Hlavní obsah

Za studena lisované oleje, které rozmazlí vaši pokožku i vlasy

Novinky, Dana Sokolová

Oleje lisované za studena jsou vysoce ceněné pro své nutriční hodnoty, jelikož tento způsob získávání olejů umožňuje úplné zachování cenných látek. Ne náhodou tyto oleje patří také k těm vůbec nejúčinnějším ingrediencím v kosmetických přípravcích, jelikož skvěle vyživí nejen pokožku, ale i vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Oleje skvěle vyživí pokožku i vlasy.

Článek

Přírodní oleje obsahují velké množství vitamínů, antioxidantů a zdravých mastných kyselin. Pokud nejsou chemicky upraveny, jsou v nich všechny tyto cenné látky zachovány.

Avokádový olej

Avokádo obsahuje proteiny a vitamíny řady A, B, C, D a E, které zajišťují zářivou pokožku a stimulují tvorbu kolagenu. Avokádový olej tak pomáhá udržovat její pružnost, bojuje proti vráskám a celkově má silně omlazující účinek. Další oblastí využití jsou i různé kožní nemoci. Avokádový olej ocení lidé s lupénkou a ekzémy. Dobře zapůsobí i na pleť, kterou trápí akné.

Avokádo obsahuje i biotin, který je považovaný za vitamín krásy - podporuje tvorbu keratinu, jenž zajišťuje přirozený lesk vlasů, poradí si se suchými vlasy a s roztřepenými konečky. Pozitivně působí i na pleť, kterou projasní.

Foto: archív firem

1. Natur Box Šampon, 140 Kč; 2. Nobilis Tilia Avokádový olej, 299 Kč; 3. Topvet Avokádový olej 100% s vitamínem E, 138 Kč; 4. Havlíkova apotéka BIO Avokádový olej 30 ml, 128 Kč; 5. Lush Avobath - koupelová bomba 139 Kč; 6. Natur Box Tělové máslo, 150 Kč

Arganový olej

Arganový olej je považován za marocký elixír mládí a krásy, který se hodí pro všechny typy pleti. Jedná se o jeden z nejdražších a nejvzácnějších olejů na světě.

Předností tohoto oleje je velký obsah vitalizujících látek, jako jsou tokoferoly (vitamín E), esenciální mastné kyseliny (vitamín F), karoteny a vitamín A, které mají příznivý účinek na zdraví a vzhled pokožky. Vitamín E zpomaluje stárnutí, redukuje drobné vrásky, vitamín A podporuje oběhový a cévní systém a vitamín F napomáhá hydrataci pleti a zpomaluje proces stárnutí kožních buněk.

Arganový olej také pomáhá při léčbě akné, ekzému, při popáleninách a dalších kožních problémech.

Další výhodou tohoto oleje je, že blahodárně působí na pokožku hlavy a celkově dodá vlasům vitalitu, hebkost, lesk a pevnost od kořínků až po konečky.

Foto: archív firem

Arganový olej

Foto zleva: Purity Vision Arganový olej BIO 30 ml, 249 Kč; Syncare arganový olej 100% Bio 100 ml, 702 Kč; Nobilis Tilia arganový olej Bio fialové sklo, které zvyšuje bioaktivitu, 500 ml, 1129 Kč; Ryor Revitalizační sérum se zlatem a arganovým olejem, 385 Kč; Natulique Marocký arganový olej, 100 ml, 850 Kč; L’Oréal Professionnel Mythic Oil - péče o vlasy s arganovým olejem, od 375 Kč

Meruňkový olej

Meruňkový olej se získává z jader meruněk. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamín A, díky čemuž hydratuje a vytváří přirozenou ochrannou bariéru pro pokožku, která je pak hedvábně jemná. Meruňkový olej je také vhodný pro lidi s citlivou pokožkou. Nejenže pokožku nedráždí, ale má i uklidňující účinek. Proniká hluboko do pokožky, rychle se roztírá a snadno se aplikuje.

Výborný je po koupeli pro zadržení vlhkosti v kůži. Protože je lehký, nezanechává na pokožce pocit mastnoty. Jakmile jej kůže vstřebá, dokáže ji olej udržet hydratovanou po velmi dlouhou dobu. Velmi podobně působí i na vlasy, které jsou díky němu hebké a plné lesku.

Foto: archív firem

Meruňkový olej

Foto zleva: Indulona Zjemňující tělové mléko meruňka - s meruňkovým olejem, od 119 Kč; Vivaco Bio meruňkový olej 100 ml, 149 Kč; Manufaktura Výjimečný ochranný pleťový balzám s lípou, meruňkovým olejem a panthenolem, 249 Kč; Manufaktura Krém na ruce s meruňkovým olejem a bambuckým máslem, 169 Kč; Natur Box Meruňka Sprchový gel, cena 100 Kč; Loreal Professionnel Vyživující olej na suché a nepoddajné vlasy Mythic Oil 100 ml - arganový a meruňkový olej, od 349 Kč; Natur Box Meruňka Tělový olej, cena 200 Kč

Mandlový olej

Mandle jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou a vitamíny B a E. Mandlový olej je svým složením velice blízký lidské pokožce, proto je vhodný k péči o suchou, citlivou pleť se sklony k červenání, svědivosti či olupování. Olej se rychle vstřebává, na pokožce nezanechává pocit mastnoty, neucpává póry a nevyvolává alergické reakce.

Zábaly z mandlového oleje vlasy výrazně regenerují, hydratují, dodávají lesk a objem. Mandlový olej je údajně jedním z nejlepších stimulátorů růstu vlasů. Zábaly jsou vhodné také na suché, krepaté a kudrnaté vlasy.

Foto: archív firem

Mandlový olej

Foto zleva: Dermacol Natural Výživný mandlový denní krém, 89 Kč; Yves Saint Laurent Top secret Hydratační fluid na oční okolí, 899 Kč; L´Occitane Zpevňující tělový olej mandle, 1015 Kč; Weleda Mandlový pleťový olej, 369 Kč; Lavera Vlasová kúra pro velmi poškozené a suché vlasy, 49 Kč; Nature Box Mandle Kondicionér, 140 Kč

Kokosový olej 

Kokosy obsahují důležité mastné kyseliny, vitamín B, C, E, základní stopové prvky jako například zinek, železo a také minerály jako vápník či magnesium. Kokosový olej se do pokožky krásně vstřebává, nezanechává na ní mastný film a zanechává ji krásně jemnou. Je vhodný i pro citlivou, ekzematickou či aknózní pleť. Pomáhá také proti vzniku strií v těhotenství a příznivě působí proti celulitidě. Vhodný je i na podrážděnou pokožku od slunce.

Na poškozené, krepaté, suché a lámavé vlasy pomáhají zábaly z kokosového oleje před mytím vlasů. Vlasy se po něm krásně rozčesávají a jsou hebké a lesklé. Zároveň působí příznivě na vlasovou pokožku, omezuje vypadávání vlasů a spolehlivě vás zbaví lupů.

Foto: archív firem

Kokosový olej

Foto zleva: Purity Vision BIO Kokosový olej bez vůně, od 159 Kč; Natur Box Kokosový ořech Tělové mléko, vhodné i pro vegany, 150 Kč; Saloos Bio kokosový olej pro suchou a citlivou pokožku 125 ml, 131 Kč; Urtekram šampon kokosový Bio, 159 Kč; Gosh Coconut Oil Shampoo, jemný šampón i pro vegany, 199 Kč; Toni Rozjasňující olejová péče pro lesk vlasů Casual, obsahuje mandlový a kokosový olej, 289 Kč

Makadamiový olej

Olej z makadamiových oříšků obsahuje méně než 20 % kyseliny palmitoolejové, nenasycené mastné kyseliny, která má výtečné regenerační a zjemňující účinky na pokožku, do které se výborně vstřebává.

Je dobrým pomocníkem proti stárnutí pleti, podporuje hydrataci a regeneraci pokožky, udržuje pleť pružnou a sametově hebkou. Za zmínku stojí také jeho přirozený UV faktor 3-4 a výborné antioxidační účinky, dané mimo jiné obsahem vitamínů A, B, E.

Foto: archív firem

Makadamiový olej

Foto zleva: Shiseido Future Solution LX - luxusní olejová péče pro omlazení pleti, pro rozjasnění pleti a vyživení pokožky těla, rukou, nehtů i vlasů, 2345 Kč; Lavera Samoopalovací pleťový krém Sun Bio, 199 Kč; Nobilis Tilia Makadamiový olej 200 ml, 214 Kč; Havlíkova Apotéka Bio makadamiový olej 200 ml, 425 Kč; Natur Box Makadamia Sprchový gel, 100 Kč; Matrix Biolage Exquisite Oil - vyživující sérum na vlasy Biolage Exquisite Oil - pro všechny vlasy od 225 Kč

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Tři tipy, jak prodloužit opálení

Není pochyb o tom, že zdravě opálená bronzová pokožka dodá na atraktivitě. Bez správné péče ale toto opálení velmi rychle mizí.

Výběr článků

Načítám