozoval kliniku.

Tehdy osmatřicetiletá Elizabeth, přáteli zvaná Lizzie, pocházela z rodiny bohatého průmyslníka.

Foto: Profimedia.cz

Lizzie Williamsová si vraždami měla vybíjet frustraci z nešťastného osudu.

O deset let staršího Williamse si vzala se svých 22 letech. Manželství se však nevydařilo. Lizzie nemohla mít děti a vztah s mužem časem ochladl. Z nešťastného svazku ale nemohla uniknout, protože jmění její rodiny se mezitím rozkutálelo a žena neměla kam jít.

Zoufalství z uvěznění v pasti nenaplněného vztahu ji podle Morrise dohnalo k šíleným činům. Frustraci si údajně vybíjela na prostitutkách, ze zohavených těl pak neplodná Lizzie vyřezávala dělohy.

Náhodné nebylo ani vyvrcholení řady vražd – poslední oběť, Mary Jane Kellyová (25), byla prý milenkou Lizzieina manžela. Na Kellyové se přitom vrah obzvlášť vyřádil, v podstatě ji vykuchal a odřízl jí obličej.

Foto: Profimedia.cz

Hrob první oběti na londýnském hřbitově.

Morrisově předpokladu nahrává fakt, že žádná ze zavražděných prostitutek nebyla znásilněna. Jeho hypotézu potvrzují i další skutečnosti: Osobní věci druhé z pěti obětí podle dobového tisku na místě činu ležely poskládané „typicky ženským způsobem“, poblíž další mrtvoly policisté nalezli zakrvácené knoflíčky z dámských bot. V krbu u poslední oběti se navíc našly ohořelé zbytky dámské pláštěnky, sukně a kloboučku, které zabitá prostitutka nikdy nenosila.

„Existuje spousta nenápadných indicií, které samy o sobě nic neznamenají. Když je ale vezmeme v úvahu všechny najednou, máme pádný důvod se domnívat, že vraždila žena,“ je podle britského deníku Daily Mail přesvědčen Morris.

Ripperologové: je to hloupost

Zajímavé je i to, že Williamsová se krátce po vraždách nervově zhroutila. Právě její manžel se přitom jako uznávaný gynekolog, operatér a hlavně milenec jedné z obětí před pár lety sám dostal na seznam podezřelých poté, co o jeho údajné příslušnosti k vraždám jeden z jeho potomků napsal knihu. V ní vycházel z toho, že v pozůstalosti po předkovi nalezl skalpel nápadně odpovídající dobovému popisu vražedné zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Převratnou teorii Morris (nahoře) představil ve své nové knize.

Jestli však jeho odvážné tvrzení vyvolalo u odborníků na Jacka Rozparovače rozpaky, pak kniha Johna Morrise o tom, že vrahem byla Williamsova žena, už sklidila rovnou posměšky. „První kniha, která za Jacka Rozparovače označila Johna Williamse, byla hrozná. Tahleta je ale ještě horší,“ prohlásil znechuceně jeden z ripperologů Paul Begg.

O život připravil nejméně pět žen

V chudinské čtvrti Whitechapel došlo v letech 1888 až 1891 k jedenácti vraždám žen. Na to, zda za všemi stál jeden člověk, policie nikdy nepřišla. Vrahovi, kterého tisk později překřtil na Jacka Rozparovače, kriminalisté s jistotou připisují pět mrtvých žen. Všechny byly prostitutky a zabiják je připravil o život během deseti týdnů roku 1888 mimořádně brutálním způsobem – prořízl jim hrdlo a čtyřem z nich zohavil podbřišek nebo pohlavní orgány.

Foto: Profimedia.cz

John Morris

Na první oběť, Mary Ann Nicholsovou (43), vrah zaútočil koncem srpna 1888. Podřízl ji a nožem jí rozťal podbřišek. Druhá mrtvá, Annie Chapmanová (47), byla nalezena 8. září. Vrah jí dvakrát podřízl hrdlo, rozpáral břicho a odstranil dělohu.

Pachatelkou vražd podle něj byla duševně nevyrovnaná manželka gynekologa Johna Williamse Elizabeth.

Elizabeth Strideová (44) a Catherine Eddowesová (46) zemřely obě v jeden den – 30. září. Strideová byla podřezaná, ale břicho měla netknuté. Policie se proto přiklonila k názoru, že vraha někdo vyrušil, takže své hrůzné dílo nemohl dokončit.

Tělo Eddowesové kolemjdoucí nalezli tři čtvrtě hodiny po Strideové. Vrah jí zohavil obličej, prořízl hrdlo i břicho a vyjmul levou ledvinu a velkou část dělohy. Mary Jane Kellyovou smrt dostihla začátkem listopadu. Z pěti zavražděných žen utrpěla největší rány – vrah jí vyřízl orgány a její srdce odnesl neznámo kam.

Williamsová dožila v klidu

Dohadů o totožnosti pachatele se následně vyrojilo mnoho, vyšetřovaní se rekrutovali z řad lůzy i smetánky. Znalci měli za to, že vrah musel být lékař nebo minimálně řezník, protože vykazoval poměrně dobré znalosti anatomie. Mezi podezřelými ale nechyběli ani intelektuálové nebo prominenti – například autor Alenky v říši divů Lewis Carroll, otec Winstona Churchilla Randolph nebo princ Albert Viktor, nejstarší syn pozdějšího krále Eduarda VII.

Nejnovější podezřelá Lizzie Williamsová v hledáčku policie nikdy neskončila a dožila až do roku 1912, kdy zemřela na rakovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Eva Braunová, žena, která milovala Hitlera

Eva Braunová je historicky bezvýznamnou postavou, zároveň však jednou z nejslavnějších. Svět se o ní dozvěděl až po její smrti, neboť do posledních hodin...

Mým dědou byl Adolf Hitler, tvrdí Francouz

Šestapadesátiletý Philippe Loret z Francie tvrdí, že je vnukem Adolfa Hitlera. Ten měl zplodit Loretova otce Jeana Marieho s Philippovou babičkou Charlotte....

Výběr článků

Načítám