Hlavní obsah

Úplněk měsíce ovlivňuje nejen náš spánek, ale i psychiku

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně lidí má problémy se spánkem v období úplňku. Viníkem může být i Měsíc, stačí si uvědomit, že v té době dokáže pohnout mořem, neboť za úplňku nastává příliv. Naši předkové uměli energii Luny využívat ve svůj prospěch, pokusme se o to i my.

Foto: Profimedia.cz

Naši předkové uměli energii Luny využívat ve svůj prospěch, pokusme se o to i my.

Článek

Nejbližší úplněk bude 9. května. Sledujme, co se bude dít. Kromě toho, že citlivější lidé budou mít špatné spaní, poznají to i ti, kteří se nešťastnou náhodou poraní. Rána bude krvácet víc než jindy.

Mistři správného okamžiku

Úplněk ovlivňuje i psychiku, citliví jedinci mohou zaznamenat výrazné změny nálady nebo úzkost. Z astrologického hlediska je Měsíc zodpovědný za naše emoce, takže při úplňku může člověk prožívat silné city. Někteří trpí nespavostí, nebo mají divoké sny. Vzhledem k síle úplňku je dobré se snažit si sny zapamatovat. Mohou v nich přicházet různé informace z podvědomí, pro nás dost významné.

Úplněk je nejsilnější fáze Měsíce a není pochyb o tom, že na nás působí. Tuto moc mají také denní čas, měsíční a roční období, postavení Slunce, Měsíce a hvězd. Kalendáře, vypočítané podle pohybu Měsíce a Slunce, sloužily k předpovídání určitých sil - impulzů, jež mají jen v určitém čase ovlivňovat přírodu, lidi i zvířata a v pravidelných intervalech se vracejí.

Spolu s Měsícem tyto síly působí na všechen život. Zbystřené smysly, bdělost, vnímavost a přesné pozorování přírody, světa zvířat a rostlin učinily z našich předků „mistry správného okamžiku“.

Čtyři fáze Měsíce

Kdo chce, může si zkusit „žít podle Měsíce.“ Zpočátku je však nutné osvojit si alespoň základní informace o jednotlivých fázích Luny. Jsou vyznačeny v obyčejných kalendářích, dostatek informací najdeme v lunárních kalendářích a v literatuře.

Novoluní

První fáze Měsíce, který se dostává před Slunce. Vycházejí a zapadají současně, proto Měsíc v noci na obloze nenajdeme. V kalendáři je zaznamenán jako černý kotouč. Tato fáze se projevuje méně výrazně než úplněk, ale také nás silně ovlivňuje. Vládne krátká doba zvláštních impulzů působících na člověka, zvířata a rostliny. Kdo se jeden den postí, předejde mnoha nemocem, protože schopnost těla zbavovat se jedů je největší.

Začíná nový cyklus Měsíce, přichází nová energie, člověk by se měl proto očistit půstem, na rozdíl od úplňku, kdy máme naopak přijímat. Při novu je odliv a očista je snazší. Je to, jako bychom byli omyti. Představme si, jak moře odvádí špínu někam daleko.

Přibývající, tzv. první čtvrť

Po novoluní začíná Měsíc dorůstat. Na obloze ho můžeme vidět jako úzký srpeček, který přibývá až do tvaru písmene D. To trvá asi šest dní. Tato fáze se také nazývá I. čtvrtinou Měsíce. Pouť k úplňku asi po 13 dnech je II. čtvrtinou.

Příliv je minimální a my se zase rádi postíme. Všechno, co má být tělu dodáno, co ho staví a posiluje, působí dva týdny dvojnásob dobře, takže pozor na tloustnutí. Lunární kalendář Krásná paní doporučuje zastřihnout si konečky vlasů, budou silnější a zdravější. Dopřejme jim také pečující kúru s balzámem, vyplatí se to.

Úplněk

Měsíc dokončil polovinu své cesty kolem Země, je na opačné straně od ní než Slunce, což nastává v polovině nového měsíce. Jeho strana přivrácená ke Slunci stojí na nebi jako bílé jasné kolo, v kalendáři je zaznamenán jako světlý kotouč.

V několika hodinách úplňku se na Zemi u lidí, zvířat a rostlin projeví jasně patrná síla a ovlivňuje nás silněji než v novoluní. Měsíc se naplní, i lidé si mají něco přát, něco si splnit. Půst se při úplňku nedoporučuje. To si raději něco přejme a udělejme si oslavu. Úplněk už svým názvem vyzývá, abychom si něco splnili i naplnili. Proč ne i žaludky? Nakonec, dokážete si představit oslavu bez jídla?

„Malou oslavou a rituálem jen splnění přání podpoříte,“ vysvětluje Hana Váňová a dodává: „Každý úplněk posiluje něco jiného. Ten nejbližší, 9. května, bude ve Štíru. Začíná v 6.04. I když ho nevidíme, jeho sílu a moc vnímáme. Kvůli rituálu vůbec nemusíme čekat na půlnoc. Úplněk má vliv asi tři dny, ale rituál je nutné provést dnem celku, v tomto období tedy 9. května.“

Svá přání dobře formulujme

„Při úplňku dejte do vázy rostliny, které rozkvétají v noci, přitahují zvláštní moc. Může to být leknín, kapradí a nebo vrba,“ říká Hana Váňová a pokračuje: „Namotejte na ni modré stuhy a i když se říká, že co stuha, to napsané přání, nepřehánějte to. Napište si jedno přání za sebe a jedno, zcela konkrétní, ať si přeje rodina. Nepište nic obecného, jako rodinná pohoda apod. A hlavně,“ zdůrazňuje věštkyně, „nepřejte nikomu nic zlého, mohlo by se to obrátit proti vám. Nepište ani konkrétní finanční částky.“

Ubývající, poslední čtvrť

Čtvrtá fáze Měsíce, který putuje dál, jeho zastíněná strana ho zdánlivě deformuje zprava doleva a začíná asi třináctidenní fáze ubývajícího Měsíce (III. a IV. čtvrtina). Můžeme ho vidět ve tvaru písmene C.

Člověk tak snadno neztloustne, takže jedlíci si mohou trochu dopřát. Tělo se dobře čistí. Je to i čas vhodný pro návštěvu zubaře nebo kožního lékaře a také pro domácí práce, jdou lépe od ruky.

Zbavujeme se zlozvyků

„Je to také den vhodný pro zbavení se nějakého špatného návyku, třeba nenávisti nebo nerozhodnosti, ale i jiných,“ radí věštkyně a kartářka Hana Váňová. „Vhodná meditace nám pomůže nalézt vnitřní sílu a energii. Nemyslete, že je to málo.

Naši předkové objevili, že:

- Četné přírodní fenomény - příliv a odliv, porody, změny počasí, cyklus žen atd. - mají vztah k putování Měsíce.

- Mnohá zvířata se ve svém chování řídí postavením Měsíce. Například ptáci sbírají materiál na hnízdo vždy v určitý čas tak, aby hnízda po dešti rychle vyschla.

- Účinek a úspěch různých činností - štípání dříví, vaření, stříhání vlasů, práce na zahradě, praní, užití léků, operace atd. - podléhají rytmům v přírodě.

- Rostliny a jejich části jsou den ze dne vystaveny různým druhům energie, jejichž znalost je rozhodující pro úspěšné vysazování, pěstování a sklizeň plodů.

- Léčivé rostliny nasbírané v určitou dobu obsahují nesrovnatelně víc účinných látek než byliny nasbírané jindy.

 Já když ,prosím‘, tak prosím o to, abych mohla rozpoznat faleš, přetvářku, žádám ochranu pro svá ústa, abych svou řečí nikomu neubližovala. Nebo žádám o posílení sluchu, abych dobře rozpoznala smysl řečeného. Zkuste to taky - proste o posílení všech smyslů.“

Reklama

Související témata:

Související články

Až 80 procent Čechů někdy mluvilo ze spaní

Mluvíte ze spaní, nebo ve spánku hovoří vaše ratolest? Somnilogie není choroba, jde o zvláštní jev vyskytující se ve spánku, tzv. parasomnie. Sama o sobě...

Ženy mají více nočních můr než muži

Ženy mají noční můry častěji než muži. Podle britských psychologů za to může fakt, že mají větší problémy na konci dne přepnout své emoce a zklidnit se. Tak si...

Výběr článků

Načítám