Hlavní obsah

VIDEO: Japonský robot zastane většinu domácích prací

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Odborníci z japonské univerzity v Tokiu vymysleli a vyrobili několik robotů, kteří jsou schopni zastat většinu domácích prací. Osmnácti čidly jsou ovládány robotovy ruce, díky nimž zvládne zamést smetí, vyluxovat, vložit prádlo do pračky nebo nádobí do myčky, aniž by je rozbil. Robot dokonce dokáže vybrat správný program a určitý domácí spotřebič zapnout.

Článek

Robot může být skvělým pomocníkem zvláště pro vytížené ženy, které nemají čas na domácí práce. Ocení jej ale také zamilované páry ve společné domácnosti, které díky robotovi-pomocníkovi budou mít na sebe víc času, který nebudou trávit s hadrem v ruce.

Odpadnou také věčné dohady mezi sourozenci nebo manželi, na koho vychází služba u nádobí či kdo půjde se smetím.

Roboty by měla vyrábět japonská elektronická firma Panasonic, jejíž inženýři se nyní snaží velikost robotů zmenšit, protože nyní jsou podle nich příliš robustní. Pokusí se také zrychlit jejich pohyby tak, aby byli schopni zlikvidovat špinavé talíře od oběda nejpozději do pěti minut, kdy dojí jídlo poslední strávník u stolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám