Hlavní obsah

Z obličeje lze vyčíst charakter, rodinné vztahy i zdravotní obtíže

Právo, Jana Rovenská

Nos na Karla Rodena prozrazuje, že je vůdčí osobnost, hranaté oči Jiřího Langmajera vypovídají o jeho ctižádosti, ty kulaté Libuše Šafránkové zase poukazují na spoustu citu. A Jan Kraus? Ten se může pochlubit pahorkem geniality. Tohle vyčetla z obličejů našich celebrit znalkyně fyziognomie Eliška Landovská.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Každá část tváře popisuje prý soubor určitých vlastností, které se navzájem prolínají.

Článek

„Každá část naší tváře popisuje soubor určitých vlastností, které se navzájem prolínají. Stejná vlastnost je tak potvrzena z několika stran. Z obličeje vyčtete jak charakterové vlastnosti, tak rodinné vztahy, ale i zdravotní potíže. Když se na člověka pozorně podíváte, můžete odhadnout, jak to s ním bude v budoucnosti,“ vysvětluje na úvod osmačtyřicetiletá astroložka.

Znak chytrosti Conneryho

Obličej se podle Landovské dělí na tři sféry - od vlasové linie až po obočí, od obočí nad horní ret a od horního rtu na hranu brady. V té první dominuje čelo. Vysoké je znakem inteligence, sbíhající se čelo signalizuje intelekt jen v jedné oblasti. Dvě či tři vodorovné vrásky na čele jsou podle 3000 let starého čínského učení siang mien považovány za indicii štěstí. Široké pak značí přímočarost a cílevědomost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eliška Landovská

„Ženy, jimž vytváří vlasový porost na čele písmeno M, jsou něžné a oplývají fantazií. Muži s touto linií bývají chytří a často kariéristé. Typické mužské kouty znamenají kreativitu, důkladnost a vstřícnost. Ukazují ale i na přebytek testosteronu,“ vyjmenovává Eliška.

Když se na obličeji a na hlavě zaměříme na inteligenci, nevypovídá o ní ale zdaleka jen vysoké čelo. Důležité je i posazení uší a jejich tvar. Znakem inteligence všeobecně je, když jsou jejich špičky v rovině s obočím. „Když jsou uši hodně vysoko, jako například u Seana Conneryho, znamená to, že je člověk hodně chytrý. Když jsou nízko, jde křivka inteligence dolů,“ tvrdí astroložka.

Co prozradí obličej o slavných osobnostech
Jaromír Jágr
Krásně vyvinutý palác kariéry mezi obočím, dlouhé husté obočí značí energii a vytrvalost, jasné oči vitalitu. Lehký důlek na bradě znamená, že je ve skutečnosti jiný, než se jeví na první pohled. Brada dobře vyvinutá, kulatá vypovídá o energii a vitalitě a hmotném bohatství i ve stáří.
Karel Roden
Vysoké čelo vypovídá o inteligenci, husté a rovné obočí zase o energii a vitalitě, ovšem jeho poloha nízko nad očima je znakem netrpělivosti. Rovný, dobře utvářený nos znamená, že ho na jeho cestě téměř nic nezastaví. Rovná linie mezi rty naznačuje, že dokáže říkat i nepříjemné pravdy, je vždy svůj. Oblast brady je menší, v poslední části života bude ubývat energie a poroste potřeba odpočinku.
Zuzana Bydžovská
Široké obočí je projevem dostatku životní energie. Vysoké lícní kosti svědčí o tom, že je velmi citlivá a jemná, schopná vroucně milovat. Hluboké vrásky na čele znamenají mnoho starostí v rodinných záležitostech.

Hledáte boháče? Hlídejte uši!

Podle Elišky jsou uši jedním z nejvýznamnějších orgánů v obličeji. „Vnější hrana ucha je páteř, níž pak pánev. Podle toho, jak je ucho zahnuté, lze pak říct, jak jsou s ním spojované části těla v pořádku, či v nepořádku. Když je zahnutí malé, je v té oblasti problém.“

Zajímavý je podle Elišky i lalůček. Jeho velikost a masitost je prý úměrná i moudrosti a přehnané upřímnosti. A pokud o někom uslyšíte, že má čich na peníze, bude mít ten dotyčný jistě lalůček pěkně vyvinutý. Ne nadarmo se mu říká lalůček bohatství.

Odstávající uši jsou zase podle znalkyně známkou deprivace v dětství. „Všimněte si, že je má většina dětí z dětských domovů. Když se tak dítě už narodí, měla pravděpodobně maminka v těhotenství velké citové problémy. Jinak byly o cit ochuzeny,“ vysvětluje a hned dodává:

„Uši se ale mění. A když takový človíček najde potom někoho, kdo mu dá lásku, srovnají se. Stejně člověku pomůže, když se přišijí. Jinak je třeba čekat, protože uši rostou celý život až do skonu a obličej se s léty mění. A není to jen u mužů. Staré dámy je mají většinou velké, ale málokterá je nosí odhalené, takže to není tolik vidět.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Každá vráska na obličeji o něčem vypovídá, tvrdí astroložka Eliška Landovská.

Uši hranaté značí inteligenci a ve spojení s hladkým a dobře vyvinutým čelem jsou znakem šťastného dětství. Zakulacené vypovídají o inteligenci a navíc je u takových jedinců velmi pravděpodobný blahobyt. Pozor na špičaté - jsou prý znakem vychytralosti a pokrytectví.

Malé jsou sice hezké, ale je v nich málo energie a jejich nositel nemívá výdrž. Barva uší mluví zase o tom, jak jsou v pořádku vnitřní orgány.

Oko, do duše okno

Oči jsou známkou toho, jakým způsobem člověk pociťuje lásku či nenávist, jak je schopen v těchto emocích jít do hloubky. Čím jsou větší, tím více je tam citu. „Nejlépe jsou na tom s city kulaté oči, jaké má například princ William po mamince Dianě, Harrison Ford či Libuška Šafránková. Krásně kulaté má i Johnny Depp, ale nemá rovnou linii mezi rty, takže bude nejspíš vztahovačný,“ soudí znalkyně fyziognomie.

Například Karel Roden má ovšem oči užší, což podle ní svědčí o uzavřenosti. Hranaté jsou znakem lidí velice ctižádostivých, kteří si nepouštějí ostatní blízko k tělu, spíš se druzí ucházejí o ně. Má je Jiří Langmajer i Mick Jagger z Rolling Stones.

Záleží také na tom, jak jsou daleko od sebe. „Ideální vzdálenost je, aby šířka oka byla stejně velká jako prostor mezi nimi. Když je má někdo blíž, znamená to zahleděnost jedním směrem, když daleko od sebe, je to znakem širokého záběru. Takové má například Karel Gott. Pak jsou oči, které mají koutky nahoru. To jsou lidé velice šaramantní, ale ve vztazích nestálí, jako je třeba George Clooney. Spadlé koutky, jako má Paul McCartney, mají lidé, kteří své partnery hluboce milují a ostatní jsou s nimi rádi.“

Na otázku, co znamenají vystouplé oči, odpovídá: „Ty značí problém se štítnou žlázou. I ta ale souvisí s citem. Potíže se štítnou žlázou znamenají, že člověk není přijímán a vnímán tak, jak by sám chtěl. Zpravidla to bývají lidé hodně majetničtí. Mají strach, že je ten druhý opustí, a snaží se ho k sobě připoutat. Čím víc si ho ale drží, tím víc je ten druhý opouští, hovoří se o nich jako o citově nestálých.“

Lucie Vondráčková
Vysoké čelo s obloukovou vlasovou linií svědčí o odvaze a vysoké inteligenci. Obočí je výrazné, vyjadřuje kromě energie a vitality i pevnost v zásadách. Zklame-li ji někdo, druhou šanci nedostane. Kulaté oči znamenají citovost a empatii. Lehce zvednutý nosík zase dodává trochu lehkomyslnosti. Pěkná brada je pak znakem úspěchu.
Princ William
Široké a vysoké čelo je znakem inteligence, bohatství a prosperity. Ve střední části čela je skvrnka - matka mu brzy zemřela. Obočí nízko nad očima je znakem netrpělivosti. Vnější koutky očí jsou lehce zkoseny nahoru - silné vášně a city nemusejí mít u něho dlouhé trvání. Uši vysoko nasazené potvrzují inteligenci. Nos je poměrně velký, značí odvahu a schopnost se prosadit. Rty jsou souměrné, je v nich rovnováha v citech.
Jiří Langmajer
Hranaté oči značí ctižádost i to, že se o něj lidi ucházejí víc než on o ně. Obočí nízko nad očima znamená netrpělivost, výrazný nos schopnost se prosadit. Důlek v bradě signalizuje, že je jiný na první pohled než ve skutečnosti, střeží si své soukromí.

Pozor na úzké rty i čelo

Když jsou oba rty vyrovnané, příjem i výdej citů je v rovnováze. Horní ret vypovídá o schopnosti city vydávat, spodní o potřebě přijímat. Spousta lidí, jako například Josef Abrhám, má velice úzký horní ret a spodní výrazně větší, takže potřebují víc citu a lásky, než jsou schopni dávat.

Když tvář rozdělíte přesně na polovinu, každá je jiná. Levá je totiž citová, proto je nad srdcem, pravá rozumová. „Všimněte si, že někdo má také pravou stranu rtu užší než na levé straně. U pusy je důležité, aby její linie byla rovná, pak je u člověka dostatek jak zdravého rozumu, tak i citu. Taková osoba ale umí udělat i nepopulární rozhodnutí, říká věci na rovinu, někdy jí trochu chybí diplomacie. Na světě jsou ale lidé, kteří mají linku mezi rty do obloučku, třeba Miro Žbirka. Ti jsou pak velice křehcí a emocionálně zranitelní,“ pokračuje odbornice.

Co je pravdy na tom, že lidé s úzkými rty jsou zlí? „Na našich rčeních je mnoho moudra. Ale abychom se nedotkli někoho s úzkými rty. Co můžeme odpovědně říct je, že citová složka té osobnosti rozhodně není dominantní.“

Zlý člověk je podle Elišky ten, který má k úzkým rtům ještě malé, zapadlé oči a husté obočí. Opravdoví krutí kriminálníci mají velice úzké čelo, vlasy jim rostou hodně nízko. Rakouský tyran vlastní dcery Josef Fritzel měl k tomu ještě asymetrický obličej.

Vyspat se do růžova

Důležitá je i barva obličeje. Vypovídá o tom, jak je člověk celkově vyladěný a zdravý. Ideální je při probuzení lehce růžová, když se vzbudíme bledí až zelení, tak to dobré nebude. Zajímavé jsou i tváře. Hned pod očima je tzv. palác dětí. Pakliže lidé mají tuto část poměrně hladkou, dobře vybarvenou, mají úspěšné, spokojené děti. Jestliže se ale v této oblasti objeví nějaký flek či vráska ve věku, který tomu neodpovídá, pak to značí, že s dětmi je nebo bude nějaký problém. Při starostech s dětmi nám toto okolí také tmavne.

Kruhy těsně pod spodním víčkem ukazují oblast srdce, pod tím je oblast střeva, pak ledviny. Souvisejí ale také se vztahy, takže buď tito lidé moc, nebo málo pijí, nebo mají problém ve vztazích, nejspíše obojí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čím větší nos, tím větší průraznost jeho nositele...

Střední zóna tváří mluví o emocionálním životě ve věku od 35 do 50. Někomu se totiž právě v této oblasti udělá ve tváři najednou vráska. Může být známkou nějakého citového zklamání. Plné tváře značí štěstí v rodinném životě, jsou příjemnější, jako by člověk inklinoval k pratvaru, kterým je koule. Proto na nás většinou mile působí malé děti, s kulatými tvářičkami. Lidé s vystouplými lícními kostmi a propadlými tvářemi jsou uzavření. Má je třeba Clint Eastwood nebo náš herec Vladimír Dlouhý. Něco jiného jsou vysoké lícní kosti v plných tvářích, jež jsou znakem půvabu a krásy, takové mají slavné Češky Eva Herzigová a Pavlína Němcová.

Z obočí vyčteme energii

Obočí vypovídá o tom, na jaké úrovni komunikuje náš rozum s city. Záleží, jak vysoko je nad očima. Když padá k očím, je to znak netrpělivosti. Poměrně nízko má obočí i oči u sebe princ Charles, což je zahleděnost jedním směrem. Někdy jde o deficit emocionální inteligence. U obočí záleží i na tvaru. „Když jsou vidět nadočnicové oblouky, je to člověk otevřený, optimistický, který má rád druhé. Téměř ideální oblouček má Kateřina Brožová.

Obočí ve tvaru kyje, užší na začátku než na konci, mají lidé ctižádostiví, vztahovační, schopní reagovat velice prudce na křivdu, ať už je skutečná, nebo jen zdánlivá. S takovými musíte jednat opatrně, stejně jako s lidmi, kteří mají huňaté a zakroucené obočí, jako měl Leonid Brežněv,“ radí Eliška a pokračuje:

„U mužů je ideální pravidelné, rovné obočí. Znamená, že energie proudí tak, jak má, že je tam určitá vyrovnanost. Mezi obočím a kořenem nosu je tzv. palác kariéry. Pokud je obočí srostlé, bude to s kariérou člověka nevalné. Když se mezi něj vejdou dva prsty, kariéra pokračuje slibně, když tři, je úžasná. Karel Gott má hodně daleko obočí.

Kolmé silné vrásce uprostřed čela se říká Damoklův meč. Takový člověk má spoustu dobrých přátel a příznivců, ale stejné množství zarytých a krutých nepřátel.“

Velký nos: velký duch

Velikost nosu a to, jak ční z obličeje, značí, jak průrazně se člověk projevuje vůči světu. „Čím větší, tím větší i průraznost jeho nositele, vzpomeňte na Cyrana. Nos je třeba nejpozitivnějším rysem fyziognomie Karla Rodena. Souvisí to i s výbornou intuicí, kterou má,“ notuje si odbornice. Nos, jaký mají Dustin Hoffman a Jiří Langmajer, se naopak vyskytuje u lidí, kteří si vždycky dělají jen to, co sami chtějí. To ostatní pro ně není až tak důležité. Pak jsou tzv. římské nosy, krásné rovné, jako měl Napoleon. Život i kariéra jdou rovně. Cesta těchto lidí je přímá, málokdy to bývají hajzlíci.

Pršáčky poukazují na lehkovážnost, ale jsou to lidé okouzlující, půvabní, pochopitelně to platí jen u žen. Řecký nos je znakem moudrosti, měl ho i Alexandr Veliký. Pokud je moc špičatý, jde o zvědavce, strkající nos do všeho.

Brada ukazuje vůli

Brada značí vůli a výbojnost, proto je hodně vyvinutá u hodně bohatých a sebejistých lidí.

jako je třeba Bill Gates.

Buldočí brada signalizuje vytrvalost a krásně kulatá brada Drew Barrymoreové přinese úspěch až do stáří. Když je brada malá, ustupující, chybí vůle a vytrvalost k prosazení - takový člověk si ani o peníze říct neumí. Brada s výrazným důlkem uprostřed, jakou má Michael Douglas, znamená, že se člověk jeví jinak navenek než ve skutečnosti. Na vyloženě rozdělenou bradu pozor - jde o dvojí charakter, dvojí tvář.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brada ukazuje vůli

Ať jste se o sobě tedy dozvěděli cokoli, v žádném případě si nad jednotlivými prvky své tváře nemusíte zoufat. „Vzhled člověka lze totiž s ohledem na vylepšení fyziognomického profilu vylepšit. Platí, že pokud se tvář pohladí, zahřeje se duše. A pokud vám některý váš rys nesedí, nezoufejte. Jestliže znáte své slabiny, znáte jistě i své silné stránky a ty můžete rozvíjet,“ uklidňuje Eliška Landovská.

Libuše Šafránková
Vysoké a poměrně široké čelo svědčí o inteligenci a dobrých rodinných vztazích. Palác kariéry, oblast mezi očima, je široký a hladký. Oči kulaté a zářivé vypovídají o citovosti a laskavosti. Střední část obličeje v oblasti citů je výborně vyvinutá, znamená i starostlivost. Záleží jí na druhých lidech a na vztazích s nimi. Brada je kulatá, ale drobnější. V pozdějších letech bude ubývat energie a bude růst potřeba většího odpočinku.
Josef Abrhám
Široké čelo je znakem širokého záběru, husté obočí nízko nad očima netrpělivosti, kulaté oči vypovídají o citlivosti, ale protože jsou hluboko posazené, svědčí také o tom, že jejich majitel je introvert. Kruhy pod očima signalizují potíže v oblasti ledvin.
Kateřina Brožová
Z jejího pravidelného obličeje lze vyčíst, že dokáže prohry změnit ve výhry. Tvar nosu vypovídá o odvaze se prosadit, rty o potřebě citu, ale i schopnosti cit dávat. V oblasti srdce těsně pod očima je vráska, proto je třeba hlídat přílišnou zátěž v této oblasti.

Už ve starém Babylonu

Číst tváře druhých se lidé snaží od nepaměti. Nejstarší písemné zmínky o fyziognomii pocházejí ze starého Babylonu. V antických Athénách byl zaznamenán výrok jednoho pouličního fyziognomika, který ještě mladého a neznámého filozofa Sokrata charakterizoval slovy: „Tento člověk je obětí své smyslnosti a velký pijan.“ Čtení charakteru člověka z rysů jeho obličeje bylo koncem 18. století nejoblíbenější společenskou hrou na evropských dvorech. Charismatický švýcarský pastor Johann Caspar Lavater dokonce prohlašoval, že je schopen se zavázanýma očima vybrat mezi 10 000 nosy ty královské! Ve své knize Fyziognomické fragmenty zaznamenal přes 20 000 portrétů slavných i neznámých lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Správné mytí vlasů je malá alchymie

Vlasy si myje každý - pokud je má - a každý také k péči o ně přistupuje jinak. Někdo si je myje denně, jiný obden, další zas jednou za týden. Neexistuje...

Výběr článků

Načítám